Kerstrecepten Recepten

Citroen cheesecake met frisse frambozensaus

Citroen cheesecake met frisse frambozensaus

Cheesecake staat bekend als een ongezonde en machtige caloriebom. En vaak is dat ook helemaal waar. Toch hebben we dit exemplaar heel acceptabel kunnen houden.

Een groot deel van de roomkaas hebben we vervangen voor volle kwark. Dat scheelt aanzienlijk qua calorieën. En we hebben een kleine springvorm gebruikt met een diameter van 16 centimeter. Je krijgt dan mooie kleine(re) taartpuntjes die naar onze mening wel groot genoeg zijn. Vooral als je deze cheesecake als dessert eet na een uitgebreid (kerst)diner. Een enorme punt taart is dan toch vaak te groot.

Dit heb je nodig (acht personen)

  • 100 gr bastognekoek (8 stuks)
  • 35 gr roomboter
  • 300 gr volle citroenkwark (ik had die van Almhof)
  • 100 gr luchtige roomkaas (ik had Mon Chou roomkaas zacht & luchtig)
  • 2 eieren
  • 1 vanillestokje
  • 125 gr frambozen (kan uit diepvries)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten oventijd + 2 uur koelen

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe de bastognekoeken in een keukenmachine en verkruimel ze tot ze helemaal fijn zijn. Heb je geen keukenmachine dan kun je de koeken ook in een (sterke) diepvrieszak doen en ze vervolgens met een pan of deegroller te lijf gaan 🙂
  • Smelt de roomboter in een pan, zet het vuur uit en roer de bastogne erdoor.
  • Neem een springvorm met een diameter van ongeveer 16 centimeter. Vet deze in en leg daarna (voor extra zekerheid) nog een bakpapiertje op de bodem.
  • Schep het mengsel van boter en bastogne in de vorm en druk dit met de achterkant van een lepel stevig aan. Zo voorkom je dat de bodem zompig wordt.
  • Meng in een grote kom de kwark met de roomkaas. Voeg vervolgens de eieren toe en roer deze erdoor.
  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mesje zoveel mogelijk van het merg eruit.
  • Roer het mengsel nog één keer goed door en giet het in de springvorm. Als het goed is loopt het vanzelf mooi glad uit, anders kun je zelf een paar keer (voorzichtig) met de vorm op het aanrechtblad tikken.
  • Zet de cheesecake 30 minuten in de oven.
  • Laat hem in de vorm een half uur tot een uur afkoelen en zet hem daarna – ingepakt in bijvoorbeeld aluminiumfolie – minimaal twee uur in de koelkast.
  • Voor de frambozensaus breng je de frambozen met een klein scheutje water aan de kook. Laat dit al roerend koken totdat alle frambozen uit elkaar vallen. Pureer de saus met een staafmixer en laat het eventueel nog door een zeef lopen als je geen frambozenpitjes  in je saus wilt hebben.

Tips en tricks

  • Een vanillestokje vind je gewoon in de supermarkt tussen alle andere kruiden, kaneelstokjes, steranijs etc.
  • Wij vinden zelf de zure frambozensaus heel goed passen bij de zoete en romige cheesecake. Dit maakt het geheel namelijk lekker fris. Vind je de saus toch te zuur dan kun je er een eetlepel suiker doorroeren tijdens het koken. Als je de saus al gekookt hebt dan kun je beter kiezen voor poedersuiker omdat dat makkelijker oplost.
  • Je kunt deze taart (en ook de saus) heel goed van tevoren maken. Wij hebben hem zelf drie dagen na het bakken pas gegeten en toen smaakte hij heerlijk.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 198
  • Eiwit: 5,1 gram
  • Koolhydraten: 16,2 gram
  • Vet: 12,2 gram
  • Vezels: 0,6 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

4 reacties

  • Mijn cheesecake staat in de oven. Nu kwam ik erachter dat mn springvorm te groot was dus heb ik op de gok de ingrediënten maar wat verdubbeld hier en daar en ipv frambozen heb ik net nog even vlaaivulling kersensmaak gekocht. Dus helemaal gezond zal het niet meer zijn. Maar wel enorm snel te maken! Morgen neem ik m mee voor mijn collega’s in het UMCG

  • Ik heb het afgelopen weekend gemaakt voor mijn (schoon)familie tijdens de verjaardag. Mijn springvorm was ook groter, waardoor ik sommige ingrediënten had herberekend. Hij bleek erg klein te zijn. Misschien heb ik dan ook fout berekend. Maar desondanks was hij echt fantastisch! Super lekker met de beetje zure frambozen erop 🙂

Laat een reactie achter