Kerstrecepten Recepten

Coq au vin

Há, we misleiden je eigelijk een beetje met de titel van dit gerecht. ‘Coq’, betekent namelijk haan, maar wij maken de coq au vin lekker met kip. Of daar per se verschil in zit? Wat ons betreft niet.

Dit heerlijke klassieke Franse gerecht is een echte topper. Doordat je het tijdje laat pruttelen trekken de smaken goed in. Een feestelijke maaltijd om echt van te genieten.

Wijntip: Bordeaux of Medoc past het beste in een ‘coq au vin’.

Dit heb je nodig (2 personen)

  • 10 gr roomboter
  • 200 gr kippenvlees van circa 600 gr kippenpoten
  • 2 sjalotjes
  • 75 gr wortel
  • 75 gr champignons
  • 100 ml bouillon
  • 10 gr bloem
  • 200 ml rode wijn
  • 3 laurierblaadjes
  • 10 gr tijm
  • 10 gr peterselie
  • 120 gr rijst

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 1 uur pruttelen

  • Smelt een klontje boter en bak de kip rondom aan op middelmatig à hoog vuur.
  • Snipper de sjalotjes en hak de wortel en champignons in grove stukken.
  • Haal de kippenpoten uit de pan en verhit indien nodig wat extra olie. Bak nu in dezelfde pan de sjalotjes, wortel en champignons op hoog vuur.
  • Blus af met (een deel van) de bouillon. Voeg de bloem toe en laat al roerend kort meebakken.
  • Voeg een paar scheutjes rode wijn toe, zodat een gladde saus ontstaat.
  • Voeg de kippenpoten weer toe en overgiet met de rest van de bouillon en de wijn. Voeg als laatste de laurierblaadjes, tijm en peterselie toe en laat minimaal 1 uur pruttelen met de deksel schuin op de pan.
  • Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Haal de kippenpoten en kruiden uit de saus en maak ze schoon. Voeg de stukken kip weer bij de groenten en saus in de pan en serveer met de rijst.

Tips en tricks

  • Bind de tijm en peterselie met een touwtje tot een bosje. Dan kun je het aan het einde makkelijker verwijderen. Houd wat kruiden achter voor de garnering.
  • Bind de saus met maïzena als het te dun blijft.
  • In principe verdampt de alcohol, maar het kan zijn dat er een minimale hoeveelheid overblijft. We kunnen het daarom niet 100%  alcoholvrij noemen. Liever 100 % alcoholvrij? De slijterij verkoopt prima alcoholvrije rode wijnen 🙂

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 498
  • Eiwit: 28,9 gram
  • Koolhydraten: 47,8 gram
  • Vet: 19,4 gram
  • Vezels: 5,3 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Femke

Laat een reactie achter