Tussendoortjes & snacks

Dadel-notenreep

Dadel notenreep

Als je niet gek bent op dadels word je misschien niet direct enthousiast van dit recept. Toch kan ik je geruststellen. Ik ben zelf ook geen groot fan van dadels (om ze zo te eten) maar deze repen zijn heerlijk. Je proeft de dadels wel, maar ze overheersen absoluut niet.

Deze repen zitten bomvol voedingsstoffen en zijn daarmee een heerlijk en gezond tussendoortje waar je een mooi poosje op vooruit kunt.

Dit heb je nodig (zes repen)

  • 80 gr dadels
  • 20 gr honing
  • 50 gr hazelnoten
  • 50 gr pistachenoten
  • 15 gr sesamzaad
  • 25 gr gedroogde abrikoos

Geroosterde noten

Noten, abrikoos en vermalen dadels

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 30 minuten koelkasttijd

  • Hak de hazelnoten en pistachenoten grof. Doe ze samen met het sesamzaad in een koekenpan en voeg een heel klein snufje zout toe. Laat de noten op laag vuur even roosteren en hussel ze af en toe door. Door de noten te roosteren krijgen ze veel meer smaak. Laat de noten na het roosteren een beetje afkoelen voordat je ze verder verwerkt.
  • Gebruik een keukenmachine om de dadels  samen met de honing tot een plakkerige massa te vermalen. Om de keukenmachine een handje te helpen kun je de dadels alvast grof voorsnijden.
  • Snij de abrikoos in kleine blokjes zodat ze ongeveer dezelfde maat krijgen als de noten.
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar en maak er een bal van.
  • Rol deze bal uit en modelleer ‘m met je handen tot een rechthoek waar je mooie repen uit kunt snijden. Dit gaat het makkelijkst tussen twee stukken bakpapier in. Het mengsel is namelijk vrij plakkerig 🙂
  • Leg de plak een half uur tot een uur in de koelkast zodat hij kan opstijven. Snij er volgens zes repen van.
  • De losse repen kun je het beste even in bakpapier wikkelen zodat je ze goed kunt bewaren en ze niet aan elkaar vastplakken.

Notenreep uitgerold

Tips & tricks

  • Om de reep iets meer bite te geven kun je de helft van het sesamzaad bewaren. Nadat je de repen hebt gesneden haal je ze allemaal nog even door het sesamzaad voor een krokant ‘korstje’.
  • De noten en abrikozen die je overhoudt kun je perfect gebruiken om zelf granola te maken.
  • Heb je nog andere noten in huis dan kun je die ook prima gebruiken. Je hoeft dan dus niet per se hazelnoten en pistachenoten te kopen.

Voedingswaarde (per reep)

  • Kcal: 192
  • Eiwit: 4,9 gram
  • Koolhydraten: 21,4 gram
  • Vet: 13,2 gram
  • Vezels: 3,9 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

17 reacties

Laat een reactie achter