Blog

“Dat lust ik niet!” 4 tips om iedereen tevreden te houden

Dat lust ik niet. 4 tips om naar ieders mondje te koken

Een paar dagen geleden kregen wij van één van onze lezers de volgende vraag: hebben jullie tips voor mij om naar ieders mondje te kunnen koken? In veel gerechten zit wel iets wat iemand in huis niet lust.

Dat deed mij gelijk aan vroeger denken 😉

Als klein meisje was ik een moeilijke eter én drinker. ‘Dat lust ik niet’, is zonder twijfel de zin die ik het meest uitsprak als het over eten en drinken ging.

Pizza, lustte ik niet. Biefstuk, vlees met vette randjes, andijvie, champignons, kaas op brood… Geloof me, dit is slechts het topje van de ijsberg. Frisdrank met prik, lustte ik ook niet. Thee, icetea, chocomel en ga zo maar door. Ook het trio melk, ei en vis (waar ik nog steeds geen hele grote fan van ben) hoefde ik maar te zien of te ruiken om te roepen ‘Dat lust ik niet’. Je begrijpt m’n punt. Ik lustte veel niet!

Zijn er bij jou thuis ook mensen die veel dingen niet lusten? Dan kunnen de onderstaande vier tips je helpen.

1. Vervang ingrediënten

Veel recepten zijn net zo lekker wanneer je de ingrediënten die je niet lust vervangt met een soortgelijk ingrediënt.

Ik heb bijvoorbeeld een vriendin die geen kip lust maar gek is op rundergehakt. Geloof me, veel gerechten met blokjes kipfilet smaken ook goed met gehakt er doorheen. Niet gek op champignons? Gebruik een andere groente die je wel lekker vindt. Ook kaas is een product dat niet iedereen lekker vindt. Soms is het lastig om de kaas te vervangen voor een ander ingrediënt, maar kan het wel weggelaten worden zoals bijvoorbeeld bij een lasagne.

2. Vries in

Kook soms voor meer personen dan dat je normaal doet. Zeker wanneer je weet dat je binnenkort een gerecht gaat klaar maken dat niet iedereen lust. Wat meer koken kost je minder moeite dan apart koken. De portie die je overhoudt vries je in, zodat er altijd een lekkere en gezonde maaltijd klaar ligt die alleen nog opgewarmd hoeft te worden.

Op deze manier kan iedereen eten wat hij lekker vindt en hoef je geen kant en klaar pizza de oven in te schuiven of een bezoekje aan de snackbar te brengen. Al is dat op z’n tijd ook wel eens lekker 😉

3. Kook apart

Mijn moeder ging heel ver mee in mijn eetgedrag en kookte vaak apart voor mij.

Niet iedereen heeft de tijd om aparte gerechten te koken. En wanneer je de tijd zou hebben, kan ik me goed voorstellen dat je er niet altijd zin in hebt. Hoe gek je ook op iemand bent! Gelukkig is het in sommige gevallen maar een kleine moeite om iets extra’s te bakken of te koken.

Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder op zaterdagavond voor mijn vader, broer en zichzelf een lekkere biefstuk bakte en voor mij apart een rundertartaartje. Ook wanneer ze met mijn broer zelf pizza maakte, omdat hij daar zo gek op was, deed ik moeilijk. Ik lustte alleen de korstjes zei ik en dus kreeg ik van iedereen de korstjes én een gerecht dat mijn moeder speciaal voor mij had gekookt.

Wanneer we in de zomer op vakantie gingen met de caravan, werden de ruimtes onder de banken volgeladen met dozen langhoudbare yoghurtdranken en vruchtensappen. Mijn vader verklaarde mijn moeder regelmatig voor gek dat ze zoveel moeite voor mij deed.

Het kan niet anders dan dat mijn moeder gek op me is. Ik moet mijn vader achteraf gelijk geven dat ze gek was om zo vaak apart voor mij te koken. Nu ik zelf een dochter heb geloof ik dat ik net zo gek op haar ben. Maar ik ben maar wat blij dat ze op dit moment (bijna 1 jaar) bijna alles lekker vindt. Want hoe gek ik ook op haar ben, het scheelt toch een hoop tijd als er gewoon één gerecht gekookt hoeft te worden. Mocht ze toch een moeilijke eter zijn, dan is mijn voordeel dat Walter eigenlijk altijd kookt 😉

4. Kook een ander recept

Als je er ondanks de bovenstaande drie tips op een dag echt niet meer uitkomt, kook dan gewoon een ander recept 😉 Bewaar het recept waar je je oog op hebt laten vallen voor een later moment. Wanneer je bijvoorbeeld met andere mensen gaat eten of weer een maaltijd in de diepvries hebt liggen.

Smaken veranderen

Overigens lust ik tegenwoordig bijna alles hoor. Smaken veranderen! Toen ik zwanger was van Bo heb ik bijvoorbeeld regelmatig ei en vis geproefd omdat ik daar nieuwsgierig naar was. Steeds op een andere manier bereid, zodat ik kennis kon maken met de verschillende smaken van dezelfde producten. Kabeljauw kan ik daardoor nu ontzettend waarderen. Ook proefde ik wel eens melk.

Het is grappig om te merken dat de smaak die ik in gedachten had totaal niet overeen kwam met de daadwerkelijke smaak.

Ik raad het daarom iedereen aan om zo nu en dan de ingrediënten waarvan je zegt ‘dat lust ik niet’ eens te proberen.

Wij zijn benieuwd: welke tactieken pas jij toe om iedereen in huis tevreden te houden?

11 reacties

 • Hoi Natalia en Walter,
  Wat een leuk inititatief van jullie, eindelijk eens een voedingspatroon met normaal eten met ook nog ruimte voor lekkere dingen! Wat ik me alleen af vroeg, ik ben toch echt niet zo’n fan van kabeljauw, kan ik dan ook gewoon een andere lekker recept van de site uitzoeken? Of moet ik dan de hele dag omgooien?

  • Bedankt voor het compliment en sorry voor de late reactie 😉

   Je kunt inderdaad een ander recept van de site uitzoeken dat qua voedingswaarden (calorieën, eiwit, vet en koolhydraten) in de buurt komt van de kabeljauw. Afhankelijk van het recept kun je ook alleen de kabeljauw vervangen voor bijvoorbeeld kipfilet.

 • Hoi,

  Ik mis de productgroepen in het boek, maar ik dacht dat jullie deze wel online hadden staan? Ik kan er niets over vinden. Ik lust bv niet de groente spread.

  Gr Petra

 • Hallo ik lust de volgende dingen niet.
  Erwten,champignons, vis.
  Cranberry mag ik niet hebben.
  Waar kan ik deze dingen door vervangen?

 • Hi,

  Ik volg het eerste boek op dit moment! Ik heb alleen moeite met het vervangen van een gekookt eitje. Kunnen jullie tips geven?

  Daarnaast heeft mijn vriend het recept van 2100 te volgen en ik die van 1250, dit zijn toch echt de 2 uiterste. Kan ik het met dineren er dan toch op wagen om het een beetje te gokken? Dat zou veel schelen bij de lekkere recepten..

  • Een gekookt eitje mag je vervangen door een ander zuivelproduct zoals een schaaltje yoghurt of een glas melk.
   Wanneer je met meerdere mensen eet dan kun je op een aantal manieren bekijken: wanneer je ons recept volgt en dit is bijvoorbeeld voor drie personen, dan schep je simpelweg een derde van alles op. Dit kun je gewoon ‘uit de losse pols’ doen, een paar gram meer of minder geeft echt niet.
   Mag jij zelf een kleinere hoeveelheid dan je partner, bijvoorbeeld omdat jij het 1.250 Kcal menu volgt en je partner die van 1.800? Dan raden wij je ook aan om het niet al te moeilijk te maken. Jij neemt iets minder dan de helft, je partner iets meer. Ook hier komt het echt niet op een paar gram.
   Bij ovenschotels (waar geen rijst of pasta in zit) kun je het gewicht van de ingrediënten optellen. Stel dat er per persoon 200 gr aardappel, 200 gr prei en 75 gr gehakt in de schotel gaat dan kun je 475 gram (200 + 200 + 75) opscheppen.

Laat een reactie achter