Blog

De 5 beste anti-kater tips

De 5 beste tips tegen een kater

De állerbeste tip tegen een kater is natuurlijk om gewoon helemaal niet te drinken. Maar dat is soms lastig, zeker met een feestje als Oud & Nieuw. 1 januari is ook eigenlijk wel een nationale katerdag. Want wie drinkt er nou niet een glaasje teveel op oudjaarsavond? Helaas bestaat er geen wondermiddel om de kater weg te nemen. Je zult de kater dus uit moeten zitten. Maar met onderstaande tips helpen we je om het leed van de kater wat te verzachten 🙂

1. Eet voordat je gaat drinken

Een goede bodem zorgt ervoor dat je minder snel dronken wordt. Het eten zorgt ervoor dat alcohol minder snel wordt opgenomen in het bloed. Het maakt hierbij niet uit wat je eet. Het is dus (helaas) niet zo dat hamburgers of een broodje shoarma beter werken dan een bordje pasta. Achteraf een broodje halen bij de lokale shoarmatent verhelpt de kater dus ook niet. Eten voordat je gaat drinken werkt echt het beste.

2. Drink voldoende water

Een kater komt vooral door uitdroging van het lichaam. Alcohol onttrekt namelijk vocht uit het lichaam. Als je voldoende water drinkt kun je een kater dus voorkomen. Water drinken is niet alleen belangrijk op de avond zelf, maar ook zeker de ochtend na het feestje.

Het beste is om na ieder glas alcohol een glas water te drinken. Daarnaast is het verstandig om, voordat je je bed induikt, nog een paar glazen water te drinken. Hierdoor heb je de volgende dag écht minder last van een kater, of misschien zelfs geen kater.

Drink vooral geen koffie of energiedrankjes, deze bevatten cafeïne en dit onttrekt vocht uit je lichaam. Dit helpt dus niet tegen een kater en werkt zelfs eerder averechts.

3. Slaap voldoende

Hoe meer je slaapt hoe beter. Na een avondje flink ‘tanken’ dan 🙂 Tijdens het slapen heeft je lichaam de tijd om te herstellen en hierdoor zul je je dus sneller beter voelen.
Sporten werkt juist helemaal niet goed tegen een kater, omdat je hierbij weer vocht uit zweet. Je kunt het dus beter rustig aandoen wanneer je een kater hebt, zodat je niet nog meer vocht verliest. Goed excuus om van nieuwjaarsdag een bankhangdag te maken, toch?

4. Neem ibuprofen (geen paracetamol)

Als je echt veel last hebt van hoofdpijn, neem dan een ibuprofen om de pijn te verzachten. Neem geen paracetamol, omdat je lever al druk genoeg is met het afbreken van de alcohol. De combinatie van alcohol en paracetamol kan leiden tot leverbeschadiging.

5. Ontbijt

Een goed ontbijt zorgt ervoor dat de maag weer rustig wordt. Zelfs als je geen zin hebt om te ontbijten is het wel goed om toch iets te eten. Het beste ontbijt tegen een kater bevat eieren. Een van de stoffen die aangemaakt wordt door het drinken van teveel alcohol, achtaldehyde, wordt afgebroken door cysteine, wat veel in eieren zit.
Als je misselijk bent kun je er voor kiezen om cola te drinken. Dit kalmeert de maag namelijk en zorgt er dus voor dat de misselijkheid verdwijnt. Drink niet teveel cola, want cola droogt ook uit.

Heel veel sterkte met je kater!

3 reacties

  • Voor het drinken meerdere bananen eten schijnt ook te werken. Banaan bevat Serotinine en vitamine B6, de laatste heb je nodig om de serotonine op te nemen. Alcohol verstoort de serotonine huishouding in de hersenen.

  • Als je na het drinken thuiskomt een glas water, enkele eetlepels suiker erin oplossen en opdrinken. Gegararndeerd geen kater.
    En is dat te veel werk? Dan zet je het voor het drinken al klaar!!

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X