De dagen worden weer wat langer, de zon komt om de hoek kijken. En jawel, je ruikt het voorjaar al. Na de donkere, koude winterdagen krijg je spontaan zin in wat lichtere maaltijden wanneer je het voorjaar in het vizier hebt. Daarbij zijn er in het voorjaar en in de zomer een aantal groentesoorten verkrijgbaar die je in de winter niet hebt.
Klassieke asperges met ham, ei en botersaus
Het witte goud is verkrijgbaar vanaf ongeveer april tot 24 juni. De asperges op klassieke wijze klaargemaakt met ham, ei en botersaus doet je het water al in de mond lopen. Of kies jij liever voor één van deze heerlijke recepten met asperges?
Bekijk het recept: klassieke asperges met ham, ei en botersaus.
Doperwtensoep met feta
Groen als een vers grasveldje is deze soep. Gelukkig smaakt ‘ie niet naar gras maar naar overheerlijke doperwten. In combinatie met de feta een ware smaaksensatie.
Bekijk het recept: doperwtensoep met feta.
Maaltijdsalade met raapstelen
Raapstelen zijn kleine blaadjes die verkrijgbaar zijn vanaf maart tot juni. Deze kleine blaadjes hebben een pittige smaak en samen daarom uitstekend in deze salade met appel en mosterd.
Bekijk het recept: maaltijdsalade met raapstelen.
Andijviestamppot met spekjes en kaas
Heerlijk die zachte zomerandijvie. Andijvie is het hele jaar wel verkrijgbaar, maar de andijvie die in de zomer te koop is smaakt het beste: knapperig en fris!
Bekijk het recept: andijviestamppot met spekjes en kaas.
Aardappelsalade met bloemkool, erwtjes, ham en kaas
Nieuwe aardappels, verse erwtjes en knapperige bloemkool. Een heerlijke salade voor een warme dag. En het fijne is dat je deze salade ’s ochtends al kunt klaarmaken en gewoon de koelkast in kunt schuiven. Zit je ’s avonds snel aan tafel!
Bekijk het recept: aardappelsalade met bloemkool, erwtjes, ham en kaas.
Snijbonenstamppot met kip en kaas
Snijbonen kun je heel goed verwerken in een stamppot. En een stamppot met snijbonen is niet zo zwaar als de echte winterse stampotten. Lekker dus om in de zomer te eten als je snijbonen vers kunt kopen.
Bekijk het recept: snijbonenstamppot met kip en kaas.
Rabarbercompote
Rabarber lijkt net onkruid als je het ziet groeien. Grote struiken met lange stelen en grote bladeren. De bladeren kun je niet eten, maar de stelen zijn des te lekkerder. Hoe roder de steel, hoe zoeter ze zijn. Rabarber die je koopt voor 21 juni is het lekkerst, daarna is het seizoen over en wordt de rabarber steeds zuurder van smaak.
Bekijk het recept: rabarbercompote.
Zomerse stamppot met romaine sla, spekjes en tuinerwten
Een stamppot met sla? Jazeker! Door de knapperige romainesla een frisse stamppot. Met de spekjes en Parmezaanse kaas erdoor een lekker maaltje.
Bekijk het recept: zomerse stamppot met romaine sla, spekjes en tuinerwten.
Rode bietensalade met krieltjes, bramen en veldsla
Rode bietjes smaken in de zomer het allerlekkerst! Zeker in combinatie met veldsla en nieuwe aardappels. Bij elkaar een kleurrijke en smakelijke salade.
Bekijk het recept: rode bietensalade met krieltjes, bramen en veldsla.
Salade niçoise
Een heerlijke frisse salade zet je op tafel met deze klassieker. Een heerlijk diner, maar deze salade kan ook prima als lunchgerecht.
Bekijk het recept: salade niçoise.
Jullie gebruiken de blaadjes van de raapsteeltjes maar juist de steeltjes zijn lekker als je ze door aardappel puree met gebakken spekjes os kaas roert. Zo at ik vroeger de raapsteeltjes stamppot in het vroege voorjaar. Vitaminen!