Kerstrecepten Recepten

Eendenborst met rode wijnsaus

Eendenborst met rode wijnsaus

TIP: Afvallen met heerlijke recepten!

Project Gezond staat voor afvallen met de lekkerste recepten! Klik hier om ons populaire online afslankprogramma 14 dagen lang 100% gratis te proberen.


Oei! Dit is echt een topper voor de Kerst! Wat hebben wij lekker zitten smikkelen nadat de foto’s gemaakt waren 🙂

Om dit gerecht goed te kunnen maken raad ik je wel aan een kernthermometer te gebruiken. Die heb je al voor € 9,99. Bijvoorbeeld deze.

Dit heb je nodig (vier personen)

  • 1 grote of 2 kleine eendenborsten met vel (totaal 350 gr)
  • 2 rode uien
  • 10 gr suiker
  • 15 gr roomboter
  • 150 ml rode wijn
  • 100 ml runderbouillon
  • 4 takjes tijm
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 0,5 theelepel rozemarijn (gedroogd)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kruidnagel
  • handig: een kernthermometer

Zo maak je het

  • Pel de uien en snij ze in dunne halve ringen.
  • Laat de boter smelten in een koekenpan en bak de uien een minuut of 8 op laag vuur aan. Voeg dan de suiker toe en laat de uien karameliseren.
  • Blus de uien af met de rode wijn. Voeg vervolgens de runderbouillon, tijm, kaneel, rozemarijn, laurier en de kruidnagel toe. Laat dit mengsel vervolgens zachtjes pruttelen totdat het voor de helft is ingekookt.
  • Snij een ruitpatroon in het vel van de eendenborst. Dit voorkomt dat hij tijdens het bakken kromtrekt. Probeer alleen in het vel te snijden, niet in het vlees. Draai de eendenborst om en snij aan de vleeszijde eventuele vliezen en peesjes weg.
  • Leg de eendenborst met het vetrandje naar beneden bij de saus in de pan. Zodra het vetrandje is gesmolten (dit duurt ongeveer 5 minuten) draai je de eendenborst om. Laat hem meebakken tot hij een kerntemperatuur van 55 tot 60 graden heeft bereikt. Dan is hij mooi rosé. Bak je ‘m langer dan wordt hij echt te taai.
  • Haal de eendenborst uit de pan, snij in dunne plakken, voeg peper en eventueel zout naar smaak toe en serveer met de saus.

Tips en tricks

  • Een kleine eendenborst zal ongeveer 10 minuten nodig hebben. Een grotere zo’n 15 minuten, misschien nog iets langer. Dan heb je een idee waar je op kunt rekenen. Nogmaals: de kernthermometer is je beste vriend bij dit recept.
  • Om de eendenborst nog mooier te laten garen kun je elke 1 à 2 minuten wat van het bakvet uit de pan scheppen en over de eendenborst laten lopen. Dit hoeft niet perse maar het ziet er wel heel professioneel uit 😉
  • Goed om te weten: de rode wijnsaus wordt eigenlijk meer een ‘prutje’ dan een echte saus. Toch heb je er echt geen extra saus bij nodig. De uien zitten namelijk vol met smaak!

Eet smakelijk!


P.s. wil jij elke dag genieten van de lekkerste recepten en ondertussen 0,5 tot 1 kilo per week afvallen? Project Gezond is alles wat je nodig hebt :) Klik hier om ons online afslankprogramma 14 dagen lang 100% gratis te proberen.

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

2 reacties

Laat een reactie achter