Er zijn tientallen verschillende energie- en notenrepen te koop in de winkel. Helaas bevatten ze vaak veel toegevoegde suikers en allerlei geur-, kleur- en smaakstoffen. Daarom geven we je graag een recept voor een eerlijke energiereep waarvan je precies weet wat erin zit.
Dit heb je nodig (tien repen)
- 50 gr gedroogde abrikozen
- 50 gr gedroogde cranberries
- 50 gr gedroogde dadels
- 50 gr amandelen
- 1 ei
- 20 gr roomboter
- 50 gr sesamzaad
- 25 gr havermout
- snufje zout
Zo maak je het
Bereidingstijd: 10 minuten + 20 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Snijd de abrikozen, cranberries, dadels en amandelen fijn. Zorg dat het nog wel enige structuur heeft.
- Klop het ei los in een ruime kom.
- Laat de boter op laag vuur smelten.
- Voeg de boter en alle overige ingrediënten voor dit recept toe aan het losgeklopte ei en roer alles goed door.
- Vet een cakevorm in en doe er eventueel een stukje bakpapier in.
- Doe het mengsel in de cakevorm, verdeel het zo egaal mogelijk en druk het goed aan.
- Bak de grote energiereep in 20 minuten af en laat hem vervolgens helemaal afkoelen in de cakevorm.
- Haal de reep uit de vorm en snijd er tien kleine repen van.
Tips en tricks
- De boter hoeft echt alleen maar te smelten. Het is niet de bedoeling dat het heel heet wordt. Begin dus op laag vuur en draai het meteen uit als de boter gesmolten is.
- De abrikozen en cranberries kun je gerust vervangen door ander gedroogd fruit als je dat lekkerder vindt.
Voedingswaarde (per reep)
- Kcal: 137
- Eiwit: 3 gram
- Koolhydraten: 14 gram
- Vet: 7 gram
- Vezels: 2 gram
Goedemiddag,
Hoe kun je het beste de energierepen bewaren en hoelang? 🙂
Hoi Saskia!
De energierepen kun je ongeveer een week bewaren in een afgesloten bak.
Maar je kunt ze ook perfect invriezen.
Kan ik in plaats van dadels ook iets anders gebruiken?
Hoi Bibian, je kunt eventueel gedroogd fruit kiezen dat jij lekker vindt.
Ik zie/lees niet wanneer ik de sesam toevoeg! Op het laatst? of al voor dat het de oven in gaat.
De sesamzaadjes voeg je toe met de gesmolten boter bij het losgeklopte ei.
Door welke noten kun je de amandelen het beste vervangen? Walnoten?
Walnoten is een prima keuze!
Ik vind ze heerlijk, krijg ze alleen niet echt heel stevig als een reep.
Na het snijden vallen ze erg uit elkaar .
Dat heb ik dus ook.. ondanks goed laten afkoelen… Wat kun je er aan doen?
In gedroogd fruit zitten toch ook veel suikers in? Kun je ook vers fruit gebruiken?
In de repen kun je geen vers fruit gebruiken. Gedroogd fruit bevat inderdaad meer suiker, maar zolang je je aan de hoeveelheden van het menu houdt kan dit prima.
Kan het ook met plantaardige boter ipv roomboter ivm koemelkallergie?
Ja hoor, dat kan prima.
Ik vind ze erg lekker.
Maar vroeg me af of er ook nog andere recepten van echt noten repen zijn?
Je kunt ook de pindacrunchrepen maken, of de dadel-noten cake (no bake) is ook erg lekker met de noten en prima in repen te snijden.
Ik ben allergisch voor alle soorten noten.
Kan ik ongezouten pinda’s gebruiken?
Iemand daar ervaring mee?
Ja hoor, je kunt ook prima ongezouten pinda’s gebruiken.
Hallo ,
Hoelang kan je de repen in de vriezer bewaren?
En anders een week ? In een bakje buiten of in de koelkast?
Het beste kan je de repen per stuk invriezen, dan blijven ze het lekkerst en het beste te bewaren. Je kunt ze maximaal 3 maanden invriezen.
Welke kant en klaar repen zijn een goed alternatief voor als je een keer geen tijd hebt om het zelf te maken?
Je kan zelf kiezen welke reep je lekker vindt, mits je rekening houdt met een vergelijkbaar aantal calorieën.