Tussendoortjes & snacks

Eierkoeken

Eierkoeken

Eerst even dit: een eierkoek is niet gezond, punt. Niet dat dat erg is, maar het is wel goed om te weten. Wij zien een eierkoek meer als een lekkernijtje en die hoeft niet altijd gezond te zijn. Dat is immers het hele principe van de 80/20-regel.

Het voordeel van een ‘20%-recept’ is dat we het gewoon mogen maken op de lekkerste manier. We hebben immers al besloten dat het dit keer niet per se gezond hoeft, dus moet het vooral heel lekker zijn. En dat bereik je in dit geval het beste door suiker te gebruiken. Jazeker, keiharde geraffineerde kristalsuiker! Hetzelfde goedje wat je al tijden niet meer in je koffie doet. Toch?!

Dan mag je best een keer een eierkoekje hebben. Uiteindelijk zit er per koek ‘maar’ 7 gram suiker in, dus zo spannend is het ook allemaal weer niet.

Geniet ervan!

Dit heb je nodig (8 stuks)

  • 2 eieren
  • 50 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram bloem
  • 3 gram bakpoeder
  • rasp van een halve citroen
  • snuf zout

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 10 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Klop de eieren samen met de suiker en vanillesuiker tot het goed luchtig is. Doe dit bij voorkeur met een elektrische mixer. En anders om en om met je rechter- en linkerarm tot je niet meer kunt 🙂
  • Roer de bloem, het bakpoeder, de citroenrasp en een heel klein beetje zout door elkaar.
  • Voeg nu de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en roer dit met zo min mogelijk slagen door elkaar. Op die manier blijft het beslag zo luchtig mogelijk. Uiteraard moet alles wel goed gemengd zijn.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het beslag in acht hoopjes. Eventueel kun je de hoopjes iets uitsmeren met de achterkant van een lepel. Zorg dat er voldoende ruimte tussen zit omdat de koeken nog wel wat uitdrijven.
  • Bak de eierkoeken in 10 minuten goudbruin.

Tips en tricks

  • Let op dat je de koeken niet te lang bakt. Dan worden ze namelijk erg droog.
  • Als je niet zo’n grote oven hebt is het verstandiger om de koeken in twee batches te bakken. Voordeel daarvan is dat je de eerste ronde mooi kunt kijken wat de ideale baktijd is voor jouw oven.

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 91
  • Eiwit: 2,8 gram
  • Koolhydraten: 16,8 gram
  • Vet: 1,3 gram
  • Vezels: 0,6 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

4 reacties

  • Hallo!
    Tijdens het zoeken op internet naar een recept kwam ik deze tegen. heerlijk zijn die eierkoeken.
    alleen… het liefst zou ik de suiker vervangen door iets wat gezonders is…

    wat kan ik doen?

    • Hoi Babs,
      Je kunt een suikervervanger naar wens gebruiken, maar in principe komt dat op hetzelfde neer. Wij vinden ze op deze manier in ieder geval het lekkerst en in een dagmenu balanceren we de dag zo uit, dat ook af en toe koeken met wat suiker genomen kunnen worden 🙂

  • Lekker, kan ik deze ook mer zusto maken en wat is dan dan het eind calorieën per eierkoek.
    Groetjes Ramona

Laat een reactie achter