Diner Lunch

Erwtensoep

Erwtensoep

Wij krijgen vaak uit het niets zin in erwtensoep. En dan is de makkelijkste en snelste optie toch een blik. En hoewel dat echt prima soep is, vinden we ‘m zelfgemaakt toch lekkerder. Sowieso is de zelfgemaakte versie minder zout en je proeft echt dat het vers is. Daarnaast geeft het (ons in ieder geval) ook meer voldoening om te smullen van een soepje dat je helemaal zelf in elkaar hebt gezet.

Als je het onderstaande recept volgt houd je waarschijnlijk wel een flink stuk van de knolselderij over. Maar daarvoor hebben we nog een handige tips die je hieronder in de ‘Tips en tricks’ kunt lezen.

Dit heb je nodig (vier personen)

  • 250 gr spliterwten
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 1 kleine prei
  • 150 gr iets kruimige aardappels
  • 150 gr winterpeen
  • 150 gr knolselderij
  • 15 gr bladselderij
  • 200 gr extra magere rookworst

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 1,5 uur pruttelen

  • Spoel de spliterwten schoon en doe ze in een ruime pan. Voeg 1250 ml koud water en de bouillonblokjes toe en laat aan de kook komen.
  • Laat dit ongeveer anderhalf uur koken en roer het regelmatig goed door. De spliterwten koken allemaal kapot waardoor je een groene puree overhoudt. Dit is de basis van je erwtensoep.
  • Snijd de prei in ringen van 0,5 tot 1 cm breed. Spoel de ringen goed af zodat al het eventuele zand eruit is.
  • Schil de aardappel, winterpeen en de knolselderij. Snijd ze in kleine blokjes.
  • Hak de bladselderij grof.
  • Voeg 20 minuten voordat de soep klaar is de rookworst, aardappel, groente en bladselderij toe.
  • Haal op het eind de rookworst uit de soep en snijd deze in dunne plakjes. Doe de plakjes weer terug in de soep.
  • Maak de soep eventueel verder op smaak met peper en zout. Zelf hebben we er niets aan toegevoegd, omdat we hem prima op smaak vonden.

Tips en tricks

  • De knolselderij die je overhoudt kun je gebruiken voor een heerlijk mager soepje. Maak runderbouillon van een bouillonblokje, voeg er stukjes knolselderij, een beetje bladselderij en eventuele andere groente die je nog in huis hebt aan toe. Dit soepje bevat hooguit 30 of 40 Kcal per kop, dus neem ‘m gerust als extra tussendoortje of als voorgerecht 🙂
  • Eventueel kun je de bouillon en knolselderij ook pureren, je krijgt dan een gladde romige soep.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 397
  • Eiwit: 25 gram
  • Koolhydraten: 54 gram
  • Vet: 9 gram
  • Vezels: 7 gram

Eet smakelijk!

13 reacties

  • Goedemorgen, lees graag de adviezen om af te vallen. Gezond eten doe ik al vele jaren. Mijn probleem is dat ik een voedselallergie heb, ook al jaren. Heb enige tijd wel gezond gegeten maar niets laten staan voor mijn allergie, resultaat, astma met nu de nodige medicatie. Ik ben allergisch voor, noten, alle soorten granen behalve haver en rijst, fruit, rauwe groenten, rauwkost incl komkommer, soja, rauwe chocolade.
    Ik zal wel iets vergeten zijn maar dat is niet erg. Mijn ontbijt bestaat uit, of 2 eieren met een glas tomatensap( is bewerkt dus kan ik drinken), of havermout met melk en lijnzaad. Mijn lunch veelal uit zelfgemaakte soepen zonder vis of vlees. Mijn diner bestaat uit een gewokte maaltijd met groente, vlees of vis. Rood vlees eet ik Max 2 x per maand. Drink 2x cappuccino, thee, bronwater met bubbels, en bij diner graag rode wijn. En daar neem ik in de avond na de thee nog wat van.
    Toch is het voor mij moeizaam af te vallen. Natuurlijk ik kan de rode wijn laten staan, dat mag ik en vind het zalig.
    Vriendelijke groet,
    Ada van der Linde

    • Het zal niet gemakkelijk zijn om een gevarieerd voedingspatroon te volgen met deze allergieën! Je kunt ons weekmenu eens bekijken of het voor jou te doen is met de diverse vervangingen.
      En dat wijntje zou ik zeker van genieten op zijn tijd 🙂

  • Nu 16 weken bezig met de heerlijke boeken. Deel 1 en 4 gingen erin als zoete koek. 90% zeker bereid. Afspraak was, we maken alles klaar en de meest heerlijke en onbekende gerechten stonden op tafel. Waar we achter zijn gekomen is dat risotto niet onze favoriet is en zal worden. We gaan lekker verder en ons streven is om de 2 andere boeken ook nog aan te schaffen. Ben intussen 7 kilo kwijt, nog 10 te gaan maar dat komt helemaal goed. Ik vind koken leuk en is door jullie boeken nog leuker geworden.

  • Om het in de slowcooker te maken werk dat hetzelfde of mag je dan alles erin doen en dan op low. En hoe la g zou het dan moeten?

    • Op de menu’s gaan we altijd uit van ongekookt gewicht. Meer informatie en hoe je dit kan omrekenen, kan je hier lezen: https://www.projectgezond.nl/ongekookt-gekookt-gewicht/.

  • Jullie hebben altijd heerlijke recepten en ik kijk dan ook graag voor het doen van de boodschappen in 1 van de boeken of op de website.

    Nu valt mij bij dit recept op dat het laurierblad ontbreekt. Is dat bewust?

Laat een reactie achter