Kerstrecepten Recepten

Eton mess

Eton mess recept

Eerst even een korte uitleg over de naam van dit gerecht: Eton mess schijnt te zijn ontstaan op Eton college, een public school (dure privéschool) in Engeland. Dit gerecht werd gegeten op de dag van de jaarlijkse cricketwedstrijd tegen de Harrow School.

Het woord mess mag je vertalen als rotzooi of puinhoop. En dat heeft alles te maken met het feit dat dit gerecht traditioneel nogal rommelig in grote schalen geserveerd werd. Hoewel, geserveerd is niet helemaal het goede woord. Laten we het houden op bij elkaar gemikt en door elkaar geroerd 🙂

Voor dit heerlijke dessert moet je wel even in de keuken staan. Meringues maken kost namelijk best wat tijd en bovendien moeten ze een poos in de oven. Het beste maak je de meringues dus van tevoren. En als je dat gedaan hebt dan kun je op de dag zelf binnen een paar minuten een prachtig dessert op tafel zetten.

Geen zin om meringues te maken? De supermarkt ligt er vol mee! Maar die van jezelf zijn natuurlijk wel het lekkerst 😉

Dit heb je nodig (vier personen)

  • 2 eieren
  • 50 gr suiker
  • 25 gr poedersuiker
  • 150 ml slagroom (ongeklopt)
  • 200 gr aardbeien
  • 10 gr amandelschaafsel

Zo maak je het

Bereidingstijd: 25 minuten + 2 uur oventijd

We beginnen met de meringue:

  • Voor het maken van de meringues is het belangrijk dat je een vetvrije mengkom gebruikt en dat de eiwitten geen spoortje eigeel bevatten. Maak je mengkom (en mixer) daarom goed vetvrij met keukenpapier en citroensap en splits de eieren voorzichtig.
  • Doe het eiwit in de kom en voeg een klein snufje zout toe. Klop het eiwit met een elektrische mixer tot het eruit begint te zien als slagroom en voeg dan de suiker toe.
  • Klop weer verder totdat je schuim hebt waarvan de pieken omhoog blijven staan. Als je een klein beetje van het schuim tussen je duim en wijsvinger wrijft mag je geen suikerkorrels meer voelen. Als dat nog wel het geval is moet je nog iets langer doorkloppen.
  • Zodra het eiwit goed opgeklopt is spatel je de poedersuiker erdoor. Doe dit met zo min mogelijk ‘slagen’ zodat het schuim zo luchtig mogelijk blijft. Zorg er wel voor dat de poedersuiker goed verdeeld is.
  • Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Gebruik een spuitzak of gewoon een eetlepel en verdeel het eiwitschuim in ongeveer 20 porties over de bakplaat.
  • Bak de meringues in ongeveer twee uur af. Je kunt ervoor kiezen om ze van binnen nog een beetje zacht en taai te houden maar je kunt ze ook verder droog bakken. Zelf vind ik ze het lekkerst als ze van binnen nog een beetje sticky zijn 🙂 Hoe lang dit precies duurt is afhankelijk van de exacte temperatuur van je oven en de grootte van de porties op je bakplaat. Haal na ongeveer 1,5 uur gewoon één meringue uit de oven en breek deze doormidden om te kijken hoe het ervoor staat.
Eiwit stijf geklopt

Zo hoor het eiwit eruit te zien als je het goed stijf geklopt hebt.

De eton mess afmaken:

  • Maak de aardbeien schoon. Snijd de helft van de aardbeien doormidden en zet deze apart. De andere helft van de aardbeien prak je fijn met een lepel of je pureert ze met de staafmixer.
  • Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan lichtbruin zodat de nootachtige smaak goed loskomt. Let wel op dit het niet verbrandt. Op een gegeven moment gaat het hard 😉
  • Klop slagroom zonder suiker op.
  • Breek de meringues in grove stukken.
  • Meng vlak voor het serveren in een grote schaal de slagroom met de meringues, de gepureerde aardbeien en een deel van het amandelschaafsel.
  • Garneer met de halve aardbeien en het restant van het amandelschaafsel.

Tips en tricks

  • Je kunt op verschillende manieren meringues maken. In dit recept hanteren we de Franse methode (die is het makkelijkst), maar daarbij wordt het schuim soms niet 100% krokant. Ook niet na meerdere uren in de oven 🙂
  • Als je de meringues van tevoren maakt is het belangrijk dat je ze niet luchtdicht verpakt. Er kan dan namelijk geen vocht meer ontsnappen waardoor je het risico loopt dat ze helemaal zacht worden.
  • Je kunt dit gerecht (per persoon) in een glaasje of potje maken of in een grote schaal zoals wij hebben gedaan.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 268
  • Eiwit: 4,4 gram
  • Koolhydraten: 23,6 gram
  • Vet: 17,0 gram
  • Vezels: 1,2 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter