Kerstrecepten Recepten Tussendoortjes & snacks

Eton mess

Eerst even een korte uitleg over de naam van dit gerecht: Eton mess schijnt te zijn ontstaan op Eton college, een public school (dure privéschool) in Engeland. Dit gerecht werd gegeten op de dag van de jaarlijkse cricketwedstrijd tegen de Harrow School.

Het woord mess mag je vertalen als rotzooi of puinhoop. En dat heeft alles te maken met het feit dat dit gerecht traditioneel nogal rommelig in grote schalen geserveerd werd. Hoewel, geserveerd is niet helemaal het goede woord. Laten we het houden op ‘bij elkaar gemikt en door elkaar geroerd’ 🙂

Voor dit heerlijke dessert moet je wel even in de keuken staan. Meringues maken kost namelijk best wat tijd en bovendien moeten ze een poos in de oven. Het beste maak je de meringues dus van tevoren. En als je dat gedaan hebt dan kun je op de dag zelf binnen een paar minuten een prachtig dessert op tafel zetten.

Geen zin om meringues te maken? De supermarkt ligt er vol mee! Maar die van jezelf zijn natuurlijk wel het lekkerst 😉

Dit heb je nodig (vier personen)

  • 2 eiwitten
  • 50 gr suiker
  • 25 gr poedersuiker
  • 150 ml slagroom (ongeklopt)
  • 200 gr aardbeien
  • 10 gr amandelschaafsel

Zo maak je het

Bereidingstijd: 25 minuten + 2 uur oventijd

  • Verwarm de oven voor op 100 graden.
  • Doe de eiwitten met een snuf zout in een vetvrije kom. Klop de eiwitten met een elektrische mixer tot het eruit begint te zien als lobbig slagroom.Voeg beetje bij beetje de suiker toe en klop verder totdat je schuim hebt waarvan de pieken omhoog blijven staan. Als je een klein beetje van het schuim tussen je duim en wijsvinger wrijft, mag je geen suikerkorrels meer voelen. Klop nog even verder als dit wel het geval is. Zodra het eiwit goed opgeklopt is, spatel je de poedersuiker erdoor. Doe dit met zo min mogelijk slagen, zodat het schuim zo luchtig mogelijk blijft. Zorg er wel voor dat de poedersuiker goed verdeeld is.
  • Gebruik een spuitzak of een eetlepel en verdeel het eiwitschuim in zo’n 20 porties over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de meringues 1,5 à 2 uur in de oven. De buitenkant moet krokant zijn. De binnenkant blijft licht taai.
  • Maak de aardbeien schoon. Snijd de helft van de aardbeien doormidden en zet ze apart.
  • Prak de andere helft van de aardbeien fijn met een vork of pureer ze met behulp van een blender of staafmixer.
  • Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan lichtbruin, zodat de nootachtige smaak goed naar boven komt.
  • Klop de slagroom op zonder suiker toe te voegen.
  • Breek de meringues in grove stukken.
  • Meng de slagroom in een mooie schaal met de gepureerde aardbeien, de stukken meringue en driekwart van het amandelschaafsel.
  • Garneer met de aardbeien en het restant van het amandelschaafsel.

Tips en tricks

  • Je kunt op verschillende manieren meringues maken. In dit recept hanteren we de Franse methode (die is het makkelijkst), maar daarbij wordt het schuim soms niet 100% krokant. Ook niet na meerdere uren in de oven 🙂
  • Als je de meringues van tevoren maakt is het belangrijk dat je ze niet luchtdicht verpakt. Er kan dan namelijk geen vocht meer ontsnappen waardoor je het risico loopt dat ze helemaal zacht worden.
  • Je kunt dit gerecht (per persoon) in een glaasje of potje maken of in een grote schaal zoals wij hebben gedaan.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 268
  • Eiwit: 4 gram
  • Koolhydraten: 24 gram
  • Vet: 17 gram
  • Vezels: 1 gram

Eet smakelijk!

6 reacties

  • Super, dit is een gezondere variant van een pavlova die ik wilde maken. Echter, 2 vragen:
    1. Kan ik de meringues al een dag van tevoren maken? De rest lukt prima op de avond zelf. En kunnen ze dan in de koelkast met cellofaan met gaatjes erin geprikt staan?
    2. Ik wil liever een plaat maken ipv 20 losse meringues. Heeft dat nog invloed op de oventijd en vraag 1?
    Bij voorbaat hartelijk dank!

    • De merengues blijven het lekkerst als je ze bewaart in een goed afgesloten trommel.Wanneer je een hele plaat maakt dan heb je denk ik een minuut of 10 langere oventijd nodig.

      • Ik lees:” Goed afgesloten koektrommel”.
        Maar ik lees in het recept ook:
        Als je de meringues van tevoren maakt is het belangrijk dat je ze niet luchtdicht verpakt. Er kan dan namelijk geen vocht meer ontsnappen waardoor je het risico loopt dat ze helemaal zacht worden.

        Wat is nu het beste advies?

        • Je kunt ze in een trommel doen, maar zorg er dan wel voor dat ze echt helemaal koud zijn. Wanneer ze nog iets warm zijn dan zullen ze zacht worden in een dichte trommel.

  • Is het mogelijk om dit nagerecht van tevoren te maken en in de koelkast te bewaren?
    Of is het beter om de slagroom opgeklopt te hebben en er net voor het opdienen de merengue en aardbeien doorheen te scheppen?
    Wat is het beste advies qua voorbereiding?

    • Je kunt inderdaad wel alvast de slagroom kloppen en in de koelkwast bewaren. Dan kun je het nagerecht verder afmaken als je zover bent en dan meteen opdienen.

Laat een reactie achter