Bij elk recept dat ik plaats probeer ik een leuke intro te schrijven. Het liefst vertel ik daarin een grappig verhaal, of maak ik je razend enthousiast over het recept dat ik heb gekookt.
Maar de intro voor de falafel houdt mij al een paar dagen bezig. Waarom? Ik denk dat ik gewoon niet echt een falafel-man ben. Begrijp me niet verkeerd, het was niet vies of zo. Maar ik vond er gewoon geen (falafel)bal aan om eerlijk te zijn. De tzatziki was overigens wel naar m’n bekkie dus dat maakte een hoop goed voor mij.
Heb je nog nooit falafel gegeten? Dan raad ik je zeker aan om het gewoon te proberen. Er zijn zat mensen die het heerlijk vinden. En misschien hoor jij daar wel ook bij.
Weet je al van jezelf dat je falafel niet lekker vindt? Dan kun je er ook voor kiezen om kipfilet, runderreepjes, of mager varkensvlees te nemen. Dit kun je dan kruiden met zout en peper, of bijvoorbeeld met gyroskruiden.
Dit heb je nodig (twee personen)
Voor de falafel
- 200 gr falafel
- 2 grote pitabroodjes (80 gr per stuk)
- 1 paprika (kleur naar keuze)
- 1 rode ui
- handje sla
Voor de tzatziki
- 200 gr Griekse yoghurt
- 250 gr komkommer (halve)
- twee teentjes knoflook
- 5 ml citroensap (of azijn)
- peper
- zout
Zo maak je het
Bereidingstijd: 15 minuten
De tzatziki
- Snij de komkommer in de lengte doormidden en haal met een theelepel de zaadlijsten eruit.
- Rasp de komkommer met een grove rasp en laat het verder uitlekken in een zeef. Eventueel kun je het ook voorzichtig uitknijpen met je handen, dat gaat wat sneller 😉
- Hak de knoflooktenen zo fijn mogelijk. Je kunt natuurlijk ook de knoflookpers gebruiken.
- Meng de komkommer en knoflook door de Griekse yoghurt en voeg peper, zout en citroensap naar smaak toe. In plaats van citroensap kun je ook azijn gebruiken.
De falafel
- Verwarm de pitabroodjes in de oven.
- Bereid de falafel volgens de bereidingswijze op de verpakking.
- Snij de paprika in groven stukken. Besmeer ze met een heel klein beetje olijfolie en grill ze in een grillpan of koekenpan.
- Snij de rode ui in dunne ringen.
- Snij de pitrabroodjes doormidden. Smeer er eerst wat tzatziki in en vul ze daarna met de falafel, paprika, rode ui en sla.
- Serveer de pita’s met de rest van de tzatziki en de (eventuele) rest van de paprika, ui en sla.
Tips en tricks
- Als je in de gelegenheid bent om de tzatziki (een dag) van tevoren te maken dan raad ik je dat absoluut aan. De smaak wordt daar echt beter van.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 561
- Eiwit: 20 gram
- Koolhydraten: 67 gram
- Vet: 22 gram
- Vezels: 10 gram
Boek 1 aangeschaft. Heerlijke recepten! We eten verrukkelijk. Ik vind het super dat het “normale” ingrediënten zijn, zonder poespas.
Wat ontzettend goed om te horen Jeannet! 🙂
Dat je nog maar veel lekkers mag maken en het bovenal mag smaken.