Diner Vegetarisch recept

Falafel

Inmiddels alweer een jaar geleden hadden we dit falafel recept op het menu staan. In dat recept ging het met name om de ‘complete maaltijd’ en niet perse om de falafel. Daarom gebruikten we daar kant-en-klare falafel. Maar dat vonden jullie niet allemaal leuk 🙂 Er bleek toch wel behoefte aan een recept voor home-made falafel.

Wij staan hier niet per se te juichen om falafel, maar toen we het hadden gemaakt waren we heel tevreden! Deze home-made versie smaakt vele malen beter dan de kant-en-klare variant.

We zijn dan ook erg benieuwd naar de mening van de falafel-guru’s onder ons 🙂

Dit heb je nodig (8 falafels)

  • 150 gr gedroogde kikkererwten
  • 0,5 ei
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 0,5 theelepel korianderpoeder
  • snuf chilipoeder of cayennepeper
  • 5 tot 10 gr verse peterselie of koriander
  • peper en zout

Zo maak je het

Bereidingstijd: 25 minuten + 20 uur weektijd

  • Zorg dat je de kikkererwten zo’n 20 uur van tevoren in een ruime bak met water zet zodat ze kunnen weken.
  • Haal ze uit het water en maak ze goed droog, bijvoorbeeld met een schone theedoek.
  • Doe de kikkererwten samen met alle overige ingrediënten (vergeet peper en zout niet) in de keukenmachine en maal het tot het een soort pasta is. Je kunt hiervoor ook een staafmixer of hakmolen gebruiken.
  • Maak acht ballen of plakken van de falafel.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de falafel om en om in ongeveer 8 minuten goudbruin.

Tips en tricks

  • Dit recept lukt het beste met gedroogde kikkererwten die je zelf weekt. Kikkererwten uit een blikje zijn te nat waardoor de falafels snel uit elkaar vallen. Gebruik je toch kikkererwten uit een blikje neem dan ongeveer 275 gram (uitlekgewicht).
  • Na het maken van de ‘pasta’ kun je de falafel ook eerst even in de koelkast zetten zodat het wat opstijft. Dan kun je ze daarna makkelijker vormen.
  • Is de falafel toch nog te nat dan kun je er een klein beetje paneermeel aan toevoegen.
  • ‘Officieel’ hoort er koriander in falafel. Wij hebben in dit recept gekozen voor peterselie.

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 64
  • Eiwit: 3,1 gram
  • Koolhydraten: 5,9 gram
  • Vet: 2,5 gram
  • Vezels: 2,6 gram

Eet smakelijk!

2 reacties

  • Hoi Walter,
    Vandaag geprobeerd om falafels te maken.
    Het lukte mij niet om er balletjes van te maken, ik heb alles in de koekenpan gemikt en lekker opgebakken met een beetje olie.
    We hebben zitten smullen!
    Samen met de wraps, de tzarziki en ijbergsla weer een heerlijk maaltijd.

  • Falafel met veel gewokte in reepjes gesneden spitskool (in koolzaadolie en mosterdzaad) en een yoghurtsaus. Alles in een wrap. 1 van de lekkerste lunches die ik eet!

Laat een reactie achter