Diner Vegetarisch recept

Falafel

Falafels zijn ideaal als vleesvervangers. Door het gebruik van de kikkererwten bevatten ze veel eiwitten. Daarnaast passen ze ook bij veel gerechten en zeker als je ze zelf maakt. Je kunt ze dan precies op smaak maken zoals jij wil. In dit recept hebben we gekozen voor een basic variant, kijk dus vooral welke kruiden jij er nog meer lekker in vindt.

Dit heb je nodig (8 stuks)

  • 150 gr gedroogde kikkererwten
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 10 gr koriander
  • 1 tl komijnpoeder
  • 0,5 tl korianderpoeder
  • 0,5 tl zout
  • snufje chilipoeder
  • 0,5 ei

Zo maak je het

Bereidingstijd: 25 minuten + 20 uur weektijd

  • Laat de kikkererwten 20 uur weken in een ruime pan met water.
  • Laat de kikkererwten goed uitlekken en droog ze na met een schone theedoek.
  • Hak de ui, de knoflook en de koriander grof door.
  • Doe dit samen met de kikkererwten in een keukenmachine of blenderkom.
  • Voeg de komijnpoeder, korianderpoeder het zout, de chilipoeder, het halve ei en wat peper toe.
  • Blend alles tot een fijnkorrelig mengsel. Denk hierbij aan de structuur van paneermeel. Verdeel het mengsel in 8 gelijke delen.
  • Vorm van elk deel een strakke bal die je enigszins platdrukt.
  • Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan. Bak de falafels in ongeveer 6 à 8 minuten aan beide zijden bruin.

Tips en tricks

  • Voor dit recept zijn gedroogde kikkererwten het meest geschikt. Kikkererwten uit blik zijn eigenlijk te nat. Wil je ze toch uit blik gebruiken? Neem dan ongeveer 275 gram (uitgelekt gewicht).
  • Na het blenden kun je het mengsel kort in de koelkast of vriezer zetten. De falafels zijn koud het makkelijkst te vormen.
  • Is het mengsel toch iets te nat? Meng er een klein beetje paneermeel door.

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 64
  • Eiwit: 3 gram
  • Koolhydraten: 6 gram
  • Vet: 3 gram
  • Vezels: 3 gram

Eet smakelijk!

2 reacties

  • Hoi Walter,
    Vandaag geprobeerd om falafels te maken.
    Het lukte mij niet om er balletjes van te maken, ik heb alles in de koekenpan gemikt en lekker opgebakken met een beetje olie.
    We hebben zitten smullen!
    Samen met de wraps, de tzarziki en ijbergsla weer een heerlijk maaltijd.

  • Falafel met veel gewokte in reepjes gesneden spitskool (in koolzaadolie en mosterdzaad) en een yoghurtsaus. Alles in een wrap. 1 van de lekkerste lunches die ik eet!

Laat een reactie achter