Kerstrecepten Recepten

Feestelijke peren-meringuetaart

Peren-meringuetaart

Met deze heerlijke peren-meringuetaart sluit je het kerstdiner op een hele feestelijke manier af. Je hebt er wel wat werk aan, dus als je hem gaat maken is het wel handig om hem al deels voor te bereiden.

Misschien krijg je bij het lezen van het recept hieronder het idee dat het een enorme klus is, maar dat is ook weer niet het geval. We hebben alle stappen vrij uitgebreid beschreven, maar echt ingewikkeld is het niet. Je bakt de bodem van de taart, je maakt gekarameliseerde peren en vervolgens meringue.

Als je de bodem van de taart een dag van tevoren maakt en de peren vast schilt en snijdt dan heb je op de dag zelf hooguit een half uurtje werk om de taart de oven in te krijgen 🙂

Dit heb je nodig (taart voor vier personen)

Voor de bodem

  • 75 gr bloem
  • 25 gr suiker
  • snuf zout
  • 40 gr roomboter
  • een half ei (geklutst)
  • 1 sinaasappel

Voor de gekarameliseerde peren

  • 3 peren (mag uit blik)
  • 15 gr roomboter
  • 1 eetlepel honing

Voor de meringue

  • het eiwit van één middelgroot ei
  • snuf zout
  • 50 gr suiker

Extra 

  • Kleine springvorm (doorsnee ongeveer 13 cm)
  • Blindbakbonen (of spliterwten, rijst, etc.)
  • Chocoladesaus of pure chocola om te smelten (optioneel)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 1 uur koelkasttijd + 20 minuten oventijd

Voor de bodem

  • Meng de bloem, suiker en zout met elkaar.
  • Snijd de boter in kleine blokjes en meng deze met je vingertoppen door de bloem. Je krijgt nu een soort kruimels.
  • Meng het (halve) ei door door de kruimels en gebruik een fijne rasp om de schil van de sinaasappel te raspen.
  • Meng het geheel nu tot een egaal deeg. Maak er een platte plak van, verpak het in plastic en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Neem ongeveer de helft van het deeg en rol dit dun uit. Gebruik bloem op je aanrechtblad en op de bovenkant van het deeg. Gebruik je springvorm om een ronde plak (de bodem) uit te steken en leg deze plak even opzij.
  • Neem daarna de rest van het deeg en rol dit dun uit in een lange strook. Gebruik een mes om de strook mooi recht te snijden.Zorg dat de strook even breed is als de hoogte van je bakblik.
  • Bestrooi de strook met bloem en rol hem op. Zet hem rechtop in de springvorm en rol hem weer af langs de rand.
  • Leg vervolgens de deegbodem erin en druk deze aan tegen de deegstrook, zodat het één geheel wordt.
  • Neem een vel bakpapier en prop dit een paar keer op zodat het wat flexibeler wordt. Zet het bakpapier in de springvorm en giet de vorm daarna met de blindbakbonen.
  • Bak de vorm in 20 tot 25 minuten gaar op 180 graden.
  • Haal na het bakken het bakpapier en de blindbakbonen uit de vorm.

deeg-maken

deegstrook-en-bodem

deeg-in-springvorm

deeg-blindbakken

Voor de gekarameliseerde peren

  • Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snij de kwarten vervolgens in (vier of vijf) plakken.
  • Verhit de boter in een koekenpan en voeg ook de honing toe. Bak de peren een paar minuten zodat ze karameliseren.
  • Laat de peren een beetje afkoelen en vul vervolgens de koekvorm van de taart ermee.

peren-in-vorm

Voor de meringue topping

  • Meringue maken is gelukkig lang niet zo moeilijk als veel mensen denken. Er zijn alleen wel twee dingen waar je goed op moet letten: de kom waarin je het eiwit gaat kloppen moet vetvrij zijn en het eiwit dat je gebruikt mag absoluut geen eigeel bevatten. Zorg dus voor een mooie schone kom (eventueel even uitboenen met citroensap en keukenpapier) en neem de tijd om het eiwit van het eigeel te scheiden.
  • Doe het eiwit in de kom en voeg een klein snufje zout toe. Klop het eiwit tot het eruit begint te zien als slagroom en voeg dan de suiker toe. Gebruik hiervoor een elektrische mixer. Met de hand kan wel, maar dan sta je een flinke poos te kloppen!
  • Klop weer verder totdat je schuim hebt waarvan de pieken omhoog blijven staan. Als je een klein beetje van het schuim tussen je duim en wijsvinger wrijft mag je geen suikerkorrels meer voelen. Als dat nog wel het geval is moet je nog iets langer doorkloppen. Nog een leuke test: als je meringue goed is kun je de schaal waar het in zit op zijn kop houden zonder dat het eruit valt 😉
  • Doe de meringue in de vorm bovenop de peer. Gebruik de achterkant van een lepel om mooie pieken te maken. Dit doe je door de lepel iets in de meringue te drukken en vervolgens omhoog te halen.
  • Zet de taart nu ongeveer 40 minuten in de oven op 160 graden. De meringue is dan aan de buitenkant lekker krokant en van binnen nog zijdezacht. Hou je taartje wel in de gaten. Als de pieken van het eiwitschuim te snel verkleuren zat je de oven terug naar ongeveer 140 graden.
  • Zodra je de taart gaat serveren druppel je er wat chocoladesaus over. Dit kun je kant-en-klaar kopen, maar je kunt ook een paar stukjes pure chocolade smelten in een kom die je bovenop een pan met een laagje warm water zet (au bain-marie).

eiwit-stijf-geklopttaart-gevuldtaart-klaar-voor-oventaart-uit-oven

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 258
  • Eiwit: 3,4 gram
  • Koolhydraten: 35,3 gram
  • Vet: 11,2 gram
  • Vezels: 0,6 gram

Eet smakelijk!

feestelijke-peren-meringuetaart



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

2 reacties

  • Een heerlijk recept, niet al te zoet en smaakvol deeg door de sinaasappel! Ik heb er in een muffinbakvorm 12 mini-taartjes van gemaakt. Het recept voor het deeg had ik daarvoor keer 3 gedaan, voor de merengue keer 2 en voor de perenvulling gewoon 1 x aangehouden.

    • Dat is ook nog een idee, ik heb het deeg nu in de koelkast. Wil morgen taart mee naar mn werk. Maar kan ik de taart nu wel maken? kan merengue wel in de koelkast of zakt het dan in? Anders moet ik morgen om 6 uur op, om alles af te krijgen.. ?

Laat een reactie achter