Filodeeg is een perfect jasje voor dit luxe hapje met gerookte zalm en roomkaas. Dat dille en peterselie hier perfect mee combineren is natuurlijk geen geheim. Dit knapperige hapje heeft mede dankzij de citroensap een licht en fris karakter. Zwengel de oven maar aan!
Dit heb je nodig (zes stuks)
- 2 plakken filodeeg
- 10 gr dille
- 5 gr peterselie
- 75 gr roomkaas
- 40 gr gerookte zalm
- 5 ml citroensap
- 5 ml olijfolie
Zo maak je het
Bereidingstijd: 20 minuten + 20 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Laat de vellen filodeeg ontdooien onder een vochtige theedoek.
- Hak de dille en de peterselie fijn. Meng dit met de roomkaas.
- Snijd de gerookte zalm in kleine blokjes of reepjes. Roer de gerookte zalm door de roomkaas.
- Maak het mengsel op smaak met citroensap, peper en eventueel een klein beetje zout.
- Snijd de plakken filodeeg in 3 repen. Je hebt nu 6 repen filodeeg.
- Leg één zesde deel van de vulling in een schuine lijn van rechtsonder naar de linker zijkant.
- Pak het hoekje linksonder (daar ligt geen vulling) en sla het strak om, zodat een driehoekje ontstaat.
- Sla het hele driehoekje nog een keer om. De vorm blijft een driehoekje.
- Sla het stukje deeg dat nu nog overblijft verder om het driehoekige hapje en plak het vast. Gebruik indien nodig wat extra olijfolie.
- Herhaal dit met de andere stroken filodeeg.
- Leg de driehoekjes op een met bakpapier beklede bakplaat, smeer ze heel licht in met olijfolie en bak ze in 18 minuten goudbruin.
Tips en tricks
- Filodeeg scheurt gemakkelijk als het droog wordt. Laat de plakken (en later de repen) filodeeg onder de vochtige theedoek liggen zolang je ze niet gebruikt. Je kunt voor de zekerheid een extra plak filodeeg laten ontdooien voor het geval er repen filodeeg scheuren. Gescheurde stukken filodeeg kun je overigens prima gebruiken. Je plakt alles vrij gemakkelijk met olijfolie om de vulling heen.
- Als het goed is gebruik je een kleine 20 gram vulling per filodeeghapje.
- Tijdens het bakken komt er wat vet vrij uit de roomkaas. Er zit al wat olijfolie aan de randjes van het filodeeghapje. Daardoor kunnen de hapjes wat vettig uit de oven komen. Dep ze droog met een stukje keukenpapier.
- Snijd het driehoekje doormidden. In plaats van één borrelhapje heb je er nu twee 😉
Voedingswaarde (per stuk)
- Kcal: 77
- Eiwit: 3 gram
- Koolhydraten: 6 gram
- Vet: 5 gram
- Vezels: 0 gram
Filodeeghapjes met zalm zijn super.
Lijkt m echt super lekker. Kun je deze hapjes ook koud eten?
Warm zijn ze het allerlekkerst, maar koud smaken ze ook nog goed.