Lunch Tussendoortjes & snacks

Flammkuchen

Van oorsprong is dit een gerecht dat werd gemaakt om de temperatuur van de houtoven te testen. De bodem is van dun brooddeeg dat vervolgens wordt belegd met crème fraîche, spek en ui. Omdat crème fraîche nogal rijk aan calorieën is hebben wij het voor de helft vervangen door magere yoghurt. Dat scheelt aanzienlijk en smaakt ook prima 🙂

Dit heb je nodig (4 stuks)

  • 150 gr bloem
  • 90 ml lauwwarm water
  • 7 gr olijfolie
  • 2 gr gist
  • snufje zout
  • 20 gr crème fraîche
  • 20 gram magere yoghurt
  • 75 magere spekblokjes
  • 1 rode ui

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 1 uur rijzen + 15 minuten oventijd

  • Doe het water, bloem, olijfolie, zout en gist in een kom en kneed er een soepel deeg van.
  • Maak een bal van het deeg, bestrooi met een beetje bloem en laat minstens een uur rijzen in een kom die je afdekt met een vochtige theedoek.
  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Meng de yoghurt en crème fraîche door elkaar. Weeg de spekblokjes af en snijd de rode ui in ringen.
  • Verdeel het deeg in vieren. Neem een vel bakpapier en rol elk stuk deeg zo dun mogelijk uit in een langwerpige vorm. Sla de randen iets naar binnen zodat je een klein opstaand randje krijgt.
  • Besmeer de deeglappen met het mengsel van yoghurt en crème fraîche. Verdeel vervolgens de spekblokjes en rode ui erover. Bestrooi met wat peper.
  • Bak de flammkuchen in 15 tot 20 minuten mooi goudbruin.

Tips en tricks

  • In plaats van spekreepjes kun je ook hamblokjes gebruiken.
  • Naast de rode ui mag je altijd wat extra groente toevoegen. Hoewel het dan wel heel erg op een pizza gaat lijken 😉

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 203
  • Eiwit: 7,6 gram
  • Koolhydraten: 30,3 gram
  • Vet: 5,7 gram
  • Vezels: 2,0 gram

Eet smakelijk!

2 reacties

Laat een reactie achter