Diner Lunch Vegetarisch recept

Franse uiensoep

Franse uiensoep

Je moet er wel even een paar uien voor snijden, maar dan heb je ook wat. Wij vinden deze soep erg lekker en het fijne is dat er ook maar weinig calorieën in zitten.

Dit heb je nodig (1.250 ml)

  • 375 gr uien
  • 25 gr roomboter
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 gr bloem
  • 50 ml witte wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 tl gedroogde tijm

Zo maak je het

Bereidingstijd: 35 minuten + 20 minuten pruttelen

  • Snijd de uien in dunne kwartringen.
  • Verhit de boter in een soeppan. Bak de uien op laag vuur zeker
    20 minuten aan. Het is de bedoeling dat de uien zachtjes bruin bakken en gaan karamelliseren. De bodem van de pan zal een beetje aanzetten. Dit is niet erg.
  • Hak de knoflook fijn.
  • Voeg de knoflook en de bloem toe en bak dit een paar minuten mee. Voeg de witte wijn en de groentebouillon toe en breng de soep al roerend aan de kook.
  • Voeg het laurierblad en de tijm toe.
  • Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
  • Verwijder het laurierblad uit de soep, proef en voeg naar smaak zout toe.

Tips en tricks

  • Het is de bedoeling dat je daadwerkelijk 375 gram uien toevoegt aan de soep. Je hebt dus ongeveer 500 gram ongepelde uien nodig.
  • Heb je nog wat rode ui en/of sjalotten liggen die op moeten? Ook die zijn zeer geschikt voor deze soep.
  • In plaats van zout kun je ook een scheutje sojasaus gebruiken om de soep op smaak te maken. Dit komt de smaak wat ons betreft zeker ten goede.

Voedingswaarde (per 100 ml)

  • Kcal: 39
  • Eiwit: 1 gram
  • Koolhydraten: 5 gram
  • Vet: 2 gram
  • Vezels: 1 gram

Eet smakelijk!

9 reacties

Laat een reactie achter