Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons afslankboek ‘VEGETARISCH’ met meer dan 70 recepten en 8 weekmenu’s? Wil je meer weten over dit boek bekijk dan deze pagina.
Je moet er wel even een paar uien voor snijden, maar dan heb je ook wat. Wij vinden deze soep erg lekker en het fijne is dat er ook maar weinig calorieën in zitten.
Dit heb je nodig (1.250 ml)
- 375 gr uien
- 25 gr roomboter
- 2 teentjes knoflook
- 20 gr bloem
- 50 ml witte wijn
- 1 liter groentebouillon
- 1 laurierblad
- 1 tl gedroogde tijm
Zo maak je het
Bereidingstijd: 35 minuten + 20 minuten pruttelen
- Snijd de uien in dunne kwartringen.
- Verhit de boter in een soeppan. Bak de uien op laag vuur zeker 20 minuten aan. Het is de bedoeling dat de uien zachtjes bruin bakken en gaan karamelliseren. De bodem van de pan zal een beetje aanzetten. Dit is niet erg.
- Hak de knoflook fijn.
- Voeg de knoflook en de bloem toe en bak dit een paar minuten mee. Voeg de witte wijn en de groentebouillon toe en breng de soep al roerend aan de kook.
- Voeg het laurierblad en de tijm toe.
- Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
- Verwijder het laurierblad uit de soep, proef en voeg naar smaak zout toe.
Tips en tricks
- Het is de bedoeling dat je daadwerkelijk 375 gram uien toevoegt aan de soep. Je hebt dus ongeveer 500 gram ongepelde uien nodig.
- Heb je nog wat rode ui en/of sjalotten liggen die op moeten? Ook die zijn zeer geschikt voor deze soep.
- In plaats van zout kun je ook een scheutje sojasaus gebruiken om de soep op smaak te maken. Dit komt de smaak wat ons betreft zeker ten goede.
Voedingswaarde (per 100 ml)
- Kcal: 39
- Eiwit: 1 gram
- Koolhydraten: 5 gram
- Vet: 2 gram
- Vezels: 1 gram
Hallo.
Ik vind 2bouillon blokjes wel erg zout.
Is daar een alternatief voor.
Neem je een potje goede fond en water erbij!
Ik gebruik de bouillon blokken van Maggi met minder zout. 1 blok voor 1 liter water.
Je hebt tegenwoordig boullion blokjes voor 500 ml en 1 liter. Ik denk dat je voor dit recept 2 voor 500 ml gebruikt of 1 voor een liter. Goed ok de verpakking kijken.
Hoi, waarom doen jullie er bloem bij, het kan toch ook zonder?
De soep wordt daardoor licht gebonden en daardoor net wat smaakvoller 🙂
Wat eten jullie bij de soep? Of alleen de soep?
Ja dat vraag ik mij ook af. Als je dit als avondmaaltijd wil wat kun je er dan makkelijk, verantwoord bij doen?
Je kunt de soep dan toevoegen aan je diner. Of als tussendoortje nemen in de middag zodat een voorgerecht hebt.
Wij eten er vaak een broodje bij met een (vegetarische) hamburger of een (vegetarische) kroket. Of een gebakken ei of omelet.
Soms ook een worstenbroodje van een geweldige bakker in Tilburg.
Als je het bij 1 houdt dan vallen de kcal erg mee.
In combinatie met de soep kan dat prima.
Waar kun je de runderbouillon mee vervangen zodat het geheel vegetarisch wordt?
Groentebouillon is dan een goede vervanger.
Ik ben zwanger en mag geen wijn door de soep doen, mis je dit echt qua smaak of is er iets anders wat ik er doorheen kan doen?
Je kunt de wijn ook weglaten of een alcoholvrije wijn gebruiken.