Tussendoortjes & snacks

Frisse fruitcrumble

Frisse fruitcrumble

Ik kijk vaak naar 24Kitchen. En dan bij voorkeur de programma’s van Jamie Oliver en Rudolph’s Bakery. Ik vind het echt ontspannend om te zien hoe Rudolph al die heerlijke baksels met het grootste gemak in elkaar zet. En ik leer er ook nog eens van. Zo vertelde hij in één van zijn afleveringen dat zijn moeder altijd zei:

Een goede taart is de zonde altijd waard

Daar moest ik direct weer aan denken toen ik deze crumble maakte en proefde. Wat was dat ding lekker! Is het gezond? Nee, niet echt. Van boter, suiker en bloem val je niet perse heel hard af zullen we maar zeggen. Is ie het waard? Dat zeker! Hier ga je echt heerlijk van snoepen.

En zoals altijd hebben wij de rest van het dagmenu afgestemd op deze heerlijke crumble zodat je ‘m heerlijk kunt oppeuzelen zonder dat je aan het zondigen bent. Geniet ervan!

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 200 gr fruit naar keuze (ik had zomerfruit uit de diepvries en een lekkere zoete appel)
  • 40 bloem
  • 40 bruine suiker
  • 40 gr boter
  • snuf zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 30 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maak (indien nodig) het fruit schoon en snij het in kleine stukjes. Roer de kaneel erdoor en voeg eventueel een klein beetje maïzena toe als het fruit erg nat is.
  • Meng de suiker, bloem, bakpoeder en zout door elkaar.
  • Snij de koude boter (direct uit de koelkast) in blokjes. Werk het met je vingertoppen door het bloemmengsel heen zodat er kruimels ontstaan. Let erop dat het deeg niet te warm wordt en dat je het niet gaat kneden. Dan krijg je namelijk één grote deegbal en daar maak je niet zo makkelijk kruimels meer van.
  • Doe het fruit in een ovenschaal(tje) en verdeel de kruimels erover.
  • Bak de crumble zo’n 30 tot 35 minuten totdat de kruimels mooi gaar zijn.
  • Laat ‘m iets afkoelen en eet ‘m als hij nog lekker lauwwarm is.

Tips en tricks

  • Door bruine suiker te gebruiken krijgen de kruimels een iets donkerdere kleur. Heb je geen bruine suiker in huis dan kun je ook prima gewone suiker gebruiken.
  • Maak een lekkere schaal vol crumble en geef een stuk weg aan een goede buur. Daar ga je beslist punten mee scoren 🙂

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 343
  • Eiwit: 3,1 gram
  • Koolhydraten: 42,6 gram
  • Vet: 16,9 gram
  • Vezels: 3,8 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter