Er wordt gezegd dat zure voedingsmiddelen zoals citroen en azijn de spijsvertering en vetverbranding bevorderen. Bovendien zou azijn een ontgiftende werking hebben in het lichaam.
Of dit nu helemaal waar is of niet, deze frisse salade komt evengoed van pas. Heerlijk als tussendoortje op een warme dag of als bijgerecht bij bijvoorbeeld de taco’s met garnalen en mangosalsa.
Dit heb je nodig (120 gram)
- 200 gr komkommer
- 60 gr augurk (4 á 5 stuks)
- 1 à 2 theelepels azijn
Zo maak je het
Bereidingstijd: 5 minuten
- Halveer de komkommer in de lengte en schraap de zaadlijsten eruit. Zo voorkom je dat je salade te nat wordt.
- Neem een grove rasp en rasp daarmee zowel de komkommer als de augurken. Giet het overtollige vocht af of druk het eruit door de geraspte komkommer en augurk in een zeef te doen en er met de bolle kant van een lepel op te drukken.
- Voeg de azijn en wat augurkennat naar smaak toe en roer alles goed door elkaar.
- Maak de salade op smaak met een paar draaitjes peper en eventueel met wat zout.
Tips en tricks
- Wees voorzichtig met het toevoegen van de azijn. Je kunt het er niet meer uithalen. Voeg het beetje bij beetje toe en blijf roeren en proeven!
- Heb je toch teveel azijn naar je smaak toegevoegd? Rasp dan wat meer komkommer (en augurk) of voeg een klein beetje suiker toe.
- Je kunt aan deze salade ook gerust andere groente zoals wortel of paprika toevoegen. Wil je wat meer pit? Kies dan voor een (half) fijngesnipperd uitje.
- Als je bang bent dat je de salade te zuur vindt, gebruik dan zoetzure augurken in plaats van zure.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 77
- Eiwit: 3 gram
- Koolhydraten: 13 gram
- Vet: 1 gram
- Vezels: 4 gram
Rasp de komkommer en strooi er wat zout over, goed mengen en in een zeefje doen. Kijk of je iets hebt om op de komkommer te leggen, bijv. een schoteltje en zet hier iets zwaars op. Laat dit zo een nacht staan in de koelkast, het zout haalt vocht uit de komkommer. De andere dag af maken en je krijgt heerlijke komkommer. Lekker met een gesnipperd uitje er door.