Diner Lunch Vegetarisch recept

Frisse rijstsalade met halloumi en limoendressing

Frisse rijstsalade met halloumi en limoendressing

Halloumi is een kaas met een eiwitstructuur die ervoor zorgt dat de kaas niet snel smelt. Daarom is deze kaas bij uitstek geschikt om te verhitten. Bak je de halloumi, dan wordt ze heerlijk krokant. 

In deze rijstsalade komt de krokante, van zichzelf zoute halloumi heerlijk uit naast groenten, hazelnoten en frisse munt. 

Wij werden meer dan verrast door deze frisse rijstsalade en delen deze verrassing dan ook graag met jullie!

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 100 gr rijst
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 cm gember
  • 1 stengel citroengras
  • 100 gr halloumi
  • 1 sjalotje
  • 1 gele paprika
  • 0,5 aubergine
  • 20 gr hazelnoten
  • 1 tomaat
  • 60 gr komkommer
  • 10 à 15 blaadjes munt
  • 0,5 limoen
  • 50 gr yoghurt
  • 5 ml honing
  • peper

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten

  • Kneus de stengel citroengras en schil de gember. Voeg toe aan de ongekookte rijst.
  • Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Gebruik groentebouillon in plaats van water. 
  • Snijd de halloumi in stukjes. Bestrooi ze met een klein beetje peper. 
  • Verhit een scheutje olie in een pan. Bak de halloumi op middelhoog vuur in ongeveer 5 minuten rondom bruin en knapperig.
  • Hak het sjalotje fijn. Snijd de paprika en aubergine in kleine blokjes.
  • Hak de hazelnoten grof door. Rooster de hazelnoten in een droge pan. Zet de hazelnoten even apart.
  • Verhit een scheutje olie in de pan waar je de hazelnoten net uitgehaald hebt. Fruit het sjalotje met de blokjes paprika en aubergine op laag vuur enkele minuten aan.
  • Verwijder de zaadlijsten uit de tomaat en komkommer. Snijd de tomaat en komkommer in kleine blokjes.
  • Hak de munt fijn. Roer de helft van de munt door de rijst. 
  • Meng het sap van een halve limoen met de yoghurt. Voeg de honing toe en roer goed door. Maak de dressing op smaak met peper en wat rasp van de limoen.
  • Roer alle groenten door de rijst. Verdeel de rijstsalade over de borden. Top af met de blokjes halloumi en de hazelnoten. Bestrooi met de overgebleven munt.
  • Serveer de dressing naast de salade.

Tips en tricks

  • Het kneuzen van de stengel citroengras doe je door er met de botte kant van een mes een aantal flinke tikken op te geven. Als je de stengel nu meekookt of meestooft komen de smaken beter vrij.
  • Zorg dat de hazelnoten niet donker kleuren. Rooster ze wel tot je ze goed begint te ruiken.
  • De halloumi is zout van smaak. Gebruik dus geen extra zout bij het op smaak maken van de groenten.
  • Je kunt een deel van de dressing door de salade roeren. Wanneer je mogelijk een restje wilt bewaren raden we je aan dat niet te doen. De halloumi zal de volgende dag minder knapperig zijn door het opzuigen van de dressing.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 533
  • Eiwit: 22,8 gram
  • Koolhydraten: 52,7 gram
  • Vet: 24,9 gram
  • Vezels: 8,2 gram

Eet smakelijk!

8 reacties

Laat een reactie achter