Diner Lunch Vegetarisch recept

Frisse rijstsalade met halloumi en limoendressing

Frisse rijstsalade met halloumi en limoendressing

Halloumi is een kaas met een eiwitstructuur die ervoor zorgt dat de kaas niet snel smelt. Daarom is deze kaas bij uitstek geschikt om te verhitten. Bak je de halloumi, dan wordt ze heerlijk krokant. 

In deze rijstsalade komt de krokante, van zichzelf zoute halloumi heerlijk uit naast groenten, hazelnoten en frisse munt. 

Wij werden meer dan verrast door deze frisse rijstsalade en delen deze verrassing dan ook graag met jullie!

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 1 stengel citroengras
  • 2 cm gember
  • 100 gr rijst
  • 1 groentebouillonblokje
  • 20 gr hazelnoten
  • 100 gr halloumi
  • 1 sjalotje
  • 1 gele paprika
  • 0,5 aubergine
  • 1 tomaat
  • 60 gr komkommer
  • 10 à 15 blaadjes munt
  • 0,5 limoen
  • 50 gr magere yoghurt
  • 5 gr honing

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten

  • Kneus de stengel citroengras en schil de gember.
  • Snijd de gember in 2 stukken.
  • Voeg de stengel citroengras en de stukken geschilde gember toe aan de ongekookte rijst.
  • Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Gebruik groentebouillon in plaats van water. Haal na het koken de citroengras en gember uit de rijst en gooi dit weg.
  • Hak de hazelnoten grof door en rooster ze in een koekenpan zonder olie of boter. Haal uit de pan en zet even apart.
  • Snijd de halloumi in blokjes en bestrooi met peper. 
  • Verhit een scheutje olie en bak de halloumi op middelhoog vuur in ongeveer 5 minuten bruin en knapperig. Haal uit de pan en zet apart.
  • Hak het sjalotje fijn.
  • Snijd de gele paprika en aubergine in kleine blokjes.
  • Verhit indien nodig opnieuw een scheutje olie.
  • Bak het sjalotje met de blokjes paprika en aubergine op middelhoog vuur beetgaar. Haal uit de pan en zet even apart.
  • Verwijder de zaadlijsten uit de tomaat en komkommer. Snijd de tomaat en komkommer in kleine blokjes.
  • Hak de munt fijn. Roer de helft van de munt door de rijst.
  • Meng het sap van de halve limoen met de yoghurt. Voeg de honing toe en roer goed door. Maak de dressing op smaak met peper en wat rasp van de limoen.
  • Roer alle groenten door de rijst. Verdeel de rijstsalade over de borden. Top af met de blokjes halloumi en de geroosterde hazelnoten. Bestrooi met de overgebleven munt.
  • Serveer de dressing naast de salade.

Tips en tricks

  • Kneus de stengel citroengras door er met de botte kant van een mes een aantal flinke tikken op te geven. De smaken komen nu beter vrij wanneer je de stengel meekookt met de rijst.
  • Halloumi bevat vrij veel zout. Gebruik dus geen zout bij het op smaak maken van de groenten.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 509
  • Eiwit: 22 gram
  • Koolhydraten: 49 gram
  • Vet: 24 gram
  • Vezels: 4 gram

Eet smakelijk!

8 reacties

Laat een reactie achter