Diner Lunch

Frittata met serranoham en mozzarella

Frittata met serranoham en mozzarella

Een frittata lijkt op van alles en nog wat, maar is toch uniek in zijn soort. Hij doet denken aan een omelet, een pizza, een tortilla en ook aan een hartige taart.

Maar wat maakt dan dat de frittata toch net weer anders is? Dat zit ‘m in de combinatie van aardappel, ei, kwark en (rode) ui. Die ingredi√ęnten horen eigenlijk in elke frittata te zitten.

En wat je er verder in doet? Dat mag je helemaal zelf weten ūüôā Daarom kun je heerlijk vari√ęren met het maken van frittata’s. En dat zijn we ook zeker van plan! Wij kunnen ons namelijk heel veel lekkere combinaties indenken. Bijvoorbeeld met zoete aardappel, met garnalen, met Parmezaanse kaas met lekker veel paprika. Mogelijkheden genoeg!

Maar eerst de variant van vandaag. Want die¬†is ook¬†bijzonder lekker.¬†Naast de basisingredi√ęnten hebben we serranoham, zongedroogde tomaat, mozzarella en basilicum toegevoegd. Een ode aan het land waar de frittata zijn oorsprong vindt: Itali√ę.

Wij zijn helemaal blij met dit recept. Het is leuk om te maken, mooi om te serveren en uiteraard heel smaakvol. En als klapper op de vuurpijl kun je de punten frittata die je overhoudt ook nog heel goed invriezen voor een volgende keer.

Dit heb je nodig (twee personen)

Bereidingstijd: 15 minuten

  • 4 eieren
  • 125 gr aardappels
  • 125 gr kwark
  • 50 gr¬†serranoham
  • 40 gr zongedroogde tomaat
  • 40 gr mozzarella
  • 1 rode ui (klein tot middelgroot)
  • 5 gr verse basilicum

Zo maak je het

  • Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes van maximaal 1 centimeter bij 1 centimeter. Kook ze vervolgens net beetgaar, dit duurt ongeveer 5 minuten. Giet ze af en laat ze goed uitdampen. Bestrooi ze daarna met een beetje zout.
  • Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en hak de basilicum fijn. Houd een paar blaadjes achter voor de garnering.
  • Klop de eieren los met de kwark. Zorg dat het een glad mengsel wordt. Voeg er een snuf zout en een paar draaitjes peper aan toe.
  • Voeg driekwart van de zongedroogde tomaatjes en de fijngehakte basilicum bij het eimengsel.
  • Snipper het uitje en bak¬†dat samen met de aardappelblokjes en de serranoham aan in een pan met een diameter van ongeveer 20 centimeter .
  • Giet het eimengsel eroverheen. Zet het vuur middelhoog en na ongeveer 2 minuten wat lager.
  • Als de bovenkant nog net niet gestold is, duw je de rest van de zongedroogde tomaatjes en de plukjes mozzarella in de frittata.
  • Doe de deksel even op de pan zodat de bovenkant van de frittata ook gaar wordt en de mozzarella smelt. Of nog beter: zet de frittata een minuut of 5 in de oven op 180 graden.
  • Garneer de frittata met de achtergehouden blaadjes basilicum en maak indien nodig verder op smaak met peper en zout.

Tips en tricks

  • Bestrooi de aardappelblokjes voor het bakken eventueel nog met wat oregano.
  • Heb je geen pan met een diameter van 20 centimeter dan kun je ook een grotere pan nemen. De frittata wordt dan wel wat lager natuurlijk.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal:¬†450
  • Eiwit:¬†30,0 gram
  • Koolhydraten:¬†24,5 gram
  • Vet:¬†23,6 gram
  • Vezels:¬†4,3 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter