Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘Altijd lekker’? In dit boek vind je een selectie van 100 populaire recepten uit ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.
Een zoete fruitspread is leuk en makkelijk om te maken. Daarnaast is de fruitspread op ieder moment van de dag een goed idee. Bijvoorbeeld in de havermout of yoghurt bij het ontbijt, op een cracker bij de lunch of na het avondeten als toetje. Je kunt het zelfs gebruiken bij je diner. Zie daarvoor ons heerlijke pannenkoeken recept.
Dit heb je nodig (200 gram)
- 20 ml sinaasappelsap
- 200 gr blauwe bessen
- 50 gr aardbeien
- 1 kaneelstokje
- citroensap
Zo maak je het
Bereidingstijd: 45 minuten
- Giet het sinaasappelsap in een steelpan.
- Voeg de blauwe bessen, de aardbeien en het kaneelstokje toe.
- Laat alles op middelmatig vuur 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
- Verwijder het kaneelstokje.
- Prak de aardbeien en blauwe bessen fijn met een vork of een stamper. Voeg een klein beetje citroensap toe.
- Laat de fruitspread nog 30 minuten zachtjes inkoken zonder de deksel op de pan.
- Proef de fruitspread en maak eventueel verder op smaak met citroensap.
- Giet de fruitspread warm in een weckpot of laat volledig afkoelen om meteen te gebruiken.
Tips en tricks
- In eerste instantie lijkt het of er te weinig vocht in de pan zit. Geen zorgen! Er komt nog voldoende vocht uit het (diepvries)fruit waardoor je fruitspread lekker zal gaan pruttelen.
- Je kunt het fruit ook in andere verhoudingen gebruiken. Neem meer aardbeien en minder blauwe bessen als je een zoetere fruitspread als resultaat wilt.
- Laat het kaneelstokje langer in de pan zitten voor een iets sterkere kaneelsmaak.
- Giet de fruitspread na bereiding warm in een schone weckpot en sluit de pot direct luchtdicht af. Op deze manier kun je de fruitspread wekenlang bewaren.
- Bewaar de afgekoelde fruitspread maximaal drie dagen in de koelkast.
Voedingswaarde (per 100 gram)
- Kcal: 58
- Eiwit: 1 gram
- Koolhydraten: 10 gram
- Vet: 1 gram
- Vezels: 1 gram
Deze spread al voor de 2e x gemaakt echt super lekker. Helaas houd je er niet zoveel van over. Dus moet je het snel voor een 2e x maken
Hoe lang kan je de spread bewaren?
Ongeveer een dag of vijf in de koelkast.
Kan je de spread, in porties, invriezen?
Kan je het kaneel stokje ook vervangen voor gewoon kaneel
Dat kan.
Ik zou zeggen, net als jam. Als je een goede schone pot gebruikt en je hebt de gelei er warm in gedaan dan goed dicht draaien en de pot op z’n kop zetten. Zuigt zich zo goed vacuüm. Kun je heel lang bewaren.