Recepten

Gazpacho

Gazpacho

TIP: Afvallen met heerlijke recepten!

Project Gezond staat voor afvallen met de lekkerste recepten! Klik hier om ons populaire online afslankprogramma 14 dagen lang 100% gratis te proberen.


Deze koude soep is van Spaanse komaf. Het wordt daar geserveerd als voorgerecht of tussendoor om de dorst te lessen en mineralen aan te vullen. De soep is het lekkerst als je deze serveert in kleine, ijskoude porties.

De (rauwe) groenten die je kiest als garnering zouden eigenlijk restjes moeten zijn volgens goed Spaans gebruik. Voel je dus vrij om lekker te variëren.

Dit heb je nodig (vier personen 300 ml)

  • 250 gr ontvelde tomaten
  • 1 snee brood (zonder korst)
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 sjalotje
  • 50 gram courgette
  • 50 gram paprika (geel)
  • 25 ml olijfolie
  • mespunt knoflookpoeder
  • optioneel: wijnazijn

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de courgette, paprika en de helft van de snee brood in kleine blokjes. Meng met 10 milliliter van de olijfolie, de knoflookpoeder en wat peper en zout. Verdeel over een bakplaat en zet voor ongeveer 10 minuten in de oven. (Houd de paprika en courgette apart als je de groenten rauw wilt serveren straks.)
  • Ontvel de tomaten en snijd alleen de harde kern eruit. De rest van het vruchtvlees kun je gewoon gebruiken.
  • Snipper het (halve) sjalotje en hak het teentje knoflook grof door. Snijd de andere helft van de snee brood in stukjes.
  • Blend de tomaten samen met de halve snee brood, de rest van de olijfolie, het halve sjalotje en de knoflook tot een gladde massa. Maak op smaak met peper en zout of voeg naar smaak een paar druppels wijnazijn of citroensap toe. Voeg eventueel vocht toe als je de soep te dik vindt. Wil je de soep dikker dan kun je wat extra brood toevoegen.
  • Laat de soep ijskoud worden in de koelkast. Serveer (ijskoud) met de groenten en broodcroutons er bovenop.

Tips en tricks

  • Gebruik gerust andere groenten om restjes op te maken. Daar is deze soep tenslotte oorspronkelijk voor bedoeld ;-).
  • Zet de Gazpacho eventueel kort in de vriezer om het extra koud te serveren.
  • Officieel gaan -volgens de Spaanse traditie- de groenten rauw bovenop de soep. Je kunt dus ook enkel de broodcroutons bakken en de soep met rauwe groenten garneren. In dat geval kun je de courgette eventueel verruilen voor komkommer. Komkommer wordt namelijk ook vaak gebruikt bij Gazpacho.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 92
  • Eiwit: 2,2 gram
  • Koolhydraten: 7,1 gram
  • Vet: 5,9 gram
  • Vezels: 3,7 gram

Eet smakelijk!


P.s. wil jij elke dag genieten van de lekkerste recepten en ondertussen 0,5 tot 1 kilo per week afvallen? Project Gezond is alles wat je nodig hebt :) Klik hier om ons online afslankprogramma 14 dagen lang 100% gratis te proberen.

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

5 reacties

Laat een reactie achter