Recepten

Gegrilde zalm met groene asperges en courgette

Gegrilde zalm met groene asperges en courgette

Op de huid gegrilde zalm, met gegrilde courgette, groene aspergetips en een klontje citroen-dilleboter. Gezond, lekker en snel klaar. Wat wil je nog meer? Niks? Precies, dat bedoel ik ūüôā

Dit heb je nodig

De exacte hoeveelheid zalm en groenten die je nodig hebt noem ik voor dit recept niet. Je kunt dit zelf naar wens invullen, uiteraard ook afhankelijk van het aantal personen. Voor de kruidenboter heb ik wel de hoeveelheden aangegeven omdat het hier uiteraard van belang is dat je de juiste verhouding gebruikt.

  • zalmmoot met huid
  • courgette
  • groene aspergetips
  • 50 gram roomboter
  • 1 fijngesneden teentje knoflook
  • bieslook
  • 2 theelepels dille (gedroogd)
  • 1 citroen
  • peper, zout en olie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 5 minuten oventijd

Voorbereiden

  • Voor de kruidenboter neem je als eerste de roomboter. Daar voeg je de geraspte schil van de citroen aan toe (staat niet op de foto, sorry), de knoflook, bieslook en dille. Roer dit goed door elkaar en maak het af met zout naar smaak.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet alvast een grillpan en een wok op het vuur zodat deze goed warm kunnen worden.
  • Snijd de houterige uiteinden van de asperges af en was ze. Snijd de courgette in schuine plakken van een (kleine) centimeter dikte. Smeer deze plakken in met olijfolie, en geef ook de asperges een laagje olie. Voor de asperges gaat dit het makkelijkst als je ze in een bakje doet. Scheutje olie erop en even omschudden.

Tijd voor het echte werk

  • Leg de zalm zonder olie of boter met de huid naar beneden in de grillpan. Laat hem ongeveer twee minuten liggen zodat de huid krokant wordt en loslaat van de pan. Smeer ondertussen de kant zonder huid in met een klein beetje olijfolie. Als de huid los is bak je de zalm nog heel even op de andere kant, waar je dus net de olie op hebt gesmeerd. Een minuut is al genoeg, hij hoeft alleen een beetje kleur te krijgen.
  • Doe de zalm nu in een ovenschaal en zet hem voor ongeveer vijf minuten in de oven.
  • Leg de courgette plakken in de grillpan. Ongeveer twee tot drie minuten per kant. Draai de plakken alleen √©√©n keer om en kom er verder niet aan, zodat je mooie grillstrepen krijgt.
  • De groene aspergetips doe je op het laatste moment √©√©n minuut in een loeihete wok. Iets langer mag, maar na √©√©n minuut hebben ze nog een lekkere bite.
  • Leg de zalm en de groenten op een bord, doe er een klein beetje zout en peper op, hier en daar een likje van de heerlijke boter en een schijfje citroen om het af te maken.

Tips en tricks

  • Zorg dat je een goede tang of ander fijn gereedschap hebt om de zalm om te draaien en uit de pan te halen. Als je ‘m gewoon schnitzel-style aan een hoek probeert om te draaien komt het gegarandeerd niet goed!
  • Je kunt ook wat extra kruidenboter maken en er een lekker stokbroodje bij serveren. Een andere optie is een aardappelpuree waar je ook gerust een beetje van de kruidenboter door kunt roeren om ‘m lekker smeu√Įg te maken.
  • De kans is groot dat je een stuk citroen overhoudt. Het is dus aan te raden om een paar witbiertjes in huis te halen.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal:¬†387
  • Eiwit:¬†24,3 gram
  • Koolhydraten:¬†11,7 gram
  • Vet:¬†27,4 gram
  • Vezels:¬†4,4 gram

Eet smakelijk!

Ingredi√ęnten voor de citroen dille boter

Citroen dille boter

Groene asperges

Gegrilde courgette



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter