Kerstrecepten Recepten

Gegrilde zalm met sweet chili en sinaasappel

Gegrilde zalm met sweet chili en sinaasappel

TIP: Afvallen met heerlijke recepten!

Project Gezond staat voor afvallen met de lekkerste recepten! Klik hier om ons populaire online afslankprogramma 14 dagen lang 100% gratis te proberen.


Dit is zonder twijfel mijn favoriete bereiding van een zalmmoot. Tot nu toe dan. Dat kan natuurlijk altijd weer veranderen maar ik zie het zo gauw niet gebeuren. Dat volgende mootje moet wel echt van goede huize komen om deze variant van zijn troon te stoten.

Wat wel even belangrijk is: hoe langer je de zalm laat marineren hoe beter. Leg de zalmmoot daarom bij voorkeur ’s ochtends al in de marinade of eventueel zelfs een avond van tevoren. Dan kunnen de smaken echt goed intrekken. En dat intrekken is echt de moeite waard. De combinatie van sojasaus, ketjap manis en sinaasappel is namelijk een absolute winnaar! Dus die smaken wil je er echt goed in hebben.

Door de zalm net voordat hij in de oven gaat nog even in te smeren met chilisaus krijg je de mooie donkere kleur. En de krokante randjes. Dit komt door het karameliseren van de suikers uit de chilisaus. Heerlijk!

Als je de keus hebt, neem dan een zalmmoot waar de huid al vanaf is gehaald. De huid blijft namelijk vrijwel zeker plakken aan het aluminiumfolie. Heb je toch een zalmmoot met huid? Zorg er dan voor dat je de huidkant naar beneden legt tijdens het grillen. Als de zalm klaar is kun je de moot heel makkelijk lostrekken van de huid. De huid blijft namelijk op het aluminiumfolie zitten en de zalm komt op je bord terecht ūüėČ

Eet smakelijk en laat vooral even weten of jij net zo enthousiast over dit recept bent als ik.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 200 gr zalmmoot
  • 25 gr sweet chilisaus
  • 10 ml sojasaus
  • 10 ml ketjap manis
  • sap van een halve sinaasappel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stengel bosui

Zo maak je het

  • Doe 20 van de 25 gram chilisaus in een kommetje. Voeg de sojasaus, ketjap manis en het sinaasappelsap toe en roer alles goed door.
  • Snijd de knoflookteen in flinterdunne plakjes en voeg dit toe aan de marinade.
  • Doe de marinade in een diepvrieszak of een zak met zipsluiting en doe de zalmmoten erbij in. Doe de zak vervolgens dicht en zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht in zit.¬†Dan marineert de zalm het beste.
  • Laat de marinade minstens een half uur intrekken, maar een paar uur is nog beter.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. Leg een stuk aluminiumfolie op een bakplaat en smeer het folie in met olijfolie.
  • Haal de zalmmoten uit de marinade en laat ze even uitlekken. Leg ze vervolgens op het aluminiumfolie. Smeer de moten licht in met de resterende chilisaus en doe er nog een draaitje peper op.
  • Gril de zalmmoten in¬†8 tot¬†12 minuten tot je de gewenste¬†garing¬† hebt bereikt. Na 8 minuten is de zalm nog aan de glazige kant na 12 minuten is hij mooi gaar.
  • Leg de gegrilde zalm op de borden en garneer met dunne ringetjes bosui.

Tips en tricks

  • De knoflookteen gebruik je alleen voor in de marinade. Daarna kunnen de plakjes knoflook (samen met de marinade) weg. Als je ze mee in de oven doet is de kans groot dat ze verbranden. Bovendien hebben ze hun smaak al afgegeven en dus hun werk gedaan.
  • Dit gerecht is ook absoluut een topper voor op de barbecue. Zorg er dan wel voor dat je van die aluminium grillbakjes¬†hebt, of vouw zelf iets creatiefs van aluminiumfolie ūüôā

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal:¬†269
  • Eiwit:¬†22,1 gram
  • Koolhydraten:¬†14,7 gram
  • Vet:¬†14,1 gram
  • Vezels:¬†1,3 gram

Eet smakelijk!


P.s. wil jij elke dag genieten van de lekkerste recepten en ondertussen 0,5 tot 1 kilo per week afvallen? Project Gezond is alles wat je nodig hebt :) Klik hier om ons online afslankprogramma 14 dagen lang 100% gratis te proberen.

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter