Diner Kerstrecepten

Gegrilde zalm met sweet chili en sinaasappel

Gegrilde zalm met sweet chili en sinaasappel

Dit is zonder twijfel onze favoriete bereiding van een zalmfilet. Tot nu toe dan. Dat kan natuurlijk altijd weer veranderen, maar dat zien wij niet zo gauw gebeuren. Dat volgende filetje moet wel echt van goede huize komen om deze variant van zijn troon te stoten.

Wat wel even belangrijk is: hoe langer je de zalm laat marineren hoe beter. Leg de zalmmoot daarom bij voorkeur ‘s ochtends al in de marinade of eventueel zelfs een avond van tevoren. Dan kunnen de smaken echt goed intrekken. En dat intrekken is echt de moeite waard. De combinatie van sojasaus, ketjap manis en sinaasappel is namelijk een absolute winnaar! Dus die smaken wil je er echt goed in hebben.

Door de zalm net voordat hij in de oven gaat nog even in te smeren met chilisaus krijg je de mooie donkere kleur. En de krokante randjes. Dit komt door het karameliseren van de suikers uit de chilisaus. Heerlijk!

Als je de keus hebt, neem dan een zalmmoot waar de huid al vanaf is gehaald. De huid blijft namelijk vrijwel zeker plakken aan het aluminiumfolie. Heb je toch een zalmmoot met huid? Zorg er dan voor dat je de huidkant naar beneden legt tijdens het grillen. Als de zalm klaar is kun je de filet heel makkelijk lostrekken van de huid. De huid blijft namelijk op het aluminiumfolie zitten en de zalm komt op je bord terecht 😉

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 25 gr sweet chilisaus
  • 10 ml ketjap manis
  • 10 ml sojasaus
  • sap van een halve sinaasappel
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gr zalmfilet
  • 1 stengel bosui

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 30 minuten marineren

  • Gebruik voor de marinade 20 gram chilisaus en voeg daar de ketjap manis, sojasaus en het sap van de halve sinaasappel aan toe. Roer goed door.
  • Snijd de knoflook in flinterdunne plakjes en voeg dit toe aan de marinade.
  • Doe de zalm met de marinade in een diepvrieszak of een zak met zipsluiting. Sluit de zak zo luchtdicht mogelijk af en laat de marinade minstens 30 minuten (indien mogelijk enkele uren) intrekken.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Leg een stuk aluminiumfolie op een bakplaat en smeer de folie licht in met olijfolie.
  • Haal de zalm uit de marinade en laat even uitlekken. Leg op de folie, smeer in met de rest van de chilisaus en doe er nog een draaitje peper op.
  • Gril de zalm in 8 tot 12 minuten tot je de gewenste garing hebt bereikt. Na 8 minuten is de zalm nog aan de glazige kant na 12 minuten is hij zacht en helemaal gaar.
  • Snijd de bosui in ringen en garneer de zalm daarmee.

Tips en tricks

  • De schijfjes knoflook geven hun smaak af tijdens het marineren. Doe ze niet met de zalm in de oven, maar gooi ze – net als de marinade – weg. in de oven kunnen ze makkelijk verbranden.
  • Dit is een toprecept voor op de barbecue. Grill de zalm op de barbecue in aluminium grillbakjes of vouw zelf iets creatiefs van aluminiumfolie.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 269
  • Eiwit: 22 gram
  • Koolhydraten: 15 gram
  • Vet: 14 gram
  • Vezels: 1 gram

Eet smakelijk!

9 reacties

Laat een reactie achter