Diner Tussendoortjes & snacks

Gehaktballetjes in tomatensaus

Misschien moet je na het zien van deze receptnaam denken aan één van onderstaande punten:

  1. een blikje met gehaktballetjes in tomatensaus, of;
  2. het typisch Spaanse tapasgerechtje albondigas.

Of misschien dacht je wel aan allebei? Omdat je zo gek bent op deze balletjes bij de borrel of er onlangs tijdens een avondje tapas zo van hebt genoten.

De echte albondigas balletjes worden gemaakt van varkensgehakt, maar wij hebben de gehaktballetjes gemaakt met half om half gehakt. Zo zijn ze smeuïger dan wanneer je ze alleen van rundergehakt zou maken. Helemaal wanneer je ze serveert met de verse geurige tomatensaus.

Dit heb je nodig (twaalf balletjes)

  • 0,75 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 gr gerookte paprikapoeder
  • 2 gr zout
  • 20 gr paneermeel
  • 300 gr gehakt (half om half)
  • 150 gr gezeefde tomaten
  • 1 gr oregano
  • 5 gr peterselie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Zet een halve ui en één teentje knoflook apart voor de tomatensaus.
  • Kneed een kwart ui en de andere teen knoflook, gerookte paprikapoeder, zout en paneermeel door het gehakt.
  • Draai 12 kleine balletjes van het gehakt.
  • Bak de balletjes op hoog vuur rondom bruin. Zet het vuur lager en bak nog 8 à 10 minuten zodat ze van binnen gaar zijn.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan. Zet ze even aan de kant.
  • Fruit de ui en knoflook op laag vuur aan in de pan waar je de gehaktballetjes net uitgehaald hebt.
  • Voeg de gezeefde tomaten toe en roer goed door.
  • Maak de saus op smaak met oregano en eventueel gerookte paprikapoeder, peper en zout en laat op laag vuur enkele minuten inkoken. Voeg eventueel een scheutje water toe om de gewenste dikte te bereiken.
  • Hak de peterselie fijn en roer door de saus.
  • Voeg de gehaktballetjes toe en roer om totdat ze rondom bedekt zijn met saus.

Tips en tricks

  • De gezeefde tomaten die je overhoudt hoef je niet weg te gooien. Deze kan je goed verwerken in onze opruimgroentesoep of gebruiken als basis voor een pizza– of pastasaus.

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 75
  • Eiwit: 6 gram
  • Koolhydraten: 2 gram
  • Vet: 5 gram
  • Vezels: 0 gram

Eet smakelijk!

8 reacties

  • Doe nog een theelepel venkelpoeder en een beetje ketjap door de gehaktballetjes, Ipv paneermeel panko, laurierblad bij de tomatensaus en je hebt albondigas😊

  • Beste Vanessa,

    Mijn weegschaal is helaas niet zo nauwkeurig dat ik per (paar)gram kan afwegen. In dit gerecht zijn de kruiden en zout aangegeven in grammen. Is dit ook aan te geven in bijvoorbeeld halve of hele theelepel?
    Ik heb nog een andere vraag. Nogal eens heb ik iets van een bepaald ingrediënt over. Dat kunnen natuurlijk groenten zijn maar bijvoorbeeld ook vlees, pesto, kookroom of kokosmelk. Om nou steeds opruimsoep te maken is ook zowat :-). Is er een mogelijkheid om op jullie website een ingrediënt in te voeren waarna de recepten met dat specifieke ingrediënt naar voren komen? Op die manier hoef ik minder weg te gooien, toch wel zonde.

    • Hoi Marjolein, je kan aanhouden dat een theelepel ongeveer 2 gram specerijen bevat.Zo kan je de recepten omrekenen. De optie om recepten te zoeken op ingrediënten is al mogelijk op onze website. Vul maar eens een ingrediënt in in onze zoekbalk. Dan zie je bijpassende recepten tevoorschijn komen.

  • Ik maak wel eens een pastasaus die hierop lijkt. Wel met 500gr half om half gehakt. Het is lekker om de uien en de knoflook in de gehaktballen zo fijn mogelijk te maken. Wat ik doe: De uien en de knoflook in een kom en ook een ei erbij. En dan met de staafmixer fijn maken.

  • Heerlijk deze balletjes met tomaten saus met je eerste boek bezig de kilo’s vliegen eraf
    2de boek ook al aangeschaft en de website onder favorieten opgeslagen

Laat een reactie achter