Diner Kerstrecepten Vegetarisch recept

Gekarameliseerde regenboogwortels

Gekarameliseerde wortels

Wij zijn helemaal gewend aan de ‘normale’ oranje wortels, maar ze zijn er ook nog in allerlei andere kleuren. In het wit, geel, groen, paars en (bijna) rood. Het is zelfs zo dat de oranje wortel pas veel later geteeld werd dan al die andere kleuren.

Ook qua smaak verschillen de wortels enigszins van elkaar. De gele wortel is minder zoet dan de oranje en de witte wortel heeft bijvoorbeeld weer wat meer bite. Al denk ik niet dat ik ze met mijn ogen dicht van elkaar zou kunnen onderscheiden hoor 😉

Zelf vinden we vooral de verschillende kleuren heel erg leuk. Het staat prachtig op je bord en het is weer eens iets anders. Ook kinderen vinden het ongetwijfeld leuk om die vertrouwde oranje wortel eens in een ander kleurtje voorbij te zien komen.

In de supermarkt kun je vaak een bak kopen met een ‘regenboogmix’ van wortels. En bij de lokale groenteboer mag je ze vaak zelfs per stuk uitzoeken en je eigen mix samenstellen.

Je kunt de wortels koken, maar als je het wat specialer wilt maken kun je ze ook karameliseren. Misschien denk je dan gelijk aan (geraffineerde) suiker, maar dat is niet per se nodig. In dit recept gebruiken we een sinaasappel en dat geeft een heerlijk friszoet resultaat 🙂

Dit heb je nodig

  • 400 gr (regenboog)wortels
  • 15 gr boter
  • 1 sinaasappel
  • peterselie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten

  • Was de wortels en schrap ze schoon. Laat er een paar centimeter van het groen aan zitten.
  • Kook de wortels ongeveer zes minuten in water met een snufje zout.
  • Giet de wortels af, spoel ze af met koud water en dep ze droog.
  • Verhit de boter in een koekenpan en voeg de wortels toe. Na ongeveer twee minuten knijp je de sinaasappel uit boven de pan. Het vocht verdampt snel en de suikers uit de sinaasappel blijven over. Hierin karameliseren de wortels.
  • Bak de wortels tot ze een mooi kleurtje hebben gekregen. Dit duurt hooguit een paar minuten. Schud de pan regelmatig om, om te voorkomen dat de wortels aanbranden.
  • Hak wat peterselie fijn en strooi dit over de wortels. Voor het oog kun je eventueel een paar sinaasappelpartjes bij de wortels op de schaal leggen.

Tips en tricks

  • Je kunt de wortels ook stomen in plaats van koken. Hiervoor heb je niet per se een stoomkoker of stoomoven nodig. Neem gewoon een pan waar jouw vergiet of zeef goed in kan hangen. Breng in deze pan een laagje water aan de kook, hang het vergiet of de zeef erin en doe daar een deksel op.
  • Kook de wortels echt niet te lang. Het is zo lekker als ze nog een beetje bite hebben.
  • Heb je wortels die heel erg van elkaar verschillen qua dikte? Doe dan eerst de dikke exemplaren in de pan en voeg twee minuten later de dunnere toe. Op die manier hebben ze uiteindelijk allemaal dezelfde bite.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 76
  • Eiwit: 0,9 gram
  • Koolhydraten: 7,6 gram
  • Vet: 4,0 gram
  • Vezels: 3,5 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter