Kikkererwten hebben hun naam misschien niet mee. Toch zullen veel vegetariërs ze waarderen. Ze zijn op veel manieren te gebruiken. In dit recept wokken we ze kort mee waardoor ze hun ‘bite’ volop behouden. Het zou maar zo kunnen zijn dat je ze als niet-vegetariër ook gaat waarderen!
Dit recept kun je trouwens ook prima maken met een andere kleur currypasta. Wanneer je gaat voor groen is dit recept een echte aanrader! Groene currypasta is in principe pittiger dan de gele. Hij is zelfs pittiger dan de rode, maar… als je het zelf maakt, kun je dat natuurlijk een beetje sturen 😉
Dit heb je nodig (twee personen)
- 130 gr rijst
- 200 gr kikkererwten (blik)
- 100 gr sugarsnaps
- 100 gr taugé
- 100 ml kokosmelk
- 30 gr gele currypasta
- 1 rode paprika
- 1 witte ui
- 1 teentje knoflook
Zo maak je het
Bereidingstijd: 20 minuten
- Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
- Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet.
- Was de sugarsnaps en snijd het topje met een scherp mes van de peul. Verwijder de harde, vlezige draad die langs de naad van de peul loopt.
- Kook de sugarsnaps 3 à 5 minuten. Giet ze af en laat even uitdampen in een vergiet of zeef.
- Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een wok en fruit de ui met de knoflook zachtjes aan. Snijd de paprika in kleine stukjes. Zet het vuur hoog en wok de paprika mee.
- Voeg de sugarsnaps samen met de kikkererwten bij de ui en paprika en wok 1 minuut op hoog vuur mee.
- Zet het vuur iets lager en voeg de currypasta toe. Bak kort mee.
- Giet de kokosmelk erbij en roer even door.
- Overgiet de taugé met kokend heet water, laat even uitlekken en voeg bij het gerecht. Laat alles goed doorwarmen.
- Serveer met de rijst.
Tips en tricks
- De ‘mild pikante’ gele currypasta die wij gebruikten, was alsnog vrij scherp. Let goed op dat je niet te veel currypasta toevoegt. Je kunt beter later wat extra toevoegen mocht dat gewenst zijn.
- In plaats van sugarsnaps kun je ook kiezen voor peultjes of sperziebonen. Sugarsnaps zijn wat zoeter van smaak dan peultjes. Ze passen daardoor goed bij dit recept.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 496
- Eiwit: 18 gram
- Koolhydraten: 71 gram
- Vet: 13 gram
- Vezels: 14 gram
Kun je als vegetariër ook alle recepten die vlees of vis of schepdieren bevatten aanpassen (iets vervangend) maken / eten. Heeft dat effect voor de menu’s of het hele afvallen?
Hoi Ilonka!
Omdat de dagmenu’s inderdaad niet allemaal (volledig) vegetarisch zijn vraagt het wat creativiteit van jezelf, maar het is zeker mogelijk om de menu’s succesvol te volgen.
Je kunt het vlees dat op het menu staat vervangen met vleesvervangers. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel goede varianten te koop in de winkel! Wanneer je daarmee varieert krijg je ook voldoende verschillende voedingsstoffen binnen. Dit kan je ook weer afwisselen met peulvruchten, om de variatie zo groot mogelijk te houden.
Het vleeswaren van het menu kan je ook vervangen voor producten als tempeh, seitan of andere vleesvervangers die in de winkel te koop zijn en die je lekker vindt.
Het is in ieder geval belangrijk dat je voldoende ijzer en vitamine B12 binnen krijgt. Dat kan ook door ijzerrijk beleg te gebruiken zoals appelstroop, notenpasta of tahin.
Welke gele currypasta hebben jullie gebruikt voor dit recept?
Wij hebben deze gebruikt: https://www.projectgezond.nl/gele-currypasta/.