Recepten

Gepofte aardappels

Gepofte aardappels

Gekookt, gebakken, gepoft… Aardappels eten we op verschillende manieren. Een gepoft aardappeltje op z’n tijd mag toch echt niet ontbreken.

Dit is niet echt een recept voor doordeweeks omdat de aardappels best lang in de oven moeten. Maar ze zijn het wachten wel waard. En dat maakt deze aardappels de ideale kandidaat voor de zaterdag of zondag. Dan hebben de meesten van ons tenslotte meer tijd dan doordeweeks.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 2 à 3 iets kruimige aardappels (totaal 300 gr)
  • rozemarijn (gedroogd)
  • 80 gr kwark
  • 20 gr fritessaus
  • 5 gr bieslook

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 60 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Boen de aardappels goed schoon en dep ze droog. Smeer ze rondom in met olijfolie en bestrooi ze met wat rozemarijn, peper en zout.
  • Pak elke aardappel in met aluminiumfolie en prik er met een vork een aantal gaten in. Doe dit met enig beleid om te voorkomen dat je het aluminiumfolie in de aardappel drukt en het er vervolgens uit moet punniken. Waarom we dat zeggen? Dat weet je vast 🙂
  • Zet de aardappels ongeveer een uur in de oven. Voor kleinere aardappels (max. 100 gr per stuk) zouden we 45 minuten aanhouden.
  • Meng de kwark, fritessaus en (fijngehakte) bieslook door elkaar. Voeg eventueel nog mosterd, citroensap, peper en zout toe. Dit is niet per se nodig.
  • Haal de aardappels uit de oven, snijd ze open en serveer ze met een lekkere schep saus erin.

Tips en tricks

  • Wees gewaarschuwd: de aardappels zijn echt knetterheet als ze uit de oven komen. Dat geldt ook voor stoom die uit het folie komt wanneer je het openmaakt.
  • De voedingswaarden van dit recept zijn nagenoeg gelijk aan 200 gr gebakken krieltjes (per persoon). Mocht deze aardappel je goed bevallen dan kun je ‘m dus gerust vaker maken als vervanger voor krieltjes.
  • Je kunt de aardappels eventueel ook poffen in de magnetron. Een middelgrote aardappel pof je 12 tot 15 minuten op vol vermogen. Er zijn een aantal dingen waar je wel goed op moet letten wanneer je ze poft in de magnetron. Je mag de aardappel niet inpakken in aluminiumfolie en je moet de aardappel halverwege het poffen even een keertje omdraaien. Wanneer je in de magnetron poft, prik je gaatjes in de aardappel zelf. Ook laat je ze na het poffen nog tien minuten doorgaren buiten de magnetron in aluminiumfolie.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 208
  • Eiwit: 6,6 gram
  • Koolhydraten: 31,7 gram
  • Vet: 5,0 gram
  • Vezels: 4,6 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter