Diner Kerstrecepten Lunch Vegetarisch recept

Geroosterde tomatensoep met basilicum

Geroosterde tomatensoep met basilicum

Tomatensoep is een allemansvriendje. Dat blijkt wel uit de vele honderden (misschien wel duizenden) recepten die er online te vinden zijn. De ene variant is heel makkelijk, de ander wat bewerkelijker.

Wij hebben dit keer voor een variant gekozen die wat meer tijd kost. Dat komt omdat we de tomaten eerst gaan roosteren. Moeilijk is het overigens niet, geen zorgen. Als de tomaten geroosterd zijn is het eigenlijk nog een kwestie van ‘even afmaken’.

En het resultaat is ZO lekker. We zijn helemaal fan van deze soep en hebben sinds de eerste keer dat we ‘m maakten nog geen andere tomatensoep gemaakt.

Wat ook ideaal is: op de tomaten en basilicum na hebben we alle ingrediënten voor deze soep eigenlijk altijd wel in huis. De kookroom kun je overigens ook vervangen door een scheutje echt goede extra vergine olijfolie. Dus daar hoeft het niet vanaf te hangen. We hebben dat zelf ook al eens gedaan en de smaak is wel iets anders, maar zeker niet minder lekker.

Dan nog een laatste voordeel: met slechts 99 Kcal per kop van 300 ml kun je jezelf ook best eens op deze soep trakteren als hij niet op het menu staat. Die 99 Kcal maken het verschil niet (als je het maar niet elke dag doet) en zo’n dampende kop tomatensoep bezorgt je gegarandeerd een heerlijk genietmomentje đŸ™‚

Dit heb je nodig (750 ml)
  • 5 gr olijfolie
  • 5 gr honing
  • 5 gr balsamicoazijn
  • 375 gr (tros)tomaten
  • 35 gr tomatenpuree
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 375 ml groentebouillon
  • 5 gr basilicum
  • 25 ml kookroom

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 30 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Roer de olijfolie, honing en balsamicoazijn tot een glad mengsel.
  • Snijd de tomaten een keer doormidden en leg ze in een ruime ovenschaal.
  • Giet het mengsel van olijfolie, honing en azijn over de tomaten en schep goed om, zodat de tomaten er rondom mee bedekt zijn.
  • Leg de tomaten zoveel mogelijk met de opengesneden kant naar boven in de ovenschaal. Bestrooi met zwarte peper.
  • Rooster de tomaten 30 minuten in de oven.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan.
  • Bak de tomatenpuree 2 à€ 3 minuten zachtjes aan met de Italiaanse kruiden.
  • Voeg de geroosterde tomaten, de groentebouillon en de helft van de basilicum toe.
  • Breng de soep aan de kook en zet het vuur uit.
  • Blend de soep glad met behulp van een staafmixer of blender.
  • Roer de kookroom erdoor en warm de soep nog even goed door. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Garneer met de rest van de basilicum.

Tips en tricks

  • Gebruik bij voorkeur trostomaten voor dit recept. Deze hebben een vollere smaak dan vleestomaten of gewone tomaten.
  • Heb je naast de zoete en zachte smaak zin in wat pit? Voeg een mespuntje chilipoeder toe en roer de soep goed door.

Voedingswaarde (per 100 ml)

  • Kcal: 33
  • Eiwit: 1 gram
  • Koolhydraten: 3 gram
  • Vet: 2 gram
  • Vezels: 1 gram

Eet smakelijk!

2 reacties

  • Mijn keuken ruikt fantastisch! Er komt veel vocht vrij op het bakpapier, die je dit ook in de pan erbij? Best lastig misschien beter een schaal gebruiken?

    • ik gebruik meestal gewoon t bak blik ..maar geote schaal werkt ook ,jazeker t vocht er zeker bij doen ,en ik leg er meestal wat knoflook tussen,maar daar miet je ook natuurlijk dan van houden

Laat een reactie achter