Kerstrecepten Recepten

Geroosterde tomatensoep met basilicum

Geroosterde tomatensoep met basilicum

TIP: Afvallen met heerlijke recepten!

Project Gezond boekProject Gezond staat voor afvallen met de lekkerste recepten! In ons afslankboek vind je 8 complete weekmenu's, 40 geweldige recepten en letterlijk alles wat je moet weten over afvallen, gezond eten en vooral lekker eten.

» Meer informatie over ons afslankboek


Tomatensoep is een allemansvriendje. Dat blijkt wel uit de vele honderden (misschien wel duizenden) recepten die er online te vinden zijn. De ene variant is heel makkelijk, de ander wat bewerkelijker.

Wij hebben dit keer voor een variant gekozen die wat meer tijd kost. Dat komt omdat we de tomaten eerst gaan roosteren. Moeilijk is het overigens niet, geen zorgen. Als de tomaten geroosterd zijn is het eigenlijk nog een kwestie van ‘even afmaken’.

En het resultaat is ZO lekker. We zijn helemaal fan van deze soep en hebben sinds de eerste keer dat we ‘m maakten nog geen andere tomatensoep gemaakt.

Wat ook ideaal is: op de tomaten en basilicum na heb ik alle ingrediënten voor deze soep eigenlijk altijd wel in huis. De kookroom kun je overigens ook vervangen voor een scheutje echt goede extra vergine olijfolie. Dus daar hoeft het niet vanaf te hangen. We hebben dat zelf ook al eens gedaan en de smaak is wel iets anders, maar zeker niet minder lekker.

Dan nog een laatste voordeel: met slechts 99 Kcal per kop van 300 ml kun je jezelf ook best eens op deze soep trakteren als hij niet op het menu staat. Die 99 Kcal maken het verschil niet (als je het maar niet elke dag doet) en zo’n dampende kop tomatensoep bezorgt je gegarandeerd een heerlijk genietmomentje 🙂

Dit heb je nodig (1.500 ml)

  • 750 gr (tros)tomaten
  • 10 gr olijfolie
  • 10 gr honing
  • 10 gr balsamicoazijn
  • 1 groentebouillonblokje
  • 70 gr tomatenpuree
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 5 gr basilicum
  • 50 ml kookroom

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Roer de olijfolie, honing en balsamicoazijn tot een glad mengsel.
  • Snijd alle tomaten een keer doormidden en smeer ze rondom in met het mengsel. Leg de tomaten met de opengesneden kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze ongeveer 30 minuten.
  • Verhit (even voordat de tomaten klaar zijn) een klein scheutje olie in een (soep)pan en bak de tomatenpuree enkele minuten aan. Voeg vervolgens de Italiaanse kruiden, de basilicum, het bouillonblokje en 750 milliliter kokend water toe.
  • Voeg de geroosterde tomaten toe en laat de soep even kort aan de kook komen.
  • Gebruik een staafmixer of blender om de soep glad te maken en roer vervolgens de kookroom erdoor.
  • Maak de soep verder op smaak met peper en garneer eventueel met enkele blaadjes basilicum.

Tips en tricks

  • Trostomaten hebben een veel vollere smaken dan gewone tomaten en vleestomaten. Daarom kunnen we je zeker aanraden om voor die eerste soort te gaan. Romatomaten zijn overigens ook een goede optie.

Voedingswaarde (per 100 ml)

  • Kcal: 33
  • Eiwit: 0,8 gram
  • Koolhydraten: 3,4 gram
  • Vet: 1,9 gram
  • Vezels: 0,7 gram

Eet smakelijk!



TIP: Afvallen met heerlijke recepten!

Project Gezond boekProject Gezond staat voor afvallen met de lekkerste recepten! In ons afslankboek vind je 8 complete weekmenu's, 40 geweldige recepten en letterlijk alles wat je moet weten over afvallen, gezond eten en vooral lekker eten.

» Meer informatie over ons afslankboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

1 reactie

  • Mijn keuken ruikt fantastisch! Er komt veel vocht vrij op het bakpapier, die je dit ook in de pan erbij? Best lastig misschien beter een schaal gebruiken?

Laat een reactie achter