Kerstrecepten Recepten

Gevulde parelhoen

Gevulde parelhoen

Net even iets makkelijk dan een giga-kalkoen of een uit de kluiten gewassen kip. Parelhoen is heerlijk sappig en mals en ideaal om te bereiden in de oven. Vanwege zijn kleinere formaat is de oventijd ook wat korter dan bij kip en kalkoen.

Zelf vind ik dit een erg geslaagd en vooral ook gemakkelijk recept. Ben je wel met een grote groep dan kun je meerdere parelhoenders klaarmaken. Het leuke daaraan is weer dat je ervoor kunt kiezen om verschillende vullingen te gebruiken. Mogelijkheden genoeg wat dat betreft.

Maak je toch liever een klassieke kerstkalkoen klaar? Dan kan ik je dit blogje aanraden 🙂

Dit heb je nodig (vier personen)

  • 1 hele parelhoen (ca. 1 kilo)
  • 1 bos/bakje Italiaanse kruidenmix
  • 150 gr portobello’s
  • 50 gr olijven
  • 30 gr ontbijtspek
  • 50 ml witte wijn
  • 1 citroen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Snijd de portobello en de olijven in kleine stukjes en meng met de ui en knoflook.
  • Vul de parelhoen met het mengsel en met de bos Italiaanse kruiden.
  • Bind de parelhoen weer dicht met rolladetouw
  • Bedek de parelhoen met de plakken ontbijtspek.
  • Giet wat olie in een ovenschaal en leg de gevulde parelhoen erin.
  • Zet de gevulde parelhoen voor 10 minuten in de oven.
  • Draai de temperatuur terug naar 125 graden en laat de parelhoen een uur door garen op deze temperatuur. Overgiet de parelhoen regelmatig met braadvocht.
  • Haal de parelhoen uit de oven en blus af met de witte wijn. Laat de parelhoen minstens 10 minuten rusten.
  • Verwijder de bos Italiaanse kruiden uit de parelhoen en snijd in bouten, filets en stukken.
  • Besprenkel met citroensap en garneer met Italiaanse kruiden.

Tips en tricks

  • Zorg dat de parelhoen op kamertemperatuur is, voordat hij in de oven gaat.
  • Was de portobello’s niet, maar boen ze schoon met een licht vochtige doek. Draai de steel eruit en schraap de lamellen er (desgewenst) met een eetlepel uit.
  • Het staat feestelijk en mooi om de parelhoen in zijn geheel te serveren.

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

2 reacties

Laat een reactie achter