Onregelmatige diensten en gezond eten

Wanneer je onregelmatige diensten (bijvoorbeeld nachtdiensten) draait ziet jouw eetritme er vaak anders uit. Ook kan je behoefte aan eten verschillen ten opzichte van een ‘normaal’ dagritme.

We geven je tips om toch weekmenu’s te kunnen volgen en dus gezond te eten. Het lijkt in eerste instantie misschien ingewikkeld om weekmenu’s te kunnen volgen als je op onregelmatige tijden werkt. Gelukkig valt dit in de praktijk heel erg mee. Er zijn maar een paar dingen waar je rekening mee hoeft te houden.

Blijf regelmatig iets eten

Ondanks het feit dat er minder regelmaat in je werk zit is het verstandig om die regelmaat wel in je eetmomenten te houden. Zorg ervoor dat je elke 2,5 tot 3 uur iets eet. Op die manier voorkom je dat je opeens enorme trek krijgt en gaat snoepen. De kans is groot dat je dan meer eet dan je daadwerkelijk nodig hebt of kiest voor minder gezonde voeding.

Van dag- naar nachtdienst

Wanneer je langer wakker bent dan normaal, zoals vaak het geval is bij de eerste nachtdienst, is het verstandig om een extra tussendoortje te nemen. Kies dan het liefst voor wat fruit, groente of zuivel. De vezels en eiwitten die hierin zitten geven een verzadigd gevoel. Wel zo handig als je nog een paar uurtjes vooruit moet.

Ben je nog langer wakker of red je het simpelweg niet op één tussendoortje? Dan kan het nodig zijn een extra maaltijd te nemen. Om het aantal calorieën te beperken kun je het beste het ontbijt nemen. Dit bevat zo’n 20% van je dagelijkse calorieën. De lunch en het diner bevatten doorgaans 25% hiervan.

Drink voldoende

Het belangrijkst is voorkomen dat je enorme trek krijgt. Je lichaam geeft tenslotte aan dat het extra energie nodig heeft. Zorg er voor dat je voldoende drinkt. Dorst en trek/honger kunnen qua gevoel sterk op elkaar lijken.

Meerdere nachtdiensten achter elkaar

Werk je een aantal dagen in dezelfde (nacht)dienst? Dan is er eigenlijk sprake van een ‘normale’ situatie. Je bent 16 tot 18 uur per etmaal wakker en slaapt er 6 tot 8.

Je kunt alle eetmomenten van het dagmenu dan gewoon volgen. Als je het fijner vindt om eetmomenten met elkaar te wisselen – zodat je bijvoorbeeld niet het diner hoeft te eten als je net uit bed komt (of het komt je gewoon beter uit) – dan is dat geen enkel probleem.

Van nacht- naar dagdienst

Ga je weer terug van nachtdiensten naar dagdiensten dan is de kans groot dat je op die ‘omschakeldag’ korter wakker bent. Je kunt dan bijvoorbeeld het ontbijt en eerste tussendoortje overslaan als je in de middag je bed uitkomt. Zo zit je direct weer in je normale ritme van de dagmenu’s.

Luister naar je lichaam

De simpelste, maar in dit geval misschien wel de beste tip. Je lichaam geeft aan hoeveel het nodig heeft. Zolang jij die vraag beantwoordt met gezonde producten en niet ineens grote hoeveelheden eet kan er weinig misgaan.

Zodra je er een aantal onregelmatige diensten op hebt zitten tijdens het volgen van onze weekmenu’s heb je hier ongetwijfeld een prima draai in gevonden.

Bericht delen?