Blog

Gezonde(re) suikervervangers

Gezonde(re) vervangers voor suiker

Wij zijn dol op koekjes, taart en chocolade. Wie houdt er eigenlijk niet van? 😉 Ondanks dat we allemaal weten dat dit niet gezond is, eet iedereen het wel eens.

Een paar dagen geleden schreven we al dat wanneer je teveel suikers eet, je alleen maar meer zin in suiker krijgt. Dit wordt de ‘afhankelijke zoetbehoefte’ genoemd. Daarnaast is er de ‘natuurlijke zoetbehoefte’ maar gelukkig kunnen we het grootste gedeelte van deze behoefte stillen door natuurlijke voeding. 🙂

Er zijn ontzettend veel suikervervangers. Zo veel, dat je door de bomen bijna het bos niet meer ziet. Suikervervangers zijn niet per se gezond, ze zorgen er alleen voor dat de bloedsuikerspiegel niet te snel omhoog gaat, waardoor je meer energie houdt.

We hebben een aantal suikervervangers voor je op een rijtje gezet.

Fruit en gedroogd fruit

Dit is de meest natuurlijke en beste vervanger die er bestaat. Fruit en gedroogd fruit kun je gewoon zo eten, maar je kunt het ook prima gebruiken om mee te bakken. Bijvoorbeeld in deze appel-walnotencake.

Kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker is afkomstig uit de kokospalm. Deze suiker is ongeraffineerd en bevat nog vitamines en mineralen waardoor het gezonder is dan geraffineerde suikers. Kokosbloesemsuiker is ook heel geschikt om mee te bakken. Het zorgt namelijk voor dezelfde structuur als gewone suiker.

Honing

Honing is een goede suikervervanger, maar ook deze vervanger moet je met mate nemen. Daarnaast moet je goed opletten wat voor honing je koopt, want aan veel honingsoorten is suikerwater toegevoegd. Ook gebeurt het vaak dat bijen suikerwater als voeding hebben gehad. Het wordt niet altijd op het etiket vermeld dat er suikerwater aan is toegevoegd of dat bijen deze voeding hebben gehad. Het beste kun je daarom kiezen voor biologische honing, want hiervan weet je zeker dat het puur is.

Agavesiroop

Agavesiroop wordt gemaakt van agavenectar, een zoete stof met vitamines en mineralen die in de kern van de agave zit. Deze siroop lijkt een beetje op honing. Het heeft dezelfde kleur en is net zo kleverig, maar dan iets dunner dan honing. Het is anderhalf keer sterker dan gewone suiker, waardoor je minder nodig hebt om dezelfde zoete smaak te krijgen.

Ahornsiroop/maple syrup

Dit siroop wordt getapt uit de Esdoorn en daarna wordt het ingedikt. Het is niet goedkoop, om een liter siroop te maken is namelijk ruim dertig liter sap uit de Esdoorn nodig. Ahornsiroop is vooral erg lekker in combinatie met bananenpannenkoeken 🙂 En ook bij deze blueberry pancakes is het heerlijk.

Stevia

Stevia is plantaardig en erg zoet. Het is te koop bij natuurvoedingswinkels en via internet. Er zijn ook varianten te koop in de supermarkt, maar vaak zijn deze varianten niet helemaal natuurlijk en bevatten ze chemische toevoegingen. Goed opletten dus 🙂 Omdat stevia erg zoet is, heb je maar weinig nodig wanneer je het bijvoorbeeld gebruikt om mee te bakken. Dus met een verpakking kun je heel lang doen.

Ondanks dat ons lichaam beter op deze suikervervangers reageert, is het verstandig om ze maar in beperkte mate te gebruiken. Want ook de vervangers zorgen voor een stijging van je bloedsuikerspiegel, maar in mindere mate dan bij geraffineerde suikers.

Heb jij een bepaalde suikervervanger die je graag gebruikt? Of heb je wellicht goede toevoegingen aan dit lijstje? Laat even een reactie achter!

4 reacties

  • Erythriol (70% zoetkracht t.o.v. gewone suiker) doet helemaal niets met je bloedsuiker en bevat 0 calorien. Ik bak ermee en dat gaat prima. Ziet eruit als suiker je hebt er alleen meer van nodig om dezelfde zoete smaak te krijgen.

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X