Blog

Gezondere varianten van ‘ongezond’ eten

Gezondere variant van ongezond eten

Een reep chocola of een zak patat op zijn tijd is best wel lekker. Op zich is dat ook helemaal niet zo erg, zolang je het maar met mate eet. Bovendien zijn er -gelukkig- van al die ongezonde producten ook gezondere varianten. Om het iets minder erg te maken probeer ik zelf altijd de gezondste variant te kiezen van het slechte eten. Zo kun je snacken zonder een (groot) schuldgevoel te krijgen.

Chocola

Wie houdt er nou niet van chocola? Nou, ik eigenlijk. 😉 Eén week per maand heb ik er zin in, maar verder niet. Niet alle chocola is slecht voor je. Hoe puurder de chocola, hoe minder suiker en zuivel en dus hoe gezonder. Chocola maakt ook het stofje endorfine aan, dit zorgt ervoor dat je blij wordt en onderdrukt pijn.

Pas wel op, chocola werkt verslavend! 😉

Groentechips

Een lekkere zak chips leeg eten terwijl je op de bank een film ligt te kijken, heerlijk toch? Groentechips klinkt misschien gezond, maar dat is het niet per se. Het is een gezondere variant van de gewone chips, maar wanneer je het in de winkel koopt is het (helaas) nog steeds niet gezond. Dit komt vooral doordat de chips gefrituurd wordt. Gelukkig is groentechips ook makkelijk zelf te bakken in de oven. En dan is het wel gezond.

Probeer bijvoorbeeld deze groentechips van wortel en biet eens. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de wortel en biet, en schaaf deze met een kaasschaaf in dunne plakjes. Je kunt eventueel ook banaan gebruiken. Verspreid deze over de bakplaat, besprenkel met een beetje olijfolie (niet teveel, anders blijft de chips zacht) en bestrooi ze vervolgens met wat (zee)zout. Zet ze vervolgens ongeveer 10 minuten in de oven en je hebt je eigen gezonde groentechips gemaakt!

Patat

Een frietje is best lekker op zijn tijd. Patat is makkelijk te vervangen voor ovenfriet. Ik vind ovenfriet (dan wel van een goed merk) bijna net zo lekker als patat uit de frituur. Zeker als ik bedenk hoeveel gezonder het is, eet ik graag patat uit de oven.
Je hebt tegenwoordig ook groentefriet. Deze friet is niet gemaakt van aardappels, maar van een combinatie van bonen, wortels en maïs. Kinderen krijgen met een portie groentefriet al 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente binnen. Ideaal toch? 🙂

Speltpasta

Pasta is niet ongezond, maar meestal kiezen we de minst gezonde variant. Daar zijn alternatieven voor. Probeer bijvoorbeeld eens speltpasta. Spelt is gezonder dan tarwe omdat het graan waarvan het gemaakt is minder bewerkt is. Bij tarwe zitten de voedingsstoffen alleen in de zemelen en de kiem. Het nadeel hiervan is dat deze er bij het malen voor het grootste gedeelte uitgezeefd worden. Wat dan overblijft van tarwe bevat nauwelijks voedingsstoffen en bestaat voornamelijk uit gluten.

Bij spelt zitten de voedingsstoffen ook in de korrel zelf. Speltpasta bevat dus veel meer voedingsstoffen dan tarwepasta. Nog een aantal voordelen: er zit veel vitamine B in (goed voor haar, huid en nagels), het heeft een minder verstorende werking op de hormoonhuishouding dan tarwe en het zorgt voor minder pieken in de bloedsuikerspiegel. Dit komt door de geleidelijke afgifte van energie aan het lichaam.

Zeewierpasta

Een andere vervanging voor pasta die steeds populairder wordt is zeewierpasta. Dit is pasta die gemaakt is van zeewier. Ik vind het er niet heel smakelijk uitzien (het is groen/zwart) en er zit een luchtje aan wanneer je het gaat koken.

Wel is het erg gezond en schijnt er geen sterke zeesmaak aan te zitten. De vieze geur die je tijdens het koken hebt schijnt daarna verdwenen te zijn.
De meningen zijn wel verdeeld over de zeewierpasta. De één vindt het lekker, de ander vindt het ontzettend smerig. Ik ga het zeker een keer proberen, al ben ik er wel een beetje sceptisch over.

Wat is jouw favoriete gezonde variant van ‘ongezond’ eten?

2 reacties

  • Voor de knoflook geur kun je ook een metalen plat ei kopen bij de blokker of marskramer die gebruik ik altijd even je handen met het ei en zeep wassen en de geur is weg.

Laat een reactie achter