Blog

Gluren bij de buren

Gluren bij de buren

Tegenwoordig hoef ik bijna nooit meer in de rij te staan bij de kassa. Ideaal! Maar als ik dan wel een keertje in de rij sta vind ik het altijd leuk om te gluren bij de buren. Wat hebben zij op de band liggen? Gaan zij iets lekkers eten wat ik ook een keer wil proberen? In plaats van hard te zuchten en chagrijnig op je horloge te kijken tijdens het het wachten bij de kassa, kun je beter op je gemak gaan gluren bij de buren toch? Dus dat is precies wat ik vorige week deed tijdens het boodschappen doen.

In de rij bij de kassa

Bij de kassa is het namelijk weer een keer druk. Leuk! Gluren bij de klant voor me. Wat heeft mijn buurvrouw op de band liggen? Een maaltijdsalade met gerookte kip en een drinkontbijtje. Het is een slanke dame van rond de zestig jaar oud schat ik zo. Ze ziet er voor het oog fris en fit uit, wat knap is aan het einde van de dag met een temperatuur van rond de dertig graden.

Geen gezond gewicht

Inmiddels zijn er achter me ook twee dames gaan staan die hun spullen op de band beginnen te laden. Een van de dames heeft ongeveer dezelfde leeftijd als de vrouw voor me. De andere vrouw lijkt haar dochter te zijn en ik vermoed dat ze ongeveer net zo oud is als ik. De goede kant van dertig zal ik maar zeggen 😉 De jongste vrouw lijkt zelf ook moeder te zijn, want ze zet potjes Olvarit op de band. Beide vrouwen hebben overgewicht.

Zijn het zwangerschapskilo’s?

In gedachten spreek ik mezelf toe: ‘Alsof je zelf net na de bevalling weer meteen slank was?!’. Nee ik had toch echt, net zoals de meeste vrouwen, een paar maanden nodig om weer in shape te komen. Maar als ik goed op de Olvarit potjes kijk zie ik dat ze zijn voor baby’s van zes maanden en ouder. Haar bevalling is dus meer dan een half jaar geleden. Ik mag dus concluderen dat de extra kilo’s die ze heeft niet perse nog zwangerschapskilo’s hoeven te zijn. Zelf was ik zes maanden na de bevalling namelijk slanker dan voor de zwangerschap. Enkel en alleen door lekker en gezond te eten en met regelmaat te bewegen. Mochten het dus wel zwangerschapskilo’s zijn die blijven plakken dan had dat helemaal niet gehoeven. Jammer!

Het goede voorbeeld

Maar wat is dan de reden dat de oudere dame overgewicht heeft. Wanneer ik hun boodschappen op de band bekijk zie ik als eerst zes flessen frisdrank liggen. Gevolgd door twee zakken snoep en drie doosjes wereldgerechten. Dat zou de oorzaak wel eens kunnen zijn. Het lijkt erop dat deze jonge moeder zelf niet het goede voorbeeld heeft gekregen en ik vraag me af of haar zoontje of dochtertje dit wel gaat krijgen. Ik schat de situatie in en vermoed dat dit niet gaat gebeuren. Simpelweg omdat deze jonge moeder niet beter weet of geen idee heeft waar ze moet beginnen.

Bemoeial

Het liefst zou ik de dames aanspreken en vragen waarom ze niet voor lekkerdere en gezondere producten kiezen zoals mijn andere buurvrouw heeft gedaan. Natuurlijk kan zij die maaltijdslade ook zelf maken, maar vergeleken bij een wereldgerecht uit een pakje is dit toch echt de gezondste keuze.

Ik zou haar mijn hulp willen aanbieden als gewichtsconsulente, zodat ik haar zelf alle voordelen van gezond eten en bewegen kan laten ervaren. Voordelen die zo ontzettend welkom zijn als kersverse moeder. Welke moeder wil er namelijk geen extra energie om de gebroken nachten van de eerste maanden beter aan te kunnen? Ik kies ervoor om niet zo’n bemoeial te zijn. Zou ik het zelf kunnen waarderen als iemand dat bij mij deed? Waarschijnlijk niet…

Boodschappenlijstje

Met deze twee vrouwen zou ik graag een keer boodschappen willen doen en onze boodschappenlijstjes met elkaar vergelijken. Wat je niet in huis haalt kan je ook niet opeten of opdrinken natuurlijk. Nu ben ik er geen voorstander van om helemaal geen lekkere minder gezonde producten in huis te halen, maar één fles frisdrank in plaats van zes zou al schelen. Of gingen deze dames boodschappen doen zonder lijstje en belandden daardoor alle minder gezonde producten in hun kar? Ik ben heel benieuwd!

Wat zat er in mijn mandje?

Nu vraag je je misschien af wat deze buren bij mij konden gluren? Ik had alleen waterijsjes op de band liggen. Ik was zelf snel de winkel in gelopen om Raketjes te halen zodat we konden afkoelen. Hoewel een Magnum me op dat moment ook lekker leek (alles wat koud was zag er aantrekkelijk uit op dat moment), koos ik bewust voor de Raket. Dit waterijsje is met slechts 40 kilocalorieën niet voor niets het meest favoriete verkoelende tussendoortje van de afgelopen 45 jaar!

Één winkel, twee lijstjes

Zoals je ziet gaat het er niet zo zeer om naar welke winkel je gaat, maar wel om wat je er koopt. Zelf ga ik bijna altijd naar de Albert Heijn. Je kunt daar alles kopen wat je nodig hebt om gezond te eten, maar er is ook genoeg ‘rommel’ te koop. Jij bepaalt wat de gluurders zoals ik jou uiteindelijk op de band zien leggen 😉

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X