Heb je het over gnocchi dan komen er bij de meeste mensen direct twee vragen op. Wat is gnocchi? En vooral: hoe spreek je het in vredesnaam uit?!
Laten we met de uitspraak beginnen. Die is heel simpel: njokkie
Nu we dat duidelijk hebben en vanaf nu gewoon over ‘njokkie’ kunnen praten zonder steeds over de naam te struikelen kunnen we verder met de vraag wat het precies is.
Eigenlijk is het heel eenvoudig. Gnocchi is een kruising tussen aardappels en pasta. Je maakt een deeg van (gekookte) aardappels, ei, bloem en zout. Hiervan vorm je de gnocchi. Die kun je vervolgens gaar koken of bakken.
Daarnaast is het bij gnocchi wel belangrijk om het goed op smaak te maken. Uiteindelijk is gnocchi niet meer dan aardappel, ei, bloem en wat zout. En kun je dus ook niet de meest uitgesproken smaak verwachten. 😉 Verwerk je de gnocchi in een mooi recept, dan is het absoluut de moeite waard. En dat mooie recept, dat hebben wij al voor je bedacht.
Overweeg je om te ‘smokkelen’ met kant en klare gnocchi uit de supermarkt? Wij zijn de laatsten die je tegenhouden. Wel is het zo dat deze variant een stuk minder smaakvol is. Wij hebben meerdere supermarkt versies naast onze zelfgemaakte variant getest en het verschil is zeer goed te proeven. Maar zoals altijd: jij bent baas in eigen keuken. 🙂
Geniet van de njokkie!
Dit heb je nodig (twee personen)
Voor de gnocchi
- 250 gr kruimige aardappels
- 1 ei(geel)
- 75 gr bloem
- zout
- 400 gr spinazie
- 100 gr ricotta
- 40 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 1 citroen
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
Zo maak je het
Bereidingstijd: 40 minuten gnocchi maken + 20 minuten
Voor de gnocchi
- Kook de aardappels in 15 Ã 20 minuten gaar in een laagje water met een snuf zout.
- Giet de aardappels af en laat ze 10 minuten in de pan met de deksel erop uitdampen.
- Stamp de aardappels met zo min mogelijk bewegingen fijn.
- Voeg het eigeel toe en kneed kort door de gestampte aardappels heen.
- Verdeel de bloem gelijkmatig over de aardappels en kneed alles kort door tot een deeg.
- Snijd het deeg in vier delen. Rol elk deel uit tot een slang van ongeveer 2 centimeter dik.
- Snijd de slang in stukjes van 1 Ã 1,5 centimeter breed.
- Leg een vork op het aanrecht. Rol een gnocchi vanaf de steel over de tanden van de vork.
- Breng water met wat zout aan de kook en doe de gnocchi in de pan. Als ze boven komen drijven moeten ze nog 2 minuten koken. Blijf doorroeren zodat ze niet aan elkaar gaan vastplakken.
- Schep de gnocchi met een schuimspaan uit de pan in een vergiet. Spoel af met koud water.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Verhit een scheutje olie en fruit de ui en knoflook een paar minuten aan.
- Voeg de spinazie in delen toe en laat op middelhoog vuur slinken.
- Voeg de ricotta toe en roer door de spinazie.
- Maak op smaak met citroensap, peper en eventueel zout. Warm het geheel op laag vuur goed door.
- Voeg de gnocchi toe en laat even mee verwarmen.
- Verdeel over het gerecht over de borden en bestrooi met de Parmezaanse kaas.
Tips en tricks
- Heb je een aardappelpers om de aardappels fijn te persen, dan is dat nog beter voor de structuur van de gnocchi.
- De ribbeltjes in de gnocchi zorgen ervoor dat de saus beter blijft plakken. Lekker maar niet noodzakelijk dus. Is de laatste bereidingsstap van de gnocchi geen klusje voor jou? Sla hem dan gerust over 😉
- Wanneer je de gnocchi afspoelt met koud water stopt het garingsproces. Hierdoor worden ze niet te zacht en ‘sticky’.
- Houd jij liever meer van krokante gnocchi? Bak dan de gnocchi even in een aparte pan voordat je ze aan het geheel toevoegt.
- Je kunt de gnocchi prima invriezen. Kook ze dan van te voren en laat ze afkoelen voordat je ze in porties invriest. Voor gebruik laat je ze helemaal ontdooien en kan je ze bakken.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 464
- Eiwit: 22 gram
- Koolhydraten: 50 gram
- Vet: 18 gram
- Vezels: 11 gram
Hoi,
Dit recept lijkt me echt heel erg lekker en wil altijd nog een keer proberen om zelf gnocchi te maken.
Kun je het deeg van de gnocchi invriezen? Want een half recept maken met een half eigeel lijkt me niet echt handig…
Alvast bedankt!