Blog

Zo houd je je goede voornemens dit jaar wél vol

Oké, dat gaat goed. Al een aantal dagen houden we de goede voornemens vol. Of ben je ondertussen toch al afgehaakt? Bij sommige mensen sneuvelt een goed voornemen al op de eerste dag. Er zijn genoeg smoesjes om niet te beginnen aan de goede voornemens. Voor degene die al afgehaakt zijn: start gewoon opnieuw. Het is nooit te laat om te beginnen! Mocht je wel begonnen zijn en het moeilijk hebben: we geven je een paar tips om het dit jaar écht vol te houden. Deze tips gelden natuurlijk ook voor degene die opnieuw starten en het dit keer wel vol willen houden 😉

Beperk het aantal voornemens

Om te beginnen: beperk het aantal goede voornemens. Stoppen met roken, geen koffie drinken, 30 kilo afvallen, 3x per week naar de sportschool en ook nog eens geen alcohol meer drinken is misschien een beetje teveel om in één keer aan te pakken. Kies er liever eentje uit en ga daar voor de volle 100% voor. Je kunt beter één goed voornemen hebben en deze ook goed uitvoeren, dan drie voornemens waarvan je er geen één haalt. Dus maak keuzes! Wat is voor jou het belangrijkst?

Maak een plan; stel kleine doelen die haalbaar zijn

Wil je 20 kilo afvallen? Stel dan bijvoorbeeld als doel om 5 kilo kwijt te zijn voor eind februari. Zorg eerst dat je dat doel haalt, en stel daarna een nieuw doel voor de volgende kilo’s. Zo wordt je doel overzichtelijk en kun je ook die successen tussendoor vieren. Als je als doel stelt om 20 kilo af te vallen voor het einde van het jaar, wordt het zo onoverzichtelijk. Het zou dan kunnen dat je het afvallen uit blijft stellen omdat je toch nog zoveel tijd hebt. Stel doelen die dichterbij liggen, zodat je eigenlijk geen tijd hebt om het voor je uit te schuiven.

Beloon jezelf

Het is belangrijk om successen te vieren. Het maakt het makkelijker om de voornemens vol te houden. Als je aan het afvallen bent, beloon jezelf dan niet met een stuk taart wanneer je je eerste tussendoel behaald hebt. Koop een leuk tijdschrift voor jezelf of het leuke jurkje dat je al zeker drie keer hebt gepast maar niet gekocht hebt omdat je hem eigenlijk niet nodig hebt. Beloon jezelf met leuke dingen. Het hoeven geen grote dingen te zijn, maar laat het niet ongemerkt voorbij gaan. Het kan ook motiverend werken om van tevoren te bedenken wat je voor jezelf gaat kopen wanneer je je doel bereikt hebt.

Vervang slechte (ongezonde) dingen voor goede

Eet je ’s avonds altijd een bakje chips terwijl je naar Goede Tijden kijkt? Vervang dit voor een bakje met stukjes appel met eventueel wat kaneel erover heen. Ook heel lekker, maar wel een stuk gezonder 🙂
Als je goede voornemen is om te stoppen met roken en de collega’s of vrienden waarmee je altijd ging roken gaan roken, neem dan bijvoorbeeld zelf een appel. Natuurlijk is het verleidelijk om dan ook een sigaret op te steken, maar als je van tevoren bedenkt wat je in dit soort situaties als vervanging zou willen, dan is het niet zo moeilijk om het goede voornemen vol te houden.

Geef niet op wanneer het even niet goed gaat

Heb je je toch niet in kunnen houden tijdens een etentje? Of op het werk toen iemand taart trakteerde? Geef niet gelijk op. Ja, het is jammer dat het even niet goed gaat, maar ga gewoon door met je goede voornemens. Stel het niet uit tot de volgende dag, maar ga gelijk verder. Alles wat je er niet meer aan eet, hoeft er de volgende dag ook niet meer af. Dus ga geen pizza halen omdat je op het werk toch al taart hebt gegeten. Ga gewoon verder waar je gebleven bent en probeer op die manier de schade nog enigszins te beperken 🙂

Hoe gaat het met jouw goede voornemens?

3 reacties

  • Goedemorgen,
    Ik ben vorig jaar maart samen met mijn man begonnen met project gezond. Gewoon om gezond te leven. We zijn er erg blij mee. Ondertussen heb ik al de boeken en bijna alles al gemaakt uit het nieuwe kookboek van de diners. Echt super! We blijven het altijd doen op deze manier. We zijn allebei ondertussen 8 kg afgevallen en voelen ons als vijftigers lekker gezond en fit! Bedankt voor deze fijne manier om op gewicht te blijven. Ga zo door!!

  • Sinds een week weer bezig en eindelijk, na heel veel verschillende pogingen op verschillende manieren, zie ik nu mijn gewicht al wat zakken! Een mooie stimulans om nu door te zetten!

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X