Alle recepten uit ons kookboek 'Altijd lekker' Ontbijt

Chocogranola

Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘Altijd lekker’? In dit boek vind je een selectie van 100 populaire recepten uit ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.

In de meeste granola’s zijn noten verwerkt. Voor veel mensen is dat geen probleem. Maar houd je niet van noten of ben je er zelfs allergisch voor? Dan zien wij de noodzaak! We doken meteen de keuken in!

Deze granola met zaden, pitten en natuurlijk chocola is het resultaat van een gezellige kookmiddag. Dat is goed nieuws voor iedereen die niet staat te juichen als er een portie noten op het menu staat. En er is ook goed nieuws voor de rest. Deze granola zonder noten is bijzonder lekker!

Dit heb je nodig (500 gram)

  • 200 gr grove havervlokken
  • 50 gr gepofte rijst
  • 50 gr pompoenpitten
  • 40 gr zonnebloempitten
  • 20 gr lijnzaad
  • 20 gr honing
  • 50 gr gedroogde banaan
  • 50 gr pure chocola

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 30 minuten oventijd + 30 minuten afkoelen

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Meng de grove havervlokken met de gepofte rijst.
  • Voeg de pompoenpitten, zonnebloempitten en het lijnzaad toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel de granola gelijkmatig over de bakplaat.
  • Besprenkel met de honing.
  • Bak de granola in ongeveer 30 minuten bruin en knapperig. Schep het halverwege een keer om.
  • Laat de granola afkoelen. Snijd ondertussen de stukjes gedroogde banaan klein en hak de chocola in stukjes.
  • Meng de stukjes banaan en chocola door de granola wanneer deze helemaal afgekoeld.

Tips en tricks

  • Omdat er geen noten in deze granola zitten, gebruikten wij grove havervlokken voor wat extra bite. Pas dat gerust aan naar je voorkeur.
  • Bewaar de granola in een afgesloten bak of pot. Het blijft dan ongeveer twee weken knapperig.
  • Vervang de pure chocolade gerust door (pure) chocoladehagelslag. Dat is makkelijker en net zo lekker.

Voedingswaarde (per 100 gram)

  • Kcal: 447
  • Eiwit: 14 gram
  • Koolhydraten: 47 gram
  • Vet: 22 gram
  • Vezels: 8 gram

Eet smakelijk!

21 reacties

  • hallo,

    Enig idee waar je gepofte rijst kan kopen? Ben al bij de bekende supermarkten geweest zonder resultaat… en op internet kan ik het ook niet aankomen . alvast bedankt.

    • Glutenvrije producten passen prima binnen de menu’s. En als ontbijtgranen kun je ook teff of rijstmeel nemen.

  • Hoi,

    Wat fijn dat er een notenvrij granola-recept op jullie site staat! Ik ben ook allergisch voor zonnebloempitten. Waarmee zou ik dat kunnen vervangen zodat het qua voedingswaarden redelijk in ‘evenwicht’ blijft?

  • Ik ben gek op noten, heeft u hier een recept van met noten?

    Misschien nog een (rare onbeschofte) vraag, maar is dit in verhouding goedkoper dan kant en klaar in de winkel halen?

  • Mbt goedkoper: ik heb gisteren voor het eerst Granola gemaakt. Ik denk dat het qua prijsverhouding als je het vergelijkt met de goedkoopste Granola in de winkel wellicht overeenkomt maar is vele malen lekkerder. (Afhankelijk wat je erin doet uiteraard) Als je het vergelijkt met de duurdere granola’s is het 100 procent goedkoper.
    En…het is zo makkelijk te maken dat je het daarvoor ook niet hoeft te laten.

  • Ik merkte dat de granola toch snel ranzig werd voor het feit dat ik er alleen van eet.
    I.p.v. kleine hoeveelheden ben ik wat gaan zoeken op andere temperaturen om het op te bakken zodat het langer houdbaar is.
    Daarbij kwam ik op internet de volgende instellingen tegen:
    30 minuten op 125-130 graden + 45 minuten tot 1 uur op 90 graden

    Het product is echt veel langer houdbaar en de honing en zaden branden ook niet snel aan.
    Misschien kunnen jullie hier iets mee.

    • Dat ga ik uit proberen ik maak ook zelf granola maar inderdaad het verbrand soms en ik moet het ook alleen op eten en dan duurt het langer en is niet meer lekker

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X