In de meeste granola’s zijn noten verwerkt. Voor veel mensen is dat geen probleem. Maar houd je niet van noten of ben je er zelfs allergisch voor? Dan zien wij de noodzaak! We doken meteen de keuken in!
Deze granola met zaden, pitten en natuurlijk chocola is het resultaat van een gezellige kookmiddag. Dat is goed nieuws voor iedereen die niet staat te juichen als er een portie noten op het menu staat. En er is ook goed nieuws voor de rest. Deze granola zonder noten is bijzonder lekker!
Dit heb je nodig (500 gram)
- 200 gr grove havervlokken
- 50 gr gepofte rijst
- 50 gr pompoenpitten
- 40 gr zonnebloempitten
- 20 gr lijnzaad
- 20 gr honing
- 50 gr gedroogde banaan
- 50 gr pure chocola
Zo maak je het
Bereidingstijd: 10 minuten + 30 minuten oventijd + 30 minuten afkoelen
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng de grove havervlokken met de gepofte rijst.
- Voeg de pompoenpitten, zonnebloempitten en het lijnzaad toe. Meng alles goed door elkaar.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel de granola gelijkmatig over de bakplaat.
- Besprenkel met de honing.
- Bak de granola in ongeveer 30 minuten bruin en knapperig. Schep het halverwege een keer om.
- Laat de granola afkoelen. Snijd ondertussen de stukjes gedroogde banaan klein en hak de chocola in stukjes.
- Meng de stukjes banaan en chocola door de granola wanneer deze helemaal afgekoeld.
Tips en tricks
- Omdat er geen noten in deze granola zitten, gebruikten wij grove havervlokken voor wat extra bite. Pas dat gerust aan naar je voorkeur.
- Bewaar de granola in een afgesloten bak of pot. Het blijft dan ongeveer twee weken knapperig.
- Vervang de pure chocolade gerust door (pure) chocoladehagelslag. Dat is makkelijker en net zo lekker.
Voedingswaarde (per 100 gram)
- Kcal: 447
- Eiwit: 14 gram
- Koolhydraten: 47 gram
- Vet: 22 gram
- Vezels: 8 gram
Fijn dat er rekening gehouden word met noten allergie!
Helaas heb ik naast een noten allergie ook een fruit allergie, mag wel een aantal soorten, maar dat is maar beperkt, een banaan mag ik bijvoorbeeld ook niet. Waar kan ik deze het best voor vervangen?
Ik gebruik nu meestal grove havermout in combinatie met dit:
https://www.ah.nl/producten/product/wi437113/ah-verrijker-goji-moerbei-en-pitten
En dat gaat goed.
Alvast bedankt voor je reactie.
Ik doe er ook geen banaan door en nog steeds erg lekker!
hallo,
Enig idee waar je gepofte rijst kan kopen? Ben al bij de bekende supermarkten geweest zonder resultaat… en op internet kan ik het ook niet aankomen . alvast bedankt.
Hoi Anja, AH heeft het van het eigen merk. Of je kunt het vinden van het merk Smaakt, in de meeste supermarkten of de bio winkel te koop.
Ah bij ons heeft het niet meer in de schappen
Hoi, ik lust geen chocola, wat kan ik dan gebruiken?
Voeg dan wat extra pitten of zaden toe in plaats van de chocola. Wat gedroogd fruit kan ook.
Goedendag,
Ik ben allergisch voor o.a. haver en gluten.
Waar kun je deze door vervangen?
Alvast bedankt.
Glutenvrije producten passen prima binnen de menu’s. En als ontbijtgranen kun je ook teff of rijstmeel nemen.
Hoi,
Wat fijn dat er een notenvrij granola-recept op jullie site staat! Ik ben ook allergisch voor zonnebloempitten. Waarmee zou ik dat kunnen vervangen zodat het qua voedingswaarden redelijk in ‘evenwicht’ blijft?
Je kunt wat extra pompoenpitten toevoegen of sesamzaad.
Klinkt goed, ik ga het zeker weten maken. Maar wat is beter hele lijnzaad of gebroken lijnzaad?
Gebroken lijnzaad kan je lichaam makkelijker verteren. Maar je mag ook hele lijnzaad nemen.
Bedankt voor dit notenvrije recept , ga het zeker maken !
Ik ben gek op noten, heeft u hier een recept van met noten?
Misschien nog een (rare onbeschofte) vraag, maar is dit in verhouding goedkoper dan kant en klaar in de winkel halen?
Alle granola recepten staan hier: https://www.projectgezond.nl/granola-recepten/. Of het goedkoper is dan in de winkel hangt af van welke noten je gebruikt en waar je het koopt. Zelfgemaakt is sowieso wel lekkerder 🙂
Mbt goedkoper: ik heb gisteren voor het eerst Granola gemaakt. Ik denk dat het qua prijsverhouding als je het vergelijkt met de goedkoopste Granola in de winkel wellicht overeenkomt maar is vele malen lekkerder. (Afhankelijk wat je erin doet uiteraard) Als je het vergelijkt met de duurdere granola’s is het 100 procent goedkoper.
En…het is zo makkelijk te maken dat je het daarvoor ook niet hoeft te laten.
Ik ga het morgen proberen eindelijk wat nieuws. Inde keuken .
Bedankt!