Diner

Griekse stifado met kip

Dat stoofgerechten ook in het voorjaar in de smaak vallen, bleek al snel toen wij het recept voor de zomerstoofschotel met jullie deelden. We hopen dan ook dat jullie blij gaan worden van de smaak van dit Griekse stoofgerecht.

Je maakt deze stifado in één pan waardoor het ook een ideale maaltijd is voor tijdens een vakantie, bijvoorbeeld op de camping. Zelfs wanneer je in Nederland bent waan je je heel even in Griekenland door de geur van de kruiden en rode wijn. Mocht jij deze vakantie naar Griekenland gaan, laat je ons dan weten welke stifado er lekkerder was? Jouw zelfgemaakte of die van het Griekse restaurant? Wij zijn heel benieuwd 😉

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 200 gr kippendijfilet (zonder vel)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 sjalotjes
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblad
  • 1/4 tl piment
  • 1/4 tl komijnpoeder
  • 1 tl oregano
  • 1/4 tl zwarte peper
  • 100 ml (Griekse) zoete rode wijn
  • 4 (tros)tomaten
  • 10 gr peterselie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten stoven

  • Bestrooi de kippendijen met peper en zout.
  • Verhit een scheutje olie in een braad- of hapjespan en bak de kippendijen op hoog vuur aan, zodat ze rondom bruin kleuren.
  • Haal de kippendijen uit de pan en zet ze apart.
  • Snijd de ui in halve ringen en hak de knoflook fijn. Pel de sjalotten en halveer ze. Kleine sjalotten hoeven niet gehalveerd te worden.
  • Bak de ui, knoflook en sjalotten een paar minuten aan in de pan van de kippendijen.
  • Voeg het kaneelstokje, laurierblad en de kruiden behalve de peterselie toe.
  • Blus af met de wijn en doe de kip weer terug in de pan.
  • Doe de deksel op de pan en laat het 20 minuten zacht pruttelen. Roer af en toe door.
  • Verwijder het kaneelstokje en het laurierblad.
  • Ontvel ondertussen de tomaten. Snijd ze in blokjes en roer door het gerecht.
  • Laat het gerecht nog 10 minuten pruttelen.
  • Haal de kippendijen uit de pan, snijd ze in stukjes en doe weer terug in de pan. Roer de stifado goed door.
  • Hak de peterselie grof door. Garneer de stifado met de peterselie.

Tips en tricks

  • Voor de traditionele bereiding van stifado wordt een Griekse rode zoete wijn gebruikt. Deze wijn is extra zoet van smaak en stroperiger dan de zoete rode huiswijnen die wij in de supermarkt kopen. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat het een zoet stoofgerecht is. Je kan het gerecht ook bereiden met een rode port.
  • Ben jij een echte zoetekauw? Voeg dan wat suiker toe als het gerecht uitgeprutteld is.
  • Je kunt de stifado ook heel goed maken met een alcoholvrije wijn.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 311
  • Eiwit: 29 gram
  • Koolhydraten: 15 gram
  • Vet: 12 gram
  • Vezels: 5 gram

Eet smakelijk!

13 reacties

Laat een reactie achter