Dat stoofgerechten ook in het voorjaar in de smaak vallen, bleek al snel toen wij het recept voor de zomerstoofschotel met jullie deelden. We hopen dan ook dat jullie blij gaan worden van de smaak van dit Griekse stoofgerecht.
Je maakt deze stifado in één pan waardoor het ook een ideale maaltijd is voor tijdens een vakantie, bijvoorbeeld op de camping. Zelfs wanneer je in Nederland bent waan je je heel even in Griekenland door de geur van de kruiden en rode wijn. Mocht jij deze vakantie naar Griekenland gaan, laat je ons dan weten welke stifado er lekkerder was? Jouw zelfgemaakte of die van het Griekse restaurant? Wij zijn heel benieuwd 😉
Dit heb je nodig (twee personen)
- 200 gr kippendijfilet (zonder vel)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 3 sjalotjes
- 1 kaneelstokje
- 1 laurierblad
- 1/4 tl piment
- 1/4 tl komijnpoeder
- 1 tl oregano
- 1/4 tl zwarte peper
- 100 ml (Griekse) zoete rode wijn
- 4 (tros)tomaten
- 10 gr peterselie
Zo maak je het
Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten stoven
- Bestrooi de kippendijen met peper en zout.
- Verhit een scheutje olie in een braad- of hapjespan en bak de kippendijen op hoog vuur aan, zodat ze rondom bruin kleuren.
- Haal de kippendijen uit de pan en zet ze apart.
- Snijd de ui in halve ringen en hak de knoflook fijn. Pel de sjalotten en halveer ze. Kleine sjalotten hoeven niet gehalveerd te worden.
- Bak de ui, knoflook en sjalotten een paar minuten aan in de pan van de kippendijen.
- Voeg het kaneelstokje, laurierblad en de kruiden behalve de peterselie toe.
- Blus af met de wijn en doe de kip weer terug in de pan.
- Doe de deksel op de pan en laat het 20 minuten zacht pruttelen. Roer af en toe door.
- Verwijder het kaneelstokje en het laurierblad.
- Ontvel ondertussen de tomaten. Snijd ze in blokjes en roer door het gerecht.
- Laat het gerecht nog 10 minuten pruttelen.
- Haal de kippendijen uit de pan, snijd ze in stukjes en doe weer terug in de pan. Roer de stifado goed door.
- Hak de peterselie grof door. Garneer de stifado met de peterselie.
Tips en tricks
- Voor de traditionele bereiding van stifado wordt een Griekse rode zoete wijn gebruikt. Deze wijn is extra zoet van smaak en stroperiger dan de zoete rode huiswijnen die wij in de supermarkt kopen. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat het een zoet stoofgerecht is. Je kan het gerecht ook bereiden met een rode port.
- Ben jij een echte zoetekauw? Voeg dan wat suiker toe als het gerecht uitgeprutteld is.
- Je kunt de stifado ook heel goed maken met een alcoholvrije wijn.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 311
- Eiwit: 29 gram
- Koolhydraten: 15 gram
- Vet: 12 gram
- Vezels: 5 gram
Dit lijkt me erg lekker. Zou het ook in de slowcooker kunnen?
dat was mijn vraag ook! ben enorme fan van de slowcooker, het lijkt me dat het met dit ook wel zou kunnen..
Kan ik de alcohol vervangen door iets anders. Ik weet dat het vervliegt maar wil geen alcohol gebruiken
Je kunt ook een alcoholvrije rode wijn nemen. Dan heb je wel de smaak maar geen alcohol in je gerecht.
Ik maak vaker stifado dus ben erg benieuwd naar deze versie van jullie. Ik kruimel op het laatst vaak ook nog wat féta over de borden als hartige tegenhanger.
Ik maak vaker een Stifado stoofgerecht met rundvlees (slowcooker) en doe daar dan ook nog zilveruitjes bij.
Ziet er lekker uit. Waar kan je piment kopen? Kan dit gerecht ook in een slowcooker?
Piment kan je vinden op de kruidenafdeling in de supermarkt. Je kunt de stifado ook hele goed klaarmaken in de slowcooker.
2 dagen van gegeten, heerlijk. Wij hebben het restje meegenomen met de camper en er wat rijst bij gegeten.
En dat eet je met ? Brood pasta aardappel rijst ? Maar lijkt me erg lekker
Traditioneel wordt stifado gegeten met aardappels of rijst.
Net gemaakt en gegeten
Zo maar dat is lekker 🙂
en ook weer zo op tafel
Ik heb er alleen wat krielaardappeltje bij gedaan erg lekker
Op naar het volgende recept
het was heerlijk, wij hebben er wat pasta bij gegeten.
deze gaat vaker gemaakt worden.
Stifado maak je niet met Kip is lekker maar niet orgineel