Tussendoortjes & snacks

Grissini

In de 17e eeuw gaf de koning van Italië zijn hofbakker de opdracht om een brood zonder zachte broodkruimels uit te vinden. Zijn zoon Vittorio Amedeo II werd namelijk vreselijk ziek van ‘zacht brood’. 

De hofbakker genaamd Antonio heeft zijn taak serieus genomen. De koning en zijn zoon leefden nog lang en gezond.

Bakker Antonio werd beroemd tot over de grens. Zelfs Napoleon zou een eeuw later een speciale koerier aanstellen om wekelijks grissini te komen leveren vanuit Turijn aan het Franse hof.

Tot zover de geschiedenisles van vandaag. In onze zoektocht naar de herkomst van de grissini waren we misschien liever gestuit op een koning met overgewicht of een prins op een dieet, maar het belangrijkste is natuurlijk dat de broodstengels überhaupt uitgevonden zijn.

Wij zijn in elk geval fan van Antonio! En vooral van zijn broodstengels. Wij gaan ze zeker vaker maken en oké, we zullen ze vanaf nu -heel respectvol- grissini blijven noemen.

Dit heb je nodig (twintig stengels)

  • 8 gr bakpoeder
  • 125 gr bloem
  • 15 ml olijfolie
  • snufje zout
  • 50 ml water
  • 2 tl Italiaanse kruiden

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 12 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Zeef de bakpoeder door de bloem.
  • Voeg de olijfolie, het zout, water en de Italiaanse kruiden toe en roer door.
  • Kneed het deeg met de hand tot een soepel deeg. 
  • Verdeel het deeg in 20 stukjes van 10 gram.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol stengels ter grootte en dikte van een potlood van alle stukjes deeg. Houd ze mooi rond of maak er een draai in. Hoe dunner je ze maakt, hoe krokanter ze worden. Leg de stengels op de bakplaat.
  • Bak de grissini in 10 à 12 minuten knapperig en bruin.
  • Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.

Tips en tricks

  • Besteed voldoende aandacht aan het kneden van het deeg. Zorg dat alles goed gemengd is en het deeg lekker soepel is. 
  • Besmeer de stengels dun met olijfolie. Gebruik daarvoor een kwastje. De stengels kleuren dan net wat mooier. 
  • Rol (een paar van) de stengels door wat grof zeezout of bestrooi ze met sesamzaad voor de variatie.
  • Onze aiolidip is erg lekker bij deze stengels.
  • Je kunt de grissini in een luchtdichte trommel 5 dagen bewaren.

Voedingswaarde (per stengel)

  • Kcal: 29
  • Eiwit: 0,7 gram
  • Koolhydraten: 4,6 gram
  • Vet: 0,8 gram
  • Vezels: 0,3 gram

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter