Tussendoortjes & snacks

Grissini

In de 17e eeuw gaf de koning van Italië zijn hofbakker de opdracht om een brood zonder zachte broodkruimels uit te vinden. Zijn zoon Vittorio Amedeo II werd namelijk vreselijk ziek van ‘zacht brood’. 

De hofbakker genaamd Antonio heeft zijn taak serieus genomen. De koning en zijn zoon leefden nog lang en gezond.

Bakker Antonio werd beroemd tot over de grens. Zelfs Napoleon zou een eeuw later een speciale koerier aanstellen om wekelijks grissini te komen leveren vanuit Turijn aan het Franse hof.

Tot zover de geschiedenisles van vandaag. In onze zoektocht naar de herkomst van de grissini waren we misschien liever gestuit op een koning met overgewicht of een prins op een dieet, maar het belangrijkste is natuurlijk dat de broodstengels überhaupt uitgevonden zijn.

Wij zijn in elk geval fan van Antonio! En vooral van zijn broodstengels. Wij gaan ze zeker vaker maken en oké, we zullen ze vanaf nu -heel respectvol- grissini blijven noemen.

Dit heb je nodig (twintig stengels)

  • 8 gr bakpoeder
  • 125 gr bloem
  • 15 ml olijfolie
  • 0,25 tl zout
  • 50 ml water
  • 2 tl Italiaanse kruiden

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 12 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Zeef de bakpoeder en bloem boven een ruime mengkom.
  • Voeg de olijfolie, het zout, water en de Italiaanse kruiden toe en roer goed door. Kneed het deeg met de hand tot een soepel deeg. 
  • Verdeel het deeg in 20 stukjes van 10 gram.
  • Rol van elk stukje deeg een stengel ter grootte en dikte van een potlood. Houd ze mooi rond of maak er een draai in. Hoe dunner je ze rolt, hoe krokanter ze worden.
  • Verdeel de deegstengels over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met behulp van een bakkwast dun met olijfolie en bak ze in 10 à 12 minuten knapperig en bruin.
  • Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.

Tips en tricks

  • Besteed voldoende aandacht aan het kneden van het deeg. Zorg dat alles goed gemengd is en het deeg lekker soepel is. 
  • Besmeer de stengels dun met olijfolie. Gebruik daarvoor een kwastje. De stengels kleuren dan net wat mooier. 
  • Rol (een paar van) de stengels door wat grof zeezout of bestrooi ze met sesamzaad voor de variatie.
  • Onze makkelijke aioli is erg lekker bij deze stengels.
  • Je kunt de grissini in een luchtdichte trommel 5 dagen bewaren.

Voedingswaarde (per stengel)

  • Kcal: 29
  • Eiwit: 1 gram
  • Koolhydraten: 5 gram
  • Vet: 1 gram
  • Vezels: 0 gram

Eet smakelijk!

2 reacties

  • Hoi Natalia en Walter,
    Met Sinterklaas mag je iemand een beetje plagen. En ik heb jullie boek doorgebladerd en dat plagen van de ontvanger gaat zeker lukken. Waarom? Om ik degene die het krijg al heerlijk hoor schelden wanneer ze iets maakt uit de oven en het mislukt.

    Er staat namelijk nergens, noch bij de recepten nog ergens anders in het boek of de temperaturen gelden voor conventionele ovens of dat het de temperatuur is voor een heteluchtoven. En dat scheelt een slok op een borrel. Normaal gesproken zou ik een kookboek links laten liggen als niet de receptenschrijver niet moeite neemt op te schrijven hoe het zit met de temperatuur, ik vind te frustrerend als ik zelf op zoek moet gaan (basiskookboek) wat de standaardtemperaturen (conventioneel/hetelucht) zijn voor koekjes, cake, taart of hartige gerechten. Maar zoals gezegd, voor Sinterklaas is het perfect. Lekker plagen!

    • Hoi Chris, we hebben dat er inderdaad niet bij staan. Uitgangspunt bij onze recepten is altijd de elektrische oven. Met een heteluchtoven kun je 10% van de opgegeven temperatuur aftrekken. Bij een gasoven is stand 1 150 graden en komt er per stand 25 graden bij.

Laat een reactie achter

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X