Recepten

Groenteloempia’s met ei

Groenteloempia's met ei

Loempia’s zijn normaal gesproken aardige caloriebommetjes. Helemaal als je ze ook nog eens bereidt in de frituur. Op z’n tijd is dat best lekker natuurlijk.

Gelukkig bestaat er ook een andere manier om loempia’s te maken. Namelijk met filodeeg. En die loempia’s bakken we niet af in de frituur, maar in de oven. En dat scheelt flink qua calorieĂ«n.

Nu vraag je jezelf misschien af of dat dan wel lekker knapperig wordt. Het antwoord is JA 🙂 Als je er maar voor zorgt dat de oven flink heet is en je de loempia’s goed hebt ingesmeerd met zonnebloemolie. Dan komt dat helemaal in orde.

Dit heb je nodig (tien stuks)

  • 400 gr Chinese wokgroente
  • 1 tl sambal oelek
  • 30 ml sojasaus
  • 15 ml ketjap manis
  • 75 gr glasnoedels
  • 4 eieren
  • 10 velen filodeeg (ca. 22 gr per vel)
  • 40 ml zonnebloemolie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 15 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verhit een scheutje olie in een wok en bak de wokgroente op hoog vuur enkele minuten aan. Voeg tijdens het bakken de sambal toe en roer op het eind de sojasaus en ketjap manis door de groente.
  • Bereid de glasnoedels volgens de instructies op de verpakking. Knip ze na het bereiden in korte stukjes en roer ze door de wokgroente.
  • Klop de eieren goed los met wat peper en zout en bak er een omelet van. Snijd de omelet vervolgens in reepjes en roer deze door de wokgroente.
  • Neem een vel filodeeg en smeer de buitenrand in met zonnebloemolie. Doe een schep van de vulling in het midden van het deeg en verdeel dit in een ‘streep’ over de korte kant van het vel deeg. Laat aan beide zijkanten een paar centimeter vrij.
  • Sla de zijkanten van het filodeeg naar binnen (over de vulling heen) en smeer deze stukken ook in met een beetje olie.
  • Rol de loempia vervolgens op en leg hem met de sluitkant naar beneden op een bakplaat.
  • Smeer de loempia licht in met zonnebloemolie en bak hem in ongeveer 15 minuten mooi bruin en krokant.

Tips en tricks

  • Laat het filodeeg eerst helemaal ontdooien voordat je het gaat gebruiken. Doe je dit niet dan zal het breken.
  • Voor het vouwen: zie een uiterst creatieve (not) illustratie hieronder. Het is de bedoeling dat je eerst de zijkanten (1 en 2) naar binnen vouwt en de loempia dan vanaf de voorkant (3) oprolt.

Loempia vullen en oprollen

  • Deze loempia’s zijn toch niet gezond, als je ze insmeert met die olie? Die opmerking snappen we, maar toch is het niet waar. Om de calorieĂ«n van onze recepten te berekenen houden wij alles heel exact bij. En in dit geval hebben we exact 40 gram olie gebruikt om alle tien de loempia’s helemaal goed in te smeren. Ja, dat lees je goed. Slechts 4 gram per loempia. Een klein theelepeltje dus. Voel je dus vooral niet schuldig als je geniet van deze loempia’s. Ze zijn lekker en zeker niet ongezond voor je 🙂

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 172
  • Eiwit: 5,5 gram
  • Koolhydraten: 23,3 gram
  • Vet: 5,8 gram
  • Vezels: 1,1 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter