Alle recepten uit ons kookboek 'Altijd lekker' Diner Kerstrecepten Vegetarisch recept

Groenteplaat met krieltjes

Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘Altijd lekker’? In dit boek vind je een selectie van 100 populaire recepten uit ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.

De smaak van romanesco zit tussen die van broccoli en bloemkool in. Ze smaakt net wat frisser dan de bloemkool, maar zachter en nootachtiger dan broccoli. 

Deze iets onbekendere groente is niet altijd overal verkrijgbaar. Omdat de romanesco graag gebruikt wordt in kerstgerechten, kun je er vanuit gaan dat de supermarkt en zeker de groenteboer ze in december volop aanbiedt. Ze liggen dan fris en fruitig/groentig te shinen op het versplein. Zo kunstig dat je ze bijna in de boom zou hangen. 

Kun je ze toch niet vinden, omdat jij deze groenteplaat met krieltjes nu net niet met kerst maakt? Of zijn ze uitverkocht? Dan zijn stukjes broccoli of bloemkool natuurlijk een perfect alternatief voor dit gerecht. 

Tover in elk geval deze (bijna) regenboog eens op tafel!

Dit heb je nodig (vier personen)

  • 200 gr wortel
  • 100 gr peultjes
  • 1 rode paprika
  • 200 gr romanesco
  • 200 gr kastanjechampignons
  • 500 gr mini krieltjes
  • 20 ml olijfolie
  • bosje Italiaanse kruiden

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de wortel in plakjes of reepjes van maximaal 0,5 centimeter dik.
  • Maak de peultjes schoon. Snijd ze een keer doormidden.
  • Snijd de paprika in stukjes die qua formaat overeenkomen met de stukjes wortel.
  • Snijd de romanesco in kleine roosjes.
  • Boen de kastanjechampignons schoon en snijd in kwarten.
  • Hussel de groenten met de krieltjes, de olijfolie en ruim peper en zout door elkaar in een ruime kom.
  • Stort het mengsel van groenten en krieltjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Verdeel de helft van het bosje Italiaanse kruiden tussen de groenten.
  • Zet de groenteplaat voor 30 minuten in de oven. Schep alles halverwege even om. Haal na het bakken de plukjes Italiaanse kruiden uit het gerecht. Deze hebben hun smaak afgegeven en mogen weg.
  • Hak de rest van de Italiaanse kruiden fijn.
  • Bestrooi de groenteplaat met de fijngehakte kruiden en maak op smaak met extra peper en eventueel zout.

Tips en tricks

  • Snijd (of koop) de groenten redelijk fijn. Je hoeft de groenten dan niet voor te koken. Op deze manier heb je zo min mogelijk werk en afwas en is dit een ideaal bijgerecht voor de feestdagen!
  • Variëren met de groenten is geen probleem. Tip daarbij: gebruik voor een feestelijk effect zoveel mogelijk verschillende kleuren!
  • Voorkoken hoeft niet, maar mag natuurlijk wel. Je zou ook kunnen kiezen voor krielen in de schil die je kort voorkookt. Je oventijd zou je dan met 5 à 10 minuten kunnen verkorten. Alles is immers al warm.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 214
  • Eiwit: 7 gram
  • Koolhydraten: 34 gram
  • Vet: 5 gram
  • Vezels: 8 gram

Eet smakelijk!

7 reacties

Laat een reactie achter

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X