Deze frisse en romige groentesaus kun je naast elke denkbare groente serveren. Je diner is niet af zonder deze saus die je zelf op smaak maakt met citroensap en peper.
Natuurlijk kun je lekker variëren met de (tuin)kruiden die je gebruikt in de saus. Iedere dag wordt een groentefeestje met deze allemansvriend!
Dit heb je nodig (250 milliliter)
- 20 gr roomboter
- 20 gr bloem
- 100 ml melk
- 150 ml groentebouillon
- 10 gr bieslook
- 10 gr peterselie
- mespunt uienpoeder
- mespunt nootmuskaat
- citroensap
Zo maak je het
Bereidingstijd: 15 minuten
- Smelt de boter in een steelpan.
- Voeg de bloem toe en laat al roerend enkele minuten zachtjes meebakken.
- Voeg de melk en de groentebouillon toe.
- Roer tot een gladde massa en breng zachtjes aan de kook. Laat enkele minuten zachtjes pruttelen.
- Hak de bieslook en peterselie fijn en voeg dit samen met de uienpoeder en nootmuskaat toe.
- Maak de groentesaus verder op smaak met peper, citroensap en eventueel zout.
Tips en tricks
- Je kunt de groentebouillon vervangen door tuinkruidenbouillon. Voeg niet alles tegelijk toe. Zo houd je controle over de dikte van de saus.
- Als de saus afkoelt wordt ze wat dikker. Tijdens het opnieuw verhitten wordt de saus weer wat vloeibaarder. Wacht dus met het toevoegen van extra bouillon of water tot de saus op temperatuur is.
Voedingswaarde (per 100 milliliter)
- Kcal: 115
- Eiwit: 3 gram
- Koolhydraten: 8 gram
- Vet: 8 gram
- Vezels: 1 gram
Heb reeds heerlijke zomer kookboek al heerlijk boek met recepten ??❤️
De saus lijkt me erg lekker, maar kan je de melk vervangen door bv ipv 100ml melk en 150 ml groentebouillon 250ml groentebouillon.
Dat kan wel, de saus is alleen niet zo romig meer.
Heerlijke saus, ik had ‘m bij de bloemkool.
Ik had nog een stukje rode peper erdoor gedaan, erg lekker.
is de saus in te vriezen?
Deze saus kan je heel goed invriezen. Als je dit bijvoorbeeld in van die ijsblokjeszakjes doet, dan heb je altijd een goede portie.
Omdat wij met z’n 2en zijn, is 250 ml baak nog te veel en moet ik vaak wat weggooien.
Kan je de saus eventueel ook invriezen, want dan heb je het op ieder moment beschikbaar (ik heb bijvoorbeeld nooit melk in huis).
Deze saus kan je heel goed invriezen. Als je dit bijvoorbeeld in van die ijsblokjeszakjes doet, dan heb je altijd een goede portie.
Wanneer je de weekmenu’s volgt en aardappels met groente staan op de planning mag je dit er dan ook bij maken? Het zijn natuurlijk wel weer extra calorieën, hoe kan ik dit het beste toepassen?
Ben ik ook nieuwsgierig naar! De saus lijkt mij namelijk erg lekker
Als je geen gluten mag hoe vervang ik dan de bloem
Er is ook glutenvrije bloem te koop, deze kun je prima gebruiken om deze saus te maken.
Een lekkere saus, maar kan je een half blokje groente bouillon doen? want ik vind de saus best wel zout.