Alle recepten uit 'Boek 1' Lunch Ontbijt Tussendoortjes & snacks

Groentespread van paprika, wortel en courgette

Groentespread van paprika, wortel en courgette

Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons populaire afslankboek met 40 recepten en 8 weekmenu’s? Wil je meer weten over dit boek bekijk dan deze pagina.

Ooit gedacht dat je de dag zou beginnen met groente op je boterham of cracker? Met dit recept is dat alles behalve een straf. Dit broodbeleg is een leuke en gezonde afwisseling op het gebruikelijke (en overigens ook lekkere) plakje ham en kaas.

Dit heb je nodig (350 gram)

  • 2 grote puntpaprika’s
  • 100 gr wortel
  • 100 gr courgette
  • 50 gr magere yoghurt
  • 5 ml olijfolie
  • halve theelepel gedroogde tijm
  • peper
  • zout
  • chilipoeder

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 25 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de courgette in plakken van een centimeter dik.
  • Rasp de wortel(s) schoon en snijd ze in schuine plakken van een centimeter dik.Halveer de paprika’s in de lengte en haal de zaadjes en zaadlijsten eruit.
  • Doe een beetje olie in een ovenschaal en hussel de courgette en de wortel erdoor. Verdeel de courgette en wortel goed over de schaal.
  • Smeer de paprika’s van buiten licht in met olijfolie en leg ze bovenop de wortel en courgette. Zorg dat de wortel en courgette zo goed mogelijk afgedekt zijn.
  • Zet de groente ongeveer 25 minuten in de oven. Haal het eruit zodra de puntpaprika’s een zwartgeblakerd vel hebben.
  • Laat de groente iets afkoelen en trek vervolgens het vel van de paprika’s.
  • Doe alle groente in een keukenmachine of hakmolen en voeg de tijm en wat peper en zout en chilipoeder toe.
  • Mix er een mooie enigszins grove spread van waar nog kleine stukjes in zitten.
  • Doe de spread in een schaaltje en roer de yoghurt erdoor. Proef even en voeg naar smaak extra peper, zout en chilipoeder toe.

Tips en tricks

  • Voor dit recept gaan we er vanuit dat de puntpaprika’s voor het schoonmaken samen ongeveer 250 gram wegen. Van de wortel en courgette heb je 100 gram ‘schoon’ gewicht nodig.
  • Je kunt de groentespread zo’n drie tot vier dagen bewaren in een afgesloten bak in de koelkast.

Voedingswaarde (per 100 gram)

  • Kcal: 52
  • Eiwit: 2 gram
  • Koolhydraten: 7 gram
  • Vet: 2 gram
  • Vezels: 3 gram

Eet smakelijk!

18 reacties

  • Dag Walter,

    Ook je boek aangeschaft. Proberen waard.
    Ik eet altijd erg veel groenten, neem aan dat je dit nooit teveel doet? Dua als er een halve paprika staat mag ik die dan heel nemen?

    • Hoi Agnes! Leuk dat je ons boek hebt aangeschaft! Je mag altijd meer groente nemen 🙂 Groente bevat veel goede voedingsstoffen en weinig calorieën. Wij noemen een hoeveelheid groente als richtlijn, zodat je in ieder geval dagelijks genoeg binnenkrijgt. Meer mag dus altijd. Die hele paprika kun je dus gewoon nemen.

    • Je kan de groentespread invriezen, maar door de yoghurt kan de structuur wel iets veranderen. Vers is daarom het allerlekkerst. Je kan er daarom ook voor kiezen om een halve portie te maken.

  • Ik neem aan dat ik de groentespread ook kan invriezen? Wil meteen een grote hoeveelheid maken, mijn kinderen zullen er dol op zijn vermoed ik

    • Het kan wel zijn dat de groentespread na het ontdooien dan wat dunner wordt. Misschien eerst uitproberen met een wat kleinere hoeveelheid.

    • Ik heb een “spread” gemaakt van de rest van de courgette van gisteren. In de blender gedaan met gedroogde knoflook, peper en zout, chilivlokken een lepeltje olijfolie en balsamicoazijn.

  • Wat een lekkere en handige recepten staan in jullie boeken. Zijn jullie ook van plan om een vegetarische versie uit te brengen? Want nu improviseer ik regelmatig omdat ik geen vlees en vis eet.

  • Ik heb sinds een week ook jullie boek in mijn bezit en ben zeer enthousiast. De groentespread heb ik gemaakt maar was de joghurt vergeten…. De smaak is echt heerlijk, dus ook zonder joghurt, ik heb het wel in de vriezer gedaan want zo snel eet je het niet op. Na ontdooien was het perfect, misschien iets dunner maar niets van gemerkt. Straks op vakantie neem ik lekker mijn ingevroren bolletjes groentespread mee, want maken op vakantie wordt een beetje lastig….

  • Goedenavond,

    Groentespread vries ik in blokjes van 15 gram in. Dit doe ik in een ijsblokjesvorm die flexibel te buigen is. Ideaal als je wat voorraad in huis wilt hebben.

Laat een reactie achter

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X