Diner

Gumbo met cajunkruiden

Deze rijststoof is eigenlijk een stevige maaltijdsoep. Typerend aan dit gerecht is de ‘holy trinity’ van ui, selderij en paprika. Zowel de paprika als de ui, vind je ook terug in de cajunkruiden.

Hoewel de bereidingstijd ruim 45 minuten bedraagt, is dit recept wel enorm makkelijk om te maken. En je gebruikt slechts twee pannen. Wij zien in dit recept een topper voor op de camping. Lekker met sneetjes brood ernaast waarmee je de kommen of borden schoonveegt. De afwas wordt in elk geval een eitje!

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 150 gr kip
  • 2 tl cajunkruiden
  • 1 ui
  • 2 paprika’s
  • 20 gr roomboter
  • 20 gr bloem
  • 200 ml groentebouillon
  • 4 tomaten
  • 50 gr rijst
  • 20 gr selderij
  • 2 sneetjes brood

Zo maak je het

Bereidingstijd: 45 minuten

  • Snijd de kip in blokjes. Laat ze minstens 15 minuten marineren in een schaaltje met een scheutje olijfolie en de cajunkruiden.
  • Snijd de ui in kwartringen en de paprika’s in blokjes. 
  • Neem een ruime (kook)pan en bak de kipblokjes op hoog vuur rondom bruin.
  • Voeg de ui en paprika toe en bak 2 à 3 minuten mee. 
  • Haal de kip en groenten uit de pan en zet afgedekt weg.
  • Smelt de boter in dezelfde pan. 
  • Voeg de bloem toe en bak minstens 2 minuten in de boter. 
  • Giet de groentebouillon erbij en roer tot een gelijkmatige massa. 
  • Snijd de tomaten in grove stukken en voeg toe.
  • Laat de tomaten ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen.
  • Kook ondertussen de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Blend of stamp de tomaten grof. Gebruik hiervoor eventueel een staafmixer. 
  • Voeg de kip, paprika’s en ui toe aan de soep. Warm alles goed door.
  • Hak de selderij fijn.
  • Schep de gumbo in de kommen en top af met de selderij. 
  • Serveer met de rijst en het brood.

Tips en tricks

  • Maak iets meer dan 200 milliliter groentebouillon zodat je de soep eventueel later iets dunner kunt maken.
  • Je kunt de kip ook vervangen door een gelijke hoeveelheid garnalen. Een combinatie van kip en garnalen is uiteraard ook mogelijk.  
  • Je kunt kant en klare cajunkruiden gebruiken. Of je kunt ze eenvoudig zelf maken door de volgende kruiden te gebruiken: 2 tl uienpoeder, 2 tl paprikapoeder, 2 tl knoflookpoeder, 1 tl oregano, 1 tl zwarte peper, 1 tl chilipoeder, 1 tl basilicum en 0,5 tl tijm.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 515
  • Eiwit: 28,4 gram
  • Koolhydraten: 58,4 gram
  • Vet: 18,7 gram
  • Vezels: 8,3 gram

Eet smakelijk!

5 reacties

Laat een reactie achter