Haal de stress uit de kerst(boodschappen)

De kerstdagen staan weer voor de deur, dus het wordt nodig tijd om na te denken over de kerstboodschappen. Wat ga je dit jaar weer eten met kerst? Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel ongezonde dingen in huis haalt? En wat doe je met ingrediënten die overblijven?
Hieronder geven we jullie een aantal tips zodat je dit jaar relaxt de supermarkt doorrolt tijdens het doen van de kerstboodschappen, zonder onnodig veel stress :-).

Tip 1: Maak een planning

Bedenk op tijd wat je met de kerstdagen wil eten. Zo kun je sommige producten nu al in de aanbieding kopen. Vooral producten die lang houdbaar zijn of die je in kunt vriezen kun je al eerder kopen. Het scheelt niet alleen in de kosten, maar ook in de stress die het met zich meebrengt wanneer je op het laatste moment de kerstboodschappen doet. Het zou toch jammer zijn als je er dan achter komt dat sommige dingen die je nodig hebt uitverkocht zijn.

Tip 2: Gebruik ingrediënten ook voor andere gerechten

Uit onderzoek blijkt dat één derde van de kerstboodschappen uiteindelijk in de kliko belandt. Hartstikke zonde natuurlijk. Als er ingrediënten in de gerechten van het kerstmenu zitten die je normaal niet gebruikt, probeer dan voor of na de kerst deze ingrediënten te gebruiken in andere gerechten. Zo gooi je minder weg. Ingrediënten die je niet zo vaak gebruikt kun je ook vervangen door dingen die je juist wel regelmatig gebruikt. Ook zijn er ingrediënten die ingevroren kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan kruiden. Deze producten kun je dan later nog een keer ergens voor gebruiken.

Tip 3: Ruim je vriezer en koelkast op

Als je veel ruimte nodig hebt in de koelkast of vriezer voor de kerstboodschappen, dan is het slim om een aantal weken van tevoren al te beginnen met opruimen. Je kunt de producten uit de vriezer zoveel mogelijk proberen te verwerken in andere gerechten en eventuele kliekjes opeten. Zo voorkom je dat je dingen onnodig weggooit. Als het buiten koud genoeg is, kun je er ook voor kiezen om flessen drinken en schalen met eten buiten te zetten. Dit scheelt weer ruimte in de koelkast. Let er wel op dat alles goed afgedekt is, zodat er geen ongenode gasten (lees: egels, ratten, insecten en katten 😉 ) bij het eten kunnen.

Tip 4: Werk met een boodschappenlijst

Het is handig om een boodschappenlijstje te maken voordat je boodschappen gaat doen. Zo voorkom je dat je dingen vergeet en nog een keer naar de supermarkt moet. Zeker in de drukke decembermaand wordt niemand blij van een extra bezoekje aan de supermarkt. ‘Even’ gauw een winterpeen scoren zit er dan niet in. Bovendien voorkom je de verleiding om dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Het handigst is om twee boodschappenlijsten te maken. Eén lijstje voor boodschappen die langer houdbaar zijn en eentje voor producten die je vers moet kopen. De boodschappen van het lijstje met lang houdbare producten kun je al eerder halen. Bovendien kun je er dan ook nog voor kiezen om de grote boodschappen te verdelen over verschillende momenten. Scheelt weer een hoop gesjouw ;-).

Tip 5: Maak een weekmenu

Een weekmenu maken voordat je boodschappen gaat doen helpt niet alleen te voorkomen dat je veel dingen weg moet gooien, maar het helpt ook om ‘afhaalbuien’ te voorkomen. Bovendien is het makkelijker om een boodschappenlijstje te maken als je al weet wat je de hele week wil eten. Nog een voordeel: je kunt alle restjes die je overhoudt van de kerst mooi gebruiken voor de rest van de week.

Tip 6: Doe geen boodschappen wanneer je trek hebt

Zorg dat je niet met een rommelende maag boodschappen gaat doen. Doe bij voorkeur boodschappen na het eten. Als je trek hebt wanneer je in de supermarkt loopt, ben je snel geneigd om dingen mee te nemen die je eigenlijk niet nodig hebt. Laat je ook niet verleiden door de ongezonde aanbiedingen van bijvoorbeeld chocola of koekjes ;-). Die heb je met alle lekkere kerstsnacks écht niet nodig.

Tip 7: Eet groente en fruit van het seizoen

Groente en fruit eten die bij het seizoen horen is een stuk goedkoper. Ook zelf je salades maken is veel voordeliger dan de kant-en-klare salades die je kunt kopen in de supermarkt. Koop ook geen gesneden groente, maar snijd het zelf. Dat is altijd goedkoper dan voorgesneden groente. Wanneer je echt te weinig tijd hebt is diepvriesgroente een goed alternatief. Of groente uit een potje.

Tip 8: Zorg dat je op tijd boodschappen gaat doen

Veel winkels zijn de dagen voor kerst al om 7:00 ’s ochtends open. Vaak is het dan nog niet zo druk, kun je tenminste nog een parkeerplek vinden en heb je de meeste kans dat de producten die je nodig hebt nog niet uitverkocht zijn.

Tip 9: Maak het jezelf niet te moeilijk

Kerstdiners zorgen vaak voor veel stress. Probeer niet te veel te experimenteren tijdens de kerstdagen. Maak bijvoorbeeld ook gerechten die je al eens eerder gemaakt hebt. Zo weet je wat je te wachten staat. Om het jezelf wat makkelijker te maken kun je zorgen voor simpele bijgerechten, die je eventueel de dag ervoor al kunt maken. Zo sta je niet met kerst zelf de hele avond in de keuken terwijl de gasten hongerig zitten te wachten en hoef je je niet op drie dingen tegelijk te concentreren.

Tip 10: Het hoeft niet perfect te zijn

Het belangrijkste wat je niet moet vergeten is dat kerst niet perfect hoeft te zijn. Het is niet erg als iets niet helemaal volgens plan verloopt. Het belangrijkste aan kerst is dat het een feest is waarbij je samen bent met de mensen om wie je geeft en dat het gezellig is.

Veel succes met de voorbereidingen voor de kerstdagen! 🙂

Bericht delen?