Kerstrecepten Recepten

Haricots verts met pancetta

Haricot verts met pancetta

Je hebt sperziebonen met ontbijtspek en je hebt haricots verts met pancetta. Zit daar verschil in dan? Jazeker!

Sperziebonen versus haricots verts
Sperziebonen en haricots verts komen uit dezelfde familie. Maar de haricots vert is net wat chiquer omdat deze recht en ‘slank’ is. Daarnaast zijn haricots verts net wat donkerder groen en iets minder knapperig dan de sperzieboon.

Ontbijtspek versus pancetta
Ontbijtspek en pancetta wordt van exact hetzelfde stuk vlees gemaakt. Namelijk de varkensbuik. Ook worden ze allebei gepekeld en gedroogd. Maar, pancetta wordt daarnaast nog gekruid met onder andere peper, zout, kruidnagel en nootmuskaat. En dat is het verschil met ontbijtspek.

Voor op brood (of op de pannenkoek) zouden we zelf niet snel pancetta kopen, omdat het toch wel wat prijziger is dan ontbijtspek. Maar bij de haricots verts vinden we het wel echt iets toevoegen. De pancetta heeft duidelijk meer smaak dan ontbijtspek en die smaak past erg goed bij de haricots verts.

Dit luxe groentehapje vindt bijna iedereen lekker en het ziet er ook nog eens heel smakelijk uit. Ideaal dus voor bij het kerstdiner.

Dit heb je nodig (vier pakketjes)

  • 200 gr haricots verts
  • 8 plakken pancetta (ongeveer 50 gr)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 10 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verwijder de steelaanzet van de haricots verts. Een heel klein stukje is voldoende. Dit gaat het snelst als je ze per bosje (10 à 15 stuks) pakt en dan net als een stapeltje papier even op de snijplank tikt zodat alle uiteinde bij elkaar zitten. Je kunt dan in één keer alle steelaanzetten wegsnijden. Vervolgens doe je dit nog een keer voor de andere kant van de haricots verts.
  • Kook de haricots verts in een klein laagje water met zout beetgaar. Dit duurt vier tot zes minuten. Giet ze af, spoel ze koud en laat ze uitlekken. Dit kun je ook op een theedoek of keukenpapier doen.
  • Doe de haricots verts terug in de pan (of op een bord), voeg een theelepel olijfolie en een draaitje peper toe en schud even om.
  • Leg twee plakjes pancetta naast elkaar en zorg ervoor dat ze iets overlappen.
  • Leg er een bosje (stuk of tien) haricots verts op en rol deze in de pancetta.
  • Leg de pakketjes in een ovenschaal en zet ze ongeveer 10 minuten in de oven zodat het spek mooi kleurt en knapperig wordt.
  • Eventueel kun je nog een mooi bieslook-strikje om de pakketjes doen. We waarschuwen je wel: het is een hoop gepriegel en blijft niet goed zitten (zie foto) 🙂

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 66
  • Eiwit: 3,6 gram
  • Koolhydraten: 2,5 gram
  • Vet: 4,2 gram
  • Vezels: 1,8 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter