Alle recepten uit ons kookboek 'TOP' Tussendoortjes & snacks

Hartige muffins met ham, kaas en paprika

Hartige muffins met ham, kaas en paprika

Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘TOP’? In dit boek vind je de 100 populairste recepten van ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.

Bij het woord muffin denk je al snel aan zoet, chocola, appel, kaneel, havermout, speculaas en allerlei ander lekkers. Maar, er is nog een optie: en dat zijn hartige muffins!

Je kunt dus ook geweldige hartige muffins maken en daarbij eindeloos variëren met ingrediënten. Kijk dus gerust even welke groente en kruiden je nog in huis hebt. Met dit recept heb je in ieder geval een topcombinatie te pakken die resulteert in deze overheerlijke hartige muffins!

Dit heb je nodig (twaalf muffins)

  • 1 (kleine) rode ui
  • een halve rode peper
  • 1 paprika
  • 225 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder (16 gr)
  • een halve theelepel zout
  • 225 ml melk
  • 1 ei
  • 75 gr geraspte kaas
  • 50 gr roomboter
  • 50 gr hamblokjes of -reepjes

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 20 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snipper de ui (niet al te fijn) en snijd de rode peper in hele kleine stukjes.
  • Snijd de paprika in blokjes en zet een deel van de blokjes apart om bovenop de muffins te doen voordat je ze gaat afbakken.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en roer ook het zout erdoor.
  • Meng in een andere (grote) kom de melk en het ei met elkaar.
  • Laat de boter op laag vuur smelten in een pannetje en roer dit door het mengsel van melk en ei heen.
  • Roer vervolgens ook de kaas, ham, paprika, ui en rode peper door het natte mengsel.
  • Voeg nu het droge mengsel toe en roer alles met een spatel tot een beslag. Doe dit in zo min mogelijk slagen. Zo gauw je geen ‘droge’ bloem meer ziet stop je met roeren.
  • Neem een muffinvorm en vet de bovenkant (dus niet de uitsparingen) in met wat olijfolie. Zo voorkom je dat de muffins aan de vorm vast blijven zitten zodra ze over de rand heen rijzen.
  • Doe twaalf muffinpapiertjes in de vorm en verdeel het beslag erover.
  • Doe op elke muffin nog een draaitje peper en een paar stukjes paprika.
  • Bak de muffins in 20 minuten gaar.
  • Haal de muffins na het afbakken direct uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Tips en tricks

  • Hoe langer je muffinbeslag roert, hoe minder luchtig de muffins worden. Ga dus niet als een gek staan mengen om een mooi glad beslag te krijgen 😉 Goed is goed, in dit geval.
  • Je kunt zowel oude als jonge kaas gebruiken voor dit recept. Oude kaas geeft wat meer pit, maar kijk vooral wat je nog in huis hebt.
  • Ook lekker om toe te voegen (niet allemaal tegelijk): bosui, stukjes olijf, gerookte kip, feta en gehakte kruiden zoals peterselie en basilicum.
  • In plaats van een rode peper kun je ook wat chili- of cayennepoeder gebruiken. Een mespuntje zou zo ongeveer voldoende moeten zijn.

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 144
  • Eiwit: 5 gram
  • Koolhydraten: 16 gram
  • Vet: 6 gram
  • Vezels: 1 gram

Eet smakelijk!

11 reacties

    • Hoi Sandra. Deze muffins komen meerdere keren voor op het menu van week 1. Als je lid bent van Project Gezond kun je het menu downloaden in de ledenomgeving, daar staat precies op wanneer en hoeveel 🙂

  • Heerlijke muffin. Heb zelf de vega gemaakt. Hoe voorkom ik dat de muffin erg plakt aan het papiertje?

    • Heb je de muffin voldoende laten afkoelen voordat je hem uit het papiertje wilde halen? Anders kun je de muffins ook bakken in een muffinvorm die je goed invet!

    • Ja, ik heb een zaak en verkoop muffins. De zoete. Deze bestel ik en komen in dozen bevroren aan en ik haal eruit wat ik die dag denkelijk nodig heb. Ik wil ook hartige gaan verkopen en die krijg ik hier niet. Ik woon in Portugal en ga ze dus zelf maken. De houdbaarheid van de muffins die ik koop in de vriezer is een half jaar.

  • Hallo,

    Ik vraag mij af of er meer recepten komen a la airfryer. Of heteluchtoven.
    Ondanks dat het gezonde recepten zijn moet er toch nog weleens gefrituurd worden in zonnebloemolie.
    En er in een hetelucht oven dienen er weer andere tijden en temperaturen.

    Dus indien dot mogelijk is dan graag.

    • We maken geen specifieke recepten voor een Airfryer of slowcooker. Dit omdat we vinden dat iedereen de recepten moet kunnen maken en niet iedereen heeft een Airfryer of slowcooker.

Laat een reactie achter