Kerstrecepten Recepten

Hartige scones met oude kaas en bosui

Hartige scones met oude kaas en bosui

Het was lang geleden dat ik scones had gegeten. En zelf maken had ik nog helemaal nooit gedaan. Maar het werd weer hoog tijd om iets nieuws te proberen in de keuken. Toen kwam ik op het idee om zelf eens scones te maken.

Aangezien ik geen enorme zoetekauw ben heb ik gekozen voor hartige scones. Nadat ik een hele berg recepten voor scones heb doorgenomen had ik mijn ‘eigen’ recept klaar.

In eerste instantie was ik van plan om er ook nog parmaham in te doen maar toen dacht ik: laat ik het vegetarisch houden. Ook weleens leuk!

Stiekem vind ik het altijd nog wel spannend als ik zelf een recept bedenk. Of er eentje samenstel op basis van allerlei andere recepten. Je weet nooit precies wat de uitkomst is en soms valt het nu eenmaal tegen.

Tijdens de 14 minuten in de oven zag ik de scones mooi omhoog komen en een heerlijk goudbruin kleurtje krijgen. So far so good. Vervolgens de scones uit de oven, even wat laten afkoelen en proeven maar… Heerlijk! Ik word hier blij van! Jij hopelijk ook 🙂

Dit heb je nodig (10 stuks)

  • 250 gr bloem
  • 12 gr bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 125 ml karnemelk
  • 60 gr roomboter
  • 70 gr oude kaas
  • 40 gr bosui
  • 1 teentje knoflook
  • 15 gr zongedroogde tomaten

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de bloem, het bakpoeder en het zout goed door elkaar.
  • Snij de koude boter in blokjes en kneed dit met je vingers door de bloem. Je krijgt een soort kruimels.
  • Rasp de oude kaas, hak de knoflook fijn, snij de zongedroogde tomaat in kleine stukjes en de bosui in dunne ringen. Meng dit vervolgens allemaal door de bloem.
  • Klop het ei en de karnemelk goed los en doe dit bij de overige ingrediënten. Hou wel een klein beetje achter om de scones voor het afbakken mee in te smeren.
  • Roer het deeg eerst goed door met een vork. Zodra dit niet verder lukt stort je het deeg op het aanrecht en kneed je het verder met je handen.
  • Rol het deeg uit tot een lap die ongeveer 3 cm dik is. Steek hier vervolgens 10 scones uit met een doorsnee van 6 à 7 cm.
  • Leg de scones op een stuk bakpapier en smeer ze in met het restant van het ei-karnemelk mengsel.
  • Bak de scones in 12 tot 15 minuten mooi goudbruin. Zelf kwam ik uit op 14 minuten.
  • Laat de scones afkoelen op een (taart)rooster zodat ze ook aan de onderkant hun warmte kwijt kunnen.

Tips en tricks

  • Voor het uitsteken kun je uiteraard gebruik maken van ‘echte’ uitsteekringen maar als je die niet hebt zoek je gewoon een glas, blik, bakje, kopje of iets anders dat rond is en ongeveer de juiste diameter heeft 🙂
  • Karnemelk verbetert de werking van het bakpoeder zodat de scones mooi luchtig worden. Vandaar dat je dit beter kunt gebruiken dan melk. Ik kan je verzekeren dat de scones niet naar karnemelk smaken. Ook als je geen karnemelk lust kun je het dus prima gebruiken voor dit recept.

Eet smakelijk!

 

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter