Kerstrecepten Lunch Tussendoortjes & snacks Vegetarisch recept

Hartige scones met oude kaas en bosui

Hartige scones met oude kaas en bosui

Ook van de scones kun je een lekkere hartige variant maken. Bij dit recept krijgen de scones hun pit met name van de oude kaas. Samen met de bosui, zongedroogde tomaat en knoflook geniet jij straks van delicieuze hartige scones. Dat wordt de volgende keer moeilijk kiezen tussen de hartige en zoete variant 😉

Dit heb je nodig (10 stuks)

  • 250 gr bloem
  • 12 gr bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 60 gr roomboter
  • 70 gr oude kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 15 gr zongedroogde tomaat
  • 40 gr bosui
  • 1 ei
  • 125 ml karnemelk

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 12 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de bloem, het bakpoeder en het zout goed door elkaar.
  • Snijd de koude boter in blokjes en kneed dit met je vingers door de bloem. Je krijgt een soort kruimels.
  • Rasp de oude kaas, hak de knoflook fijn, snij de zongedroogde tomaat in kleine stukjes en de bosui in dunne ringen. Meng dit vervolgens allemaal door de bloem.
  • Klop het ei en de karnemelk goed los en doe dit bij de overige ingrediënten. Houd wel een klein beetje achter om de scones voor het afbakken mee in te smeren.
  • Roer het deeg eerst goed door met een vork. Kneed vervolgens met je handen.
  • Rol het deeg uit tot een lap die ongeveer 3 cm dik is. Steek hier vervolgens 10 scones uit met een doorsnee van 6 à 7 cm.
  • Leg de scones op een stuk bakpapier en smeer ze in met het restant van het ei-karnemelk mengsel.
  • Bak de scones in 12 tot 15 minuten mooi goudbruin. Zelf kwamen we uit op 14 minuten.
  • Laat de scones afkoelen op een (taart)rooster zodat ze ook aan de onderkant hun warmte kwijt kunnen.

Tips en tricks

  • Voor het uitsteken kun je uiteraard gebruik maken van ‘echte’ uitsteekringen maar als je die niet hebt zoek je gewoon een glas, blik, bakje, kopje of iets anders dat rond is en ongeveer de juiste diameter heeft 🙂
  • Karnemelk verbetert de werking van het bakpoeder zodat de scones mooi luchtig worden. Vandaar dat je dit beter kunt gebruiken dan melk. We kunnen je verzekeren dat de scones niet naar karnemelk smaken. Ook als je geen karnemelk lust kun je het dus prima gebruiken voor dit recept.

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 178
  • Eiwit: 6,0 gram
  • Koolhydraten: 19,3 gram
  • Vet: 8,4 gram
  • Vezels: 1,6 gram

Eet smakelijk!

 

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter