Een feestje vieren doen we vaak met zoete taart en gebak. Appeltaart, slagroomtaart en -soezen en (oranje)tompoucen. Klassiekers die altijd in de smaak vallen. En dat zelfde geldt eigenlijk ook voor hartige taarten. We serveren over het algemeen geen punten hartige taart op een verjaardag, maar lekker smaken doen ze natuurlijk wel. Zo ook deze hartige taart met spitskool.
We gaan er stiekem niet vanuit dat spitskool een groente is die al te vaak op je menu staat. En als je dan een kool in stukken snijd zal de combinatie met pindakaas en sambal oelek hoogstwaarschijnlijk niet als eerste in je opkomen. Daarom is dit recept nou zo ontzettend leuk. Deze taart is net als een cadeautje dat je nog gaat uitpakken en waarvan je nog niet weet wat erin zit. We geven je vast een hint zonder het te verklappen… Het is verrassend lekker!
Dit heb je nodig (één taart, vier punten)
- 800 gr spitskool
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 5 plakken deeg voor hartige taart
- 30 gr pindakaas
- 300 gr rundergehakt
- 20 gr sambal oelek
- 2 eieren
Zo maak je het
Bereidingstijd: 30 minuten + 30 min oventijd
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snij de spitskool in dunne repen. Blancheer de kool in 4 minuten en laat uitlekken in een vergiet.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Vet een taartvorm of quichevorm licht in en bekleed de vorm met het taartdeeg.
- Klop de pindakaas los met een klein beetje water, zodat het straks makkelijk verdeeld in het mengsel.
- Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg het gehakt toe en bak op hoog vuur mee. Maak op smaak met de pindakaas, sambal, peper en eventueel zout. Voeg de spitskool nu toe en bak even mee.
- Doe het mengsel in de taartvorm en verdeel over de bodem.
- Klop in een ruime kom de eieren los met peper en eventueel zout. Giet het eimengsel over de taart.
- Zet voor 30 à 35 minuten in de oven.
Tips en tricks
- Kan deze taart jou niet pittig genoeg zijn? Voeg dan gewoon meer sambal toe.
- Je kunt in plaats van spitskool ook witte kool gebruiken. Ideaal voor dit recept zijn de zakken met voorgesneden kool die je kunt kopen in de supermarkt.
- Maak van de plakken hartige taartdeeg een bal en rol deze uit, zodat hij precies in je vorm past.
Voedingswaarde (per punt)
- Kcal: 489
- Eiwit: 30 gram
- Koolhydraten: 37 gram
- Vet: 23 gram
- Vezels: 6 gram
Moet er geen 300 gr gehakt in ?
Klopt, het moet 300 gram zijn.
Lijkt me heerlijk. Alleen is 30 gram gehakt wel heel weinig. ?
In Wat voor maat ovenschaal moet hij gemaakt worden?
Wij hebben en quichevorm van 24 cm doorsnede gebruikt.
Wat moet de doorsnee van de taartvorm zijn?
Wij hebben en quichevorm van 24 cm doorsnede gebruikt.
Mag ik weten hoe het taartdeeg gemaakt kan worden??
Wij kiezen voor de makkelijke optie: een pakje uit de vriezer van de supermarkt 🙂 Je kunt dit ook wel zelf maken, maar het wordt er niet gezonder van. Vandaar dat we kiezen voor kant en klaar deeg.
En wat eet je daar zoal bij? Is het misschien anders wat droog, of vergis ik me daar in?
De taart is echt niet droog. Wij hebben ‘m zo gegeten. Heerlijk!
Zojuist gemaakt en gegeten. Heerlijk en verrassend!
Het ziet er heerlijk uit. Is het recept van de 4 punten, voor 2 personen?
Je mag 1 punt per persoon.
We hebben hem gisteren gegeten. Hij was lekker alleen vonden wij dat je de pindakaas helemaal niet proeft. Klopt dat?
Wat een leuke recepten, ik denk eraan om het boek te kopen maar zou toch graag wat ontbijtjes willen zien voor ik het boek zou aanschaffen….
Je kunt de boeken hier inzien: https://shop.projectgezond.nl/, de ontbijtjes staan ook in de inkijkexemplaren.
Boek toch gekocht, komt vandaag binnen. Maandag beginnen….. Gaat mee op vakantie (caravan) en hoop het daar ook te kunnen gebruiken ?
In welk boek staat het spitskool met pindakaas recept?
Dit recept staat alleen online en niet in 1 van de boeken.
Kan ik het ook vegetarisch maken??
Ja hoor, je kunt vegetarisch gehakt gebruiken in plaats van gewoon gehakt. Of je laat het gehakt helemaal weg en voegt pinda’s toe.
Heerlijk gerecht!! Ga het vandaag weer maken en nu met vegetarisch gehakt. Ben benieuwd of het dan net zo lekker is.?
Heerlijk gerecht, gemakkelijk te maken. We hebben er van genoten. Ga het zeker vaker maken.
De quiche was erg lekker…. de helft voor morgen. Goed gelukt ook, ik heb er wel wat extra sambal aan toegevoegd en een scheutje ketjap manis … geeft extra smaak. Ik ga vaker een quiche maken.