Diner

Hartige taart met pittige spitskool en pindakaas

Een feestje vieren doen we vaak met zoete taart en gebak. Appeltaart, slagroomtaart en -soezen en (oranje)tompoucen. Klassiekers die altijd in de smaak vallen. En dat zelfde geldt eigenlijk ook voor hartige taarten. We serveren over het algemeen geen punten hartige taart op een verjaardag, maar lekker smaken doen ze natuurlijk wel. Zo ook deze hartige taart met spitskool.

We gaan er stiekem niet vanuit dat spitskool een groente is die al te vaak op je menu staat. En als je dan een kool in stukken snijd zal de combinatie met pindakaas en sambal oelek hoogstwaarschijnlijk niet als eerste in je opkomen. Daarom is dit recept nou zo ontzettend leuk. Deze taart is net als een cadeautje dat je nog gaat uitpakken en waarvan je nog niet weet wat erin zit. We geven je vast een hint zonder het te verklappen… Het is verrassend lekker! 

Dit heb je nodig (één taart, vier punten)

  • 800 gr spitskool
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 5 plakken deeg voor hartige taart
  • 30 gr pindakaas
  • 300 gr rundergehakt
  • 20 gr sambal oelek
  • 2 eieren

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 30 min oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snij de spitskool in dunne repen. Blancheer de kool in 4 minuten en laat uitlekken in een vergiet.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Vet een taartvorm of quichevorm licht in en bekleed de vorm met het taartdeeg.
  • Klop de pindakaas los met een klein beetje water, zodat het straks makkelijk verdeeld in het mengsel.
  • Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg het gehakt toe en bak op hoog vuur mee. Maak op smaak met de pindakaas, sambal, peper en eventueel zout. Voeg de spitskool nu toe en bak even mee.
  • Doe het mengsel in de taartvorm en verdeel over de bodem.
  • Klop in een ruime kom de eieren los met peper en eventueel zout. Giet het eimengsel over de taart.
  • Zet voor 30 à 35 minuten in de oven.

Tips en tricks

  • Kan deze taart jou niet pittig genoeg zijn? Voeg dan gewoon meer sambal toe.
  • Je kunt in plaats van spitskool ook witte kool gebruiken. Ideaal voor dit recept zijn de zakken met voorgesneden kool die je kunt kopen in de supermarkt.
  • Maak van de plakken hartige taartdeeg een bal en rol deze uit, zodat hij precies in je vorm past.

Voedingswaarde (per punt)

  • Kcal: 489
  • Eiwit: 30 gram
  • Koolhydraten: 37 gram
  • Vet: 23 gram
  • Vezels: 6 gram

Eet smakelijk!

18 reacties

Laat een reactie achter